Read more at:
https://economictimes.indiatimes.com/news/politics-and-nation/india-sending-hydroxychloroquine-to-55-coronavirus-hit-countries/articleshow/75186938.cms?utm_source=contentofinterest&utm_medium=text&utm_campaign=cppst

I Sverige är medicinen förbjuden!

Indien håller på att leverera läkemedel mot malaria, hydroxiklorokin, till 55 länder som drabbats av coronavirus som bidrag såväl som på kommersiell basis, sa officiella källor på torsdagen. Ett antal länder inklusive USA, Mauritius och Seychellerna har redan fått medicinen de senaste dagarna medan flera andra kommer att få det till helgen, sa de.

Hydroxychloroquine har identifierats av US Food and Drug Administration som en möjlig behandling för COVID-19 och det testas på mer än 1500 coronaviruspatienter i New York.

Efterfrågan på läkemedlet har svällt snabbt de senaste dagarna efter att Indien beslutat att upphäva ett exportförbud.

I grannskapet skickar Indien medicinen till Afghanistan, Bhutan, Bangladesh Nepal, Maldiverna, Mauritius, Sri Lanka och Myanmar, säger källor.

Det är inte omedelbart känt om Pakistan försökte skaffa drogen.

Indien levererar också hydroxiklorokin till Zambia, Dominikanska republiken, Madagaskar, Uganda, Burkina Faso, Niger, Mali Kongo, Egypten, Armenien, Kazakstan, Equador, Jamaica, Syrien, Ukraina, Tchad, Zimbabwe, Frankrike, Jordanien, Kenya, Nederländerna, Nigeria, Oman och Peru, sa källorna.

De sa att det skickas till Filippinerna, Ryssland, Slovenien, Sydafrika, Sri Lanka, Tanzania, Förenade Arabemiraten.

I ett telefonsamtal nyligen bad USA:s president Donald Trump premiärministern Narendra Modi att tillåta försäljning av hydroxiklorokintabletter beställda av USA för att behandla det växande antalet coronaviruspatienter i hans land.

Indien upphävde förbudet mot export av läkemedlet i förra veckan, nästan två veckor efter införandet av ett förbud mot dess export.

Tillkännagivandet om upphävande av förbudet kom timmar efter att Trump varnade Indien för vedergällning om läkemedlet inte levereras till USA. Indiska tjänstemän hävdade att förbudet upphävdes innan Trumps kommentarer.

Annons