Av GreenMedInfo Research Group

Upptäck mer om den historiskt konsumerade och berömda sparrisen, från tron kring den svavelhaltiga lukten som den kan lägga till en persons urin, till ganska överraskande hälsofördelar

Sparris, vetenskapligt känd som Asparagus officinalis, är bland de bästa grönsaksgrödorna som produceras i världen, odlade i nästan alla delar av världen. Den har odlats allmänt i århundraden som både mat och örtmedicin.

Trots denna utbredda användning och odling finns det mycket att upptäcka om sparrisen och dess rika historia och näringsprofil som kan sätta andra grönsaker på skam. Låt oss titta närmare på de underbara hälsofördelarna du kan få från denna ödmjuka sparris.

Historia och näringsprofil

Det finns två huvudtyper av sparrisgrödor: grön och vit. Länder som Peru, Nederländerna och Belgien är mer bekanta med de vita sorterna, medan andra som Storbritannien vanligtvis bara ser den gröna typen på stormarknader. [I] Traditionellt har den gröna formen en större global marknadsandel, med vissa länder är inte ens medveten om att den vita typen finns.

Visste du att sparris ansågs vara en lyx- eller gourmetmat under flera år? Därefter blev den mer allmänt tillgänglig och konsumerad, med sin europeiska produktion nästan fördubblad till över 300 000 ton per år från 1968 till 2017. [ii]

Medan det har lågt antal kalorier, har sparrisen ett näringsmässigt ganska stort stämpel. En halv kopp, eller cirka 90 gram (g), kokt sparris innehåller 18 % av det rekommenderade dagliga intaget (RDI) av vitamin C, 57 % av RDI för vitamin K och 34 % av RDI av folat. [Iii ]

Sparris är en särskilt utmärkt källa till vitamin K, ett viktigt näringsämne som spelar en viktig roll i blodkoagulering och benhälsa. Näringsämnet anses också som cancer- och insulinsenstabiliserande. [Iv]

Inget tal om denna grönsak är komplett utan att man diskuterar lukten hos vissa människors urin efter att ha ätit den. Den distinkta svavelhaltiga lukten har jämförts med ruttna ägg eller våt jord, och den härrör sig från samma kemikalie som frigörs av skunken som dess naturliga försvarsmekanism.

Medan vissa forskare hävdar att de flesta upptäcker den unika lukten i urinen snabbt efter att ha konsumerat sparris, drog en studie i tidskriften Chemical Senses slutsatsen att detta kanske inte är fallet för andra. Somliga människor producerar inte denna odör, medan andra gör det, men kan inte lukta det. Skyll det på dina gener, konstaterade forskarna.

Sparrisfördelar som kan överraska dig

Här är några intressanta hälsofördelar du kan få från sparris:

1. Potentiell baksmälla

Koreanska forskare som skrev i Journal of Food Science lyfte fram fördelen med sparris för att undvika baksmälla. [Vi] Det visar sig att extrakt av sparris innehåller aminosyror och mineraler som kan skydda leverceller mot toxiner från alkohol.

Vid tester av extraktet på leverceller från människor och djur, fann forskarna att det väsentligen bekämpade cellulär toxicitet som vanligtvis är kopplad till oxidativ stress orsakad av kronisk alkoholkonsumtion.

2. Hämmar tillväxten av leukemiceller

Lovande forskning visar effekten av två fytokemikalier som finns i ett överflöd i sparris [vii] som kan hämma tillväxten av cancerceller i leukemi. ”Den hämmande effekten på DNA-syntes visade sig vara oåterkallelig”, skrev forskarna.

3. Avvärjer depression

Forskare undersökte den antidepressiva effekten av ett standardiserat hydroetanol-extrakt av Asparagus adscendens. [Viii] Resultat från 14 dagars förbehandling visade antidepressiv-liknande effekter, med beteendeförbättring stöds av förbättrade nivåer av monoaminer och minskade kortikosteronnivåer hos sparrisbehandlade djur.

En annan variation av grönsaken, som heter Asparagus cochinchinensis, har också antidepressiva och neuroskyddande egenskaper. [Ix]

4. Sänker blodtrycksnivåerna

Sparris innehåller kalium, ett mineral som är förknippat med att sänka högt blodtryck.

I en studie av djurmodeller med högt blodtryck fick individerna en diet som innehöll 5 % sparris eller en standarddiet utan grönsaken. [X]

Efter tio veckor uppvisade djuren på sparrisdieten signifikant lägre systoliskt blodtryck, urinproteinutsöndring och angiotensinkonverterande enzym (ACE) aktivitet i njuren jämfört med de i den andra gruppen. 2 ″-hydroxinikotianamin i sparris kan hämma ACE-aktivitet i njurarna, vilket förhindrar högt blodtryck och hjälper njurfunktionen.

Upptäck mer intressanta egenskaper hos sparrisen med de 25 abstrakterna som innehåller sparrisforskning på GreenMedInfo.com-databasen.

References

[i] Pegiou E et al “Green and White Asparagus (Asparagus officinalis): A Source of Developmental, Chemical and Urinary Intrigue” Metabolites. 2020 Jan; 10(1): 17. Epub 2019 Dec 25.

[ii] Pegiou E et al “Green and White Asparagus (Asparagus officinalis): A Source of Developmental, Chemical and Urinary Intrigue” Metabolites. 2020 Jan; 10(1): 17. Epub 2019 Dec 25.

[iii] NutritionData https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2312/2

[iv] DiNicolantonio J et al “The health benefits of vitamin K” Open Heart. 2015 Oct 6;2(1):e000300. doi: 10.1136/openhrt-2015-000300. eCollection 2015.

[v] Pelchat M et al “Excretion and Perception of a Characteristic Odor in Urine after Asparagus Ingestion: a Psychophysical and Genetic Study” Chemical Senses. https://doi.org/10.1093/chemse/bjq081

[vi] Kim B et al “Effects of Asparagus officinalis Extracts on Liver Cell Toxicity and Ethanol Metabolism” J Food Sci. https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2009.01263.x

[vii] Shao Y et al “Steroidal saponins from Asparagus officinalis and their cytotoxic activity” Planta Med. 1997 Jun;63(3):258-62.

[viii] Pahwa P et al “Antidepressant-like effect of a standardized hydroethanolic extract of Asparagus adscendens in mice” Indian J Pharmacol. 2019 Mar-Apr;51(2):98-108.

[ix] Jalsrai A et al “The neuroprotective effects and possible mechanism of action of a methanol extract from Asparagus cochinchinensis: In vitro and in vivo studies” Neuroscience. 2016 Mar 3. Epub 2016 Mar 3.

[x] Sanae M et al “Green asparagus (Asparagus officinalis) prevented hypertension by an inhibitory effect on angiotensin-converting enzyme activity in the kidney of spontaneously hypertensive rats” J Agric Food Chem. 2013 Jun 12;61(23):5520-5. Epub 2013 May 30.

Annons