Även om detta är en ”gammal” artikel där innehållet är utan originallänk är nyhetsvärdet lika aktuellt. Kanske att se upp med nu extra inför julhandeln.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Källa: Expressen, 14.12.2007

Image result for julbord

Akta dig för bluffmaten i julhandeln.

Din svenska skinka kan vara polsk och prinskorven innehålla mer ben än kött.
Här är listan som hjälper dig göra rätt val till julbordet.

Nu kommer rapporter från fler håll om det utbredda matfusket i livsmedelsbranschen. Ytterligare före detta anställda vittnar om den snuskiga kött- och fiskhanteringen via
forum på nätet. Inför julhelgen – den största mathelgen på året – ställs allt på sin spets.

– Man kan ju undra vad handlarna fuskar med mer. Till jul frontar och fyller man på hyllor till bristningsgränsen. Det finns en ny sorts girighet i branschen, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.

Fryst skinka

Tro till exempel inte att din julskinka är färsk. Den har ofta varit fryst eftersom alla grisar inte kan slaktas samtidigt till jul. En del butiker säljer till och med fjolårets skinka.

– Det är ju okej så länge kunden får reda på det, säger Jan Bertoft.
Både kyckling, fisk och köttfärs packas om och behandlas för att se fräschare ut än det är.

– Det är svårt för konsumenten att upptäcka det här. Man är i händerna på företag och grossister – det är deras ansvar, säger Louise Nyholm, statsinspektör på livsmedelsverket.

Fjolårets skinka säljs igen efter att  ha varit nedfryst. Polsk skinka säljs som ”svensk.”

Experten: Se till att förpackningen inte är trasig och kontrollera märkningen av bäst före-datum och ursprunget. Temperaturen i kylen ska vara -18 grader, annars gäller inte bäst före-datumet. Om det är fjolårets skinka ska detta framgå.

Dålig lukt

Men det finns sätt att upptäcka bluffarna.

– Kontrollera alltid märkningen och temperaturen i kylarna. Fisk och kött ska inte ha dålig lukt och inte heller se svampig eller missfärgad ut, säger Louise Nyholm.
Julskinkan ska inte vara fryst mer än sex månader och kommer den från Sverige eller Finland är risken mindre att den är smittad med salmonella.

Fågel

Filéer fylls med vatten och grisprotein för att väga mer. Märkning med sista förbrukningsdag byts ut.

Experten: Dålig kyckling får en gråare färgton. Bra är spänstig och inte hopsjunken. Temperaturen i frys ska vara – 18 grader. Färska filéer ska förvaras i + 8 grader.

Fisk

Fiskfiléer doppas i citronvatten för att återfå fräschör. De packas och märks om.

Experten: Temperaturen är extra viktig. Bakterier i fisk tål kylan bättre. Fisken ska lukta lite metalliskt och inte se svampig eller skrumpen ut. Lukten avslöjar fusket.

Sill

Handlaren förvarar sillen alldeles för varmt.

Experten: Sill är en kylkonserv och ska förvaras i kyla (+8 grader). Den håller ganska länge men det är viktigt att kontrollera bäst före-datumet.

Köttfärs

Färsen packas om och märks med nytt bäst före-datum när den egentligen är för gammal.

Experten: Färsen ska se fräscht rosa ut. Den ska heller inte lukta illa. Färs från köttcentraler har med största sannolikhet inte packats om – titta på etiketten. Kontrollera att det inte sitter dubbla etiketter på förpackningen.

Prinskorv

Korven innehåller mindre del griskött och mer av senor, ben och andra spillbitar från slakteriet. Datummärkningen stämmer inte.

Experten: Kontrollera hur stor mängd som är kött, respektive fett och andra tillsatser. Ju större mängd kött desto bättre. Korven ska se fräsch och spänstig ut och inte vara rynkig eller torr. Undvik förpackningar med grumlig vätska. Dålig korv smakar surt.

Annons