Image result for glutamat

Källa: Göteborgs Posten, 2007-09-28
Skriven av Lena Ekstrand

God krydda eller giftig tillsats? Natriumglutamat förhöjer smaken i allt från skinka och chips till soppor och såser. Det kan ge allergiska besvär, och misstänks också kunna orsaka långt allvarligare sjukdomar.

Har du ätit någon av produkterna på bilden – kanske nudlar, chorizo eller Varma koppen?
Då har du samtidigt fått i dig mononatriumglutamat. Eller natriumglutamat, glutamat eller smakförstärkare E621. Det är samma sak alltihop.

Samma syntetiska jox, skulle kritikerna säga. Ämnet har varit ifrågasatt i i flera årtionden. Klart är att det kan ge en rad allergiska reaktioner som huvudvärk, svettningar, halsbränna, tryck över bröstet och illamående.

Mer kontroversiella är nyare studier som kopplar glutamat till en hel räcka sjukdomstillstånd. Listan omfattar bland annat fosterskador, astmaanfall, depressioner, tillväxtproblem, hormonstörningar, lever- och nervskador samt försämrad syn. Det finns också indikationer på att glutamat påskyndar utvecklingen av demenssjukdomar som Parkinson och alzheimer och en amerikansk forskare fann att barn med adhd-liknande symptom kunde ha två och en halv gång mer glutamat lagrat i hjärnan än normalt.

I USA signalerar restauranger att maten är glutamatfri genom skylten ”No MSG” (monosodium glutamate). Och de brittiska livsmedelskedjorna Tesco och Sainsburys köper inte längre in produkter med glutamat till sitt eget sortiment.

I Sverige är natriumglutamat förbjudet i barnmat men debatten kring ämnet är förhållandevis liten.
Konsumentorganisationen Skis, Sveriges konsumenter i samverkan, driver frågan. En av de aktiva är Jonas Lind som började intressera sig för ämnet när han blev varse sin egen överkänslighet. Innan dess kunde han inte begripa varför han efter vissa måltider fick synrubbningar, sömnproblem och baksmällekänsla trots att han inte druckit alkohol.

– Det finns en väldig omedvetenhet om natriumglutamat här i Sverige. I exempelvis USA är allmänheten rätt medveten om att det inte är bra, och tillverkarna är noga med att påpeka om de plockar bort det, säger han.

Tommy Svensson driver företaget Utbildningscenter och har givit ut en handbok om tveksamma tillsatser i maten.

– Glutamaterna är förmodligen orsak till mer än hälften av alla migränanfall. Och jag känner ett sextiotal människor vilkas liv helt har förändrats sedan de slutade med glutamater, säger han.
Svenska Livsmedelsverket intar emellertid en avvaktande hållning – så länge natriumglutamat är tillåtet inom EU anses det också kontrollerat och ofarligt.

– Vi får frågor om det då och då. Glutamat kan ju ge reaktioner hos dem som är överkänsliga, men de är inte bestående. Det har gjorts toxikologiska undersökningar som kommit fram till att det inte är speciellt farligt så vi har inte haft anledning att oroa oss för det här, säger Ewelyn Elfsberg Jansson, avdelningsdirektör på Livsmedelsverkets regelavdelning.

Hon påpekar att oroliga konsumenter kan undvika ämnet genom att läsa på förpackningarna men att det förstås är värre på restauranger.

– Där kan man ju nästan utgå från att det finns, säger hon.
För livsmedelsföretag finns det stora fördelar med glutamat. Det är billigt, lätt att använda och ger mycket smak. Vissa företag fasar dock på eget initiativ ut ämnet. Campbell Soup i Sverige är ett. Från årsskiftet ska glutamaten vara borta från alla deras produkter. Utvecklingschef Rickard Albin är noga med att påpeka att det främsta skälet är smaken.

– Natriumglutamat har en väldigt speciell karaktär, en metallisk bismak. Vi vill ha bort känslan av att allting smakar likadant och i stället framhålla ingrediensernas rena smaker, säger Rickard Albin som ändå medger att det knappast är någon nackdel för varumärkets anseende att ämnet försvinner.
På ambitiösa restauranger finns det en utbredd skepsis mot glutamaten. GP:s kock Alexandra Zazzi förespråkar enkel matlagning med naturliga råvaror.

– Restauranger som lagar mat från grunden har inte det här problemet, de tar till vara den naturliga glutamat som finns i till exempel kött och lagrad ost. Det är när man börjar tillsätta det syntetiskt som man måste ifrågasätta det. Vi kan inte förvänta oss att vi får i oss nyttiga näringsämnen om vi köper syntetisk mat, säger Alexandra Zazzi.

Fotnot: De studier som gjorts på sambandet mellan glutamat och olika sjukdomssymptom är mestadels amerikanska. Läkaren och neurokirurgen Russell L. Blaylock har publicerat mycket material i ämnet, bland annat i sin bok Excitotoxins.

Helen Courvoisie vid John Hopkins Medical Institutions i Baltimore har studerat glutamathalten hos hyperaktiva barn.

* På exempelvis de amerikanska sajterna msgtruth.org och www.truthinlabeling.org finns mycket information om natriumglutamat. På sajten msgmyth.com berättar en vanlig amerikansk kvinna om sina erfarenheter och ger en rad tips på hur man kan hitta säker mat.

FAKTA
HELA LISTAN – GLUTAMAT

Stekfärdig Schnitzel (Scan)
Sparrissoppa (Knorr)
Skagenröra (Gourmetservice)
Småländsk sylta (Charkdelikatesser)
Leverpastej med gurka (Pastejköket)
Chorizo (Scan)
Läcköskinka (Scan)
Champinjonkorv (Snellman)
Laxfilé (Familjen Dafgård)
Buffalo Wings (Guldfågeln)
Grillad kyckling
Sourcream & onion chips (OLW)
BBQ oil (Caj P.)
Varma koppen (Blå Band)
Riskakor (Friggs)
Bearnaisesås (Coop)
Grönsaksbuljong (Knorr)
Texmexbiffar (Familjen Dafgård)
Dipmix (Estrella)
Aromat (Knorr)
Yellow curry spice mix (Santa Maria)
Grönsakskrydda (Knorr)
Nudlar (Nissin)
Rice snacks (Fantastic)
Grillkrydda (Santa Maria)

Glutamat – fakta
* En aminosyra som kroppen behöver i små mängder för att muskler och nervsystem ska fungera. En signalsubstans i hjärnan.

* Det finns naturligt i vissa matvaror som kött, lagrad ost och krabba. Naturlig glutamat tas upp långsammare av kroppen än den syntetiska.
* I sig själv är natriumglutamat nästan smaklöst men det har en förmåga att lyfta fram andra smaker.

  • 1908 tog kemiprofessorn Kikunae Ikeda patent på sin metod att producera glutamat. 2006 stod det japanska bolaget Ajinomoto för cirka en tredjedel av den globala produktionen på 1,5 miljoner ton. Råvarorna är bland annat sockerrör, ris, vete och majs.* Det är vanligt i modern industrimat som buljongtärningar, färdigmat och snabbmat, pulversoppor och såser, kryddor som grillkrydda och aromat samt färdigkryddat kött, i dressingar och snacks som chips.
  • Den allergiska reaktionen kallas allmänt för Kinarestaurang-syndromet. Enligt Livsmedelsverket kan känsliga personer drabbas av huvudvärk, svettningar, halsbränna, tryck över bröstet och illamående vid intag av höga halter.
  • Problemen börjar när människor får i sig mycket av den syntetiskt framställda glutamaten som lagras i hjärnan, hur mycket varierar från person till person. Det kan leda till att nervcellerna börjar signalera till varandra på ett mer okontrollerat sätt. En snabb spaning i ett par butiker resulterade i 25 produkter som innehåller natriumglutamat.
Annons