20 april 2022
Dr Joseph Mercola
https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2022/04/20/is-salt-bad-for-your-heart.aspx?ui=ae52def4047b28e6db9f70c188470615aa128943229cf8be57252b8032978d4f&sd=20210220&cid_source=dnl&cid_medium=email&cid_content=art1ReadMore&cid=20220420&mid=DM1155924&rid=1467290125

BERÄTTELSE I ETT ÖGONKAST

  • ”Konventionell visdom” säger att en kost med hög natrium kommer att höja ditt blodtryck, vilket ökar risken för en hjärthändelse. Detta påstående bygger dock till stor del på okontrollerade fallrapporter från tidigt 1900-tal
  • En systematisk genomgång från 2018 fann inga bevis på fördelar med en lågnatriumdiet för personer med hjärtsvikt
  • Den randomiserade kontrollerade NATRIUM-HF-studien, publicerad i april 2022, fann heller ingen fördel för patienter med klass 2 eller 3 hjärtsvikt, eftersom lägre natriumintag inte hade någon statistiskt signifikant inverkan på kliniska händelser
  • Tvärtemot vad många tror är det faktiskt svårt att konsumera skadliga mängder natrium, men det är lätt att få för lite. Symtom på natriumbrist inkluderar muskeltrötthet, muskelspasmer, kramper, hjärtklappning, letargi och förvirring
  • Rekommendationer med låg salthalt tar sällan hänsyn till kaffeintag, även om kaffekonsumtion är extremt vanligt och snabbt kommer att tömma dina saltförråd. Svettning kommer också att eliminera salt från din kropp, så om du svettas mycket kan du bli av med mer än du lägger till igen om du går på en saltfattig diet.

”Konventionell visdom” säger att en kost med hög natrium kommer att höja ditt blodtryck, vilket ökar risken för en hjärthändelse. Detta påstående är till stor del baserat på okontrollerade fallrapporter från tidigt 1900-tal, 1 och trots att mer rigorösa studier inte hittat något stöd för lågnatriumrekommendationen har dogmen kring den varit svår att slå igenom.

Inga bevis för att stödja lågnatriumdiet

Till exempel, i december 2018, drog en systematisk översikt 2 av nio studier slutsatsen att det inte fanns några robusta högkvalitativa bevis tillgängliga för att antingen stödja eller motbevisa användningen av en lågnatriumdiet för personer med hjärtsvikt. Sedan, i april 2022, publicerades resultaten av SODIUM-HF-studien 3 . 4 Som rapporterats av Medscape: 5

”SODIUM-HF är en pragmatisk randomiserad kontrollerad studie som testade allmänna råd om dietary natrium mot en lågnatriumdiet på 1 500 mg dagligen … Patienter i SODIUM-HF hade klass II-III New York Heart Association hjärtsvikt … genomsnitt ålder 66 år, genomsnittlig vänsterkammars ejektionsfraktion på 36%, bra medicinsk terapi.

Studien genomfördes på 26 platser i sex länder under sex år … Det primära effektmåttet var en sammansättning av dödsfall av alla orsaker och sjukhusvistelse eller akutmottagningsbesök av kardiovaskulära (CV) skäl.”

Mellan baslinjen och de första 12 månaderna av behandlingen minskade mediannatriumintaget från 2 286 mg per dag till 1 658 mg i gruppen med låg natriumhalt och från 2 119 mg per dag till 2 073 mg bland kontrollerna.

I slutet av den sexåriga studien hade 15 % av armen med låg natriumhalt och 17 % av kontrollerna upplevt kardiovaskulär inläggning på sjukhus, ett kardiovaskulärt relaterat akutmottagningsbesök eller dött – en skillnad i incidens som inte uppfylla statistisk signifikans.

Intressant nog var dödsfall av alla orsaker något högre i lågnatriumgruppen med 6 %, jämfört med 4 % bland kontrollerna, även om detta inte heller motsvarade statistisk signifikans. Som rapporterats av Medscape: 6

”Författarna avslutade med bara en spin-fri mening: ‘Hos ambulerande patienter med hjärtsvikt, minskade inte en kostinsats för att minska natriumintaget de kliniska händelserna.”

En brist i studien som kan ha förvirrat resultaten är det faktum att kontrollgruppen inte konsumerade särskilt höga mängder salt. Medianskillnaden i intag mellan de två grupperna var endast 415 mg per dag. Den genomsnittliga amerikanen konsumerar cirka 3 gram salt per dag, så kontrollgruppen var inte riktigt representativ för den amerikanska allmänheten.

En annan kritik har varit att de inskrivna patienterna inte var tillräckligt sjuka för att dra nytta av en diet med låg natriumhalt. Vissa tror att om de hade inkluderat patienter med svårare hjärtsvikt, skulle de ha funnit en fördel. Ändå förnekar dessa brister inte resultaten. I sin Medscape-recension noterar Dr. John Mandrola: 7

”SODIUM-HF är ett ambitiöst försök som tittar på natriumrestriktion i olika kulturer. Det visade att under nuvarande vård, i en typisk hjärtsviktskohort, rekommendation av en striktare lågnatriumdiet jämfört med allmänna råd inte gjorde någon skillnad i resultat… Min uppfattning är att vi inte behöver lägga tid och energi på att få patienter att hålla sig till en diet med superlåg natrium.”

Saltbrist är ett verkligt problem

Tvärtemot vad många tror är det faktiskt svårt att konsumera skadliga mängder natrium, men det är lätt att få för lite. Symtom på natriumbrist inkluderar muskeltrötthet, muskelspasmer, kramper, hjärtklappning, letargi och förvirring.

Natrium är en elektrolyt (ett ämne som leder elektricitet) och hjälper till att reglera mängden vatten som finns inuti och omger dina celler. Som elektrolyt är det också viktigt för regleringen av ditt blodtryck. Om din saltnivå blir för låg kan du bli kroniskt uttorkad. Många patienter med högt blodtryck ordineras också diuretika, vilket förvärrar situationen.

Rekommendationer med låg salthalt tar också sällan hänsyn till kaffeintaget, även om kaffekonsumtion är extremt vanligt och snabbt kommer att tömma dina saltlager. Om du dricker fyra koppar kaffe på en dag kan du enkelt släppa ut mer än 1 tesked salt i urinen inom fyra timmar. Ändå blir du tillsagd att konsumera 1 tesked salt (2 300 mg natrium) per dag eller mindre.

Om du dricker kaffe och följer dessa råd kan du sluta med en betydande natriumbrist på bara några dagar, eftersom din kropp förlorar stora mängder salt. Svettning kommer också att eliminera salt från din kropp, så om du svettas mycket kan du bli av med mer än du lägger till igen om du går på en saltfattig diet.

Historiskt saltintag var 10 gånger högre

Så den universella rekommendationen att begränsa saltintaget är inte klokt. Det är inte heller mycket meningsfullt ur historiska och befolkningsmässiga perspektiv. Historiskt sett konsumerade människor mer än 10 gånger den mängd salt vi konsumerar idag (eftersom det var ett primärt konserveringsmedel).

På 1600-talet i Sverige uppskattade man att en genomsnittlig person konsumerade 100 gram salt per dag. Idag får de flesta människor i sig 10 gram salt per dag eller mindre (1 tesked salt motsvarar 2 300 milligram (mg) natrium och en genomsnittlig amerikan konsumerar cirka 3 400 mg natrium per dag). Uppkomsten av högt blodtryck i början av 1900-talet sammanfaller faktiskt med en betydande minskning av saltintaget då kylning ersatte saltkonservering.

Både japanerna och sydkoreanerna, vars förväntade livslängd är bland de längsta i världen, konsumerar också de högsta mängderna salt. Alla dessa data och mer beskrivs i ”The Salt Fix: Why the Experts Got It All Wrong – and How Eating More Might Save Your Life”, skriven av James DiNicolantonio, Pharm.D.

Idén att saltintag korrelerar med blodtrycket populariserades av studien Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH), 8 publicerad 1999. Lägre saltintag var en av de kostmetoder som användes i den studien, men det var inte den enda . DASH-dieten var också låg i bearbetade livsmedel och sockerarter, och dessa kan ha en mycket större inverkan på ditt blodtryck än salt.

Rekommendationer med låg salthalt kan göra mer skada än nytta

Enligt DiNicolantonio kan ditt blodtryck verkligen sjunka när du minskar ditt saltintag. Problemet är att förhållandet mellan totalkolesterol och högdensitetslipoprotein (HDL), som är en mycket bättre prediktor för hjärtsjukdom än lågdensitetslipoprotein (LDL), förvärras samtidigt. Triglycerider och insulin ökar också.

Så totalt sett ökar din hjärtsjukdomsrisk snarare än minskar, även om dina blodtrycksavläsningar verkar bättre. Vad värre är, saltbrist ökar också dina chanser att utveckla insulinresistens, eftersom ett av de sätt som din kropp bevarar salt på är genom att höja din insulinnivå. Högre insulin hjälper dina njurar att behålla mer salt.

Insulinresistens är i sin tur ett kännetecken för inte bara hjärtsjukdomar utan de flesta kroniska sjukdomar. Så, genom att inte ta hänsyn till hela sjukdomsbilden, kan de lågsaltade kostråden faktiskt göra mer skada än nytta. Tyvärr, när saltet förtalades, fick socker ett frikort.

Din saltstatus styr också direkt dina magnesium- och kalciumnivåer. Om du inte får i dig tillräckligt med salt, börjar din kropp inte bara dra natrium från benet, den rensar även ditt ben på magnesium och kalcium för att bibehålla en normal natriumnivå.

Din kropp kommer också att försöka bibehålla natrium genom att minska mängden natrium som förloras i svett och utsöndra magnesium och kalcium istället. För det tredje kommer lågt natrium att höja aldosteron, ett natriumkvarhållande hormon, som också minskar magnesium genom att skjuta ut det genom din urin. 

En diet med låg natriumhalt är därför något av det värsta du kan göra för din hälsa, särskilt din ben- och hjärthälsa, eftersom magnesium är ett av de viktigaste mineralerna för biologisk funktion.

Lyssna på din kropp

Så, take-away här är att det verkligen inte finns någon anledning att vara orolig för att få för mycket salt i din kost. En studie från 2017 9 , 10 bekräftade att din kropp bibehåller en relativt konstant natriumbalans oavsett ditt intag, och eventuellt överskott kommer helt enkelt att drivas ut genom dina njurar. Enligt DiNicolantonio kan en person med friska njurar konsumera minst 86 gram salt per dag.

Din kropp har också en inbyggd ”salttermostat” som i princip talar om för dig hur mycket du behöver genom att reglera ditt sug efter salt. Så lär dig att lyssna på din kropp och kom ihåg att om du svettas mycket, antingen genom träning eller bastubruk, till exempel, eller dricker koffeinhaltiga drycker, kommer du automatiskt att behöva mer än vanligt.

Ett antal medicinska tillstånd kan också öka natriumförlusten eller hindra din kropp från att absorbera salt väl, såsom inflammatoriska tarmsjukdomar, sömnapné, binjurebrist, bariatrisk kirurgi, njursjukdomar, hypotyreos och celiaki. Så om du har något av dessa kan du behöva lite mer salt i kosten för att kompensera.

Allt detta sagt, det finns några saltkänsliga subpopulationer som kan behöva begränsa sitt saltintag till 2 300 mg per dag. Detta inkluderar de med:

  • Endokrina störningar
  • Höga aldosteronnivåer
  • Cushings syndrom
  • Förhöjt kortisol
  • Liddles syndrom, ett sällsynt tillstånd som drabbar cirka 1 av 1 miljon individer, vilket får dem att behålla för mycket salt. Om den behandlas med amilorid behöver saltintaget förmodligen inte begränsas

Ditt natrium-kalium-förhållande är mycket viktigare 

Även om salt har förtalats som en orsak till högt blodtryck och hjärtsjukdomar, visar forskning att den verkliga nyckeln till att normalisera ditt blodtryck faktiskt är förhållandet mellan natrium och kalium – inte bara ditt natriumintag. 11

Både salt och kalium är elektrolyter, men medan det mesta av ditt kalium finns inuti dina celler, finns det mesta av natriumet utanför dina celler. Kalium verkar i din kropp för att slappna av väggarna i dina artärer, förhindra att dina muskler krampar och sänka ditt blodtryck. 12 , 13 , 14 , 15

Som en allmän regel vill du konsumera fem gånger mer kalium än natrium. Om du äter en vanlig amerikansk diet av bearbetad mat, får du sannolikt dubbelt så mycket natrium som kalium. Ett enkelt sätt att kontrollera ditt förhållande är att använda min anpassade version av den kostnadsfria näringsspåraren, cronometer.com/mercola , som kommer att beräkna ditt natrium-till-kalium-förhållande automatiskt baserat på maten du anger.

Hälsosamt kontra ohälsosamt salt

För att skörda fördelarna med salt, se till att det är oraffinerat och minimalt bearbetat. En av mina personliga favoriter är Himalayas rosa salt, eftersom det också är rikt på naturligt förekommande spårmineraler som behövs för friska ben, vätskebalans och allmän hälsa. Ett annat bra val är Redmond Real Salt som, precis som Himalayasalt, utvinns från en gammal havssaltfyndighet.

Bordssalt rekommenderas inte av flera anledningar. Till att börja med innehåller naturligt salt vanligtvis
84 % natriumklorid och 16 % naturligt förekommande spårmineraler, inklusive kisel, fosfor och vanadin.

Bearbetat bordssalt, å andra sidan, innehåller över 97 % natriumklorid; resten är konstgjorda kemikalier som fuktabsorbenter och flytmedel. En liten mängd jod kan också tillsättas. Under de senaste åren har forskare också upptäckt att cirka 90 % av bordssalterna är förorenade med plast. 16

Förutom dessa grundläggande skillnader i näringsinnehåll, förändrar bearbetningen också radikalt saltets kemiska struktur. Så även om du definitivt behöver salt för optimal hälsa, är det inte vilket salt som helst duger. Det din kropp behöver är naturligt, obearbetat salt, utan tillsatta kemikalier eller plast.

Annons