Bild: Svarta kumminfrön har visat sig hjälpa till att krympa njursten

26 januari 2022 av: 

https://www.naturalnews.com/2022-01-26-black-cumin-seeds-help-shrink-kidney-stones.html

 Svart kumminfrö, även känt som svart frö, är känt för att ge fördelar för njurhälsa. Med det i åtanke undersökte iranska forskare om svart spiskummin, vetenskapligt känd som  Nigella sativa , också skulle ha fördelar för patienter med njursten.

Tidigare studier har visat att svartkumminfröextrakt kan användas för att behandla njurrelaterade problem. Dessa studier har mest fokuserat på njurfibros, ärrbildningen som njurarna får när de lider av sjukdom eller skada. (Relaterat:  Kraftfull naturmedicin: Svart kummin botar njurskador .)

Prekliniska studier har också visat att svart spiskummin kan hjälpa till att behandla njursten, mer känd som njursten. Forskare från  Mashhad University of Medical Sciences  och  Shiraz University of Medical Sciences  i Iran genomförde en klinisk prövning för att ta reda på om svart spiskummin hade någon effekt på njursten.

Deras resultat  publicerades i tidskriften  Phytotherapy Research .

Testar svart spiskummins förmåga att krympa njursten

För att genomföra sin studie samlade forskarna 60 deltagare bestående av män och kvinnor mellan 20 och 60 år. Deltagarna hade alla fått diagnosen njursten. Sonografi hade bekräftat att de hade njursten större än 5 millimeter (mm) i storlek.

Forskarna delade in deltagarna i två grupper. Den första, som fungerade som interventionsgruppen, tog en 500 milligram (mg) kapsel innehållande svart kumminfröextrakt två gånger om dagen i 10 veckor. Den andra, som fungerade som kontrollgrupp, fick 500 mg kapslar innehållande stärkelse som placebo.

Båda grupperna konsumerade sina kapslar med honungssirap. Detta bereddes genom att späda en matsked honung i 150 milliliter (ml) ljummet vatten. Dessutom ombads deltagarna i båda grupperna att följa strikta kostråd för patienter med njursten.

Svart spiskummin kan hjälpa till att minska storleken på njursten

Efter experimentperioden fick deltagarna storleken på sina njursten mätta igen med sonografi. Forskarna noterade att minskningen av storleken på njursten var mycket större i den första gruppen som tog de svarta kumminfrökapslarna.

Dessutom hade 12 patienter (44 procent) i den första gruppen passerat sina njurstenar helt, medan endast fyra patienter (15,3 procent) från den andra gruppen utsöndrade sina stenar. Med hänsyn till detta beräknade forskarna att sannolikheten för stenutsöndring i gruppen med svart kummin var tre gånger så stor som i placebogruppen.

Forskarna noterade också att minskningen av njurstensstorleken efter studien var mer signifikant i gruppen med svart kummin än placebogruppen.

Forskarna noterade dock att svart spiskummin verkade vara effektivare på mindre stenar än större. Detta tyder på att konsumtion av svart spiskummin är mer effektivt i de tidiga stadierna av njursten medan de är mindre.

Baserat på resultaten drog forskarna slutsatsen att svart spiskummin kan användas för att förebygga njursten och ta bort tidigt bildade sådana. De föreslog också att ett koncentrerat extrakt kan krävas för större stenar.

Forskarna sa att framtida forskning bör fokusera på att minska återkommande njursten. En framtida studie skulle också kunna fokusera på användningen av ett koncentrerat extrakt från svart spiskummin för att se om det är mer effektivt mot större njursten.

Följ NaturalCures.news  för fler studier om naturliga behandlingar för njursten och andra åkommor.

Källor inkluderar:

OnlineLibrary.Wiley.com 1

OnlineLibrary.Wiley.com 2

Annons