Wednesday, October 30th 2019

Written By:
GreenMedInfo Research Group
Sayer Ji, Founder of GreenMedInfo.com

https://www.greenmedinfo.health/blog/7-foods-and-nutrients-
proven-cut-macular-degeneration-risk?utm_campaign=Daily%20Newsletter%3A%207%20Foods%
20and%20Nutrients%20Proven%20to%20Cut%20Macular%
20Degeneration%20Risk%20%28Qdf6xQ%29&utm_medium
=email&utm_source=5G%20Summit%20Attendees&_ke=
eyJrbF9lbWFpbCI6ICJ5cnNhLmhhZ2dzdHJvbUB5YWhvby
5jb20iLCAia2xfY29tcGFueV9pZCI6ICJLMnZYQXkifQ%3D%3D

7 Foods and Nutrients Proven To Cut Macular Degeneration Risk

När baby-boomers åldras ökar blindheten från åldersrelaterad makuladegeneration (gula fläcken). Mer än 3 miljoner fler människor kommer att bli offer under de kommande fem åren. Att äta rätt kan sänka din risk.

Åldersrelaterad makuladegeneration (AMD) är den främsta orsaken till synförlust bland personer som är 50 år och äldre. Det drabbar mer än 1,75 miljoner människor i USA och förväntas drabba så många som 3 miljoner under de kommande fem åren.

Makula (gula fläcken) är den lilla punkten nära näthinnans centrum. Ögat behöver den för ett centralt synfält av att se föremål rakt framför. När makula skadas begränsar den allvarligt din förmåga att se saker i ditt centrala synfält

När AMD utvecklas utvecklas ett suddigt område nära centrum av ditt synfält. Föremål kanske inte verkar så skarpa eller ljusa som de brukade. Färger verkar bleknade. Att förlust av central syn kan störa dagliga aktiviteter som att känna igen ansikten, läsa, köra, arbeta, laga mat eller titta på TV.

Förutom ålder är den största riskfaktorn för AMD rökning. Andra riskfaktorer inkluderar solexponering, högt blodtryck och fetma.

Studier har funnit att vissa näringsämnen skyddar mot utvecklingen av AMD. Forskare vid National Eye Institute genomförde två åldersrelaterade ögonsjukdomstudier (AREDS och AREDS2). [I]

Den första AREDS-studien visade att en kombination av vitamin C, vitamin E, betakaroten, zink och koppar minskar risken för AMD i sen fas med 25 %.

AREDS2-studien fann att en kombination av karotenoiderna lutein och zeaxantin istället för betakaroten var lika effektiv. [ii] Karotenoider antogs också vara säkrare än betakaroten för rökare med högre risk för lungcancer.

Näringsämneskombinationen AREDS2 är allmänt tillgänglig i tillskottform. Men förutom de näringsämnena studier visar andra livsmedel och föreningar är effektiva för att minska risken och utvecklingen av AMD och förbättra synen.

Flera studier visar att komplettering med karotenoider och antioxidanter förbättrar AMD. I en slumpmässig, dubbelblind placebokontrollerad studie från ett veteransadministrationssjukhus tilldelades 90 patienter 10 mg lutein ensam eller 10 mg lutein plus en kombination av antioxidanter, vitaminer och mineraler eller placebo. Efter 12 månader fann de att antingen ensam eller i kombination med andra näringsämnen förbättrade lutein synfunktionen.

Men det är inte bara kosttillskott. Att äta fler livsmedel med mycket lutein och zeaxanthin minskar AMD-risken. I en prospektiv gruppstudie publicerad i JAMA följde Harvard-forskare mer än 100 000 personer från Nurses ‘Health Study och Health Professionals Follow-up Study i USA. Baserat på dietrapporter fann forskarna att de som äter mest livsmedel som innehåller lutein och zeaxanthin hade en 40-procentig minskning av AMD-risken jämfört med de som äter minst. Andra karotenoider inklusive betakryptoxantin, alfakaroten och betakaroten, var kopplade till en 25 till 35 procent lägre risk.

Här är sju livsmedel och näringsämnen som bevisats stödja ögonhälsan och minskar din risk för AMD.

1. Olivolja

I en australisk studie med 6 734 personer i åldern 58 till 69 år samlade forskare dietinformation under fem år. Tio år senare mätte de deltagarnas makula för tecken på tidig eller sen AMD. De fann att om man äter 100 ml olivolja varje vecka sänker AMD-risken med 52 procent jämfört med lägre intag av olivolja. Det är ungefär sju matskedar, eller mindre än en halv kopp olivolja i veckan.

2. Goji bär

Schweiziska forskare fann att goji bär kan minska risken för AMD. De genomförde en dubbelblind, randomiserad, placebokontrollerad studie av 150 personer i åldern 65 till 70 år. Hälften av försökspersonerna fick 13,7 gram per dag av en mjölkbaserad formulering innehållande gojibär – även kallad wolfberry – eller placebo under 90 dagar. Goji bär har mycket antioxidanter och zeaxantin.

Personerna testades med avseende på blodnivåer av zeaxanthin och antioxidanter. De undersöktes också med avseende på drusen i makula. Drusen är gula avlagringar under näthinnan. De består av lipider, ett fettprotein och deras närvaro indikerar på en ökad risk för AMD. I studien ökade drusen i placebogruppen men förblev stabil i gojibärgruppen.

Dessutom ökade zeaxanthinblodnivåerna med 26 procent i goji-gruppen och antioxidantkapaciteten ökade med 57 procent. Dessa åtgärder förändrades inte i placebogruppen.

3. Rosmarin

En studie från Sanford-Burnham Medical Research Institute fann att rosmarin kan skydda mot makuladegeneration. Forskare upptäckte att karnosinsyra, en del av rosmarin, skyddar näthinnan mot degeneration och toxicitet. De behandlade näthinneceller med karnossyra som fanns i rosmarin och fann att det utlöste produktionen av antioxidanter enzymer i cellerna. Det sänkte i sin tur cellskadliga fria radikaler. De testade också karnosinsyra hos djur och fann att möss behandlade med den fick mindre synskador när de utsattes för ljus.

4. Saffran

Australiska och italienska forskare bevisade att medelhavskryddan saffran hjälper långsam utveckling av AMD och förbättra synen. De genomförde en randomiserad, dubbelblind, placebokontrollerad studie av personer med tidigt stadium av AMD. En grupp i studien kompletterades med 20 mg per dag saffran. Efter bara 90 dagar såg forskarna betydande förbättringar i saffrangruppen. [Iii]

Därefter testade forskarna en grupp av 29 patienter i åldern 55 till 85 år med tidigt stadium av AMD. Patienterna fick 20 mg per dag saffran som ett tillägg under cirka 14 månader. Alla patienter rapporterade en förbättring av deras synskvalitet. De upplevde förbättringar i kontrast och färguppfattning, läsförmåga och syn i låg belysning. Allt detta gav en betydande förbättring av patienternas livskvalitet. [Iv]

Forskarna noterade att saffran från krokusblomman innehåller kemiska föreningar som kallas crocin och krocetin. Dessa är antioxidantderivat av karotenoider. Crocin skyddar fotoreceptorer från ljusinducerad död. Crocetin ökar tillgängligheten av syre till cellerna.

5. Ginkgo Biloba

Franska forskare testade ginkgo biloba mot en placebo på 10 patienter med senil makuladegeneration. Trots den lilla gruppen drog forskarna slutsatsen att ginkgo biloba-extrakt ledde till en statistiskt signifikant förbättring av synskärpan på långt avstånd.

6. B-vitaminer

En Harvard-studie fann att dagligt tillskott av B-vitaminer kan minska risken för AMD. Forskare genomförde en randomiserad, dubbelblind, placebokontrollerad studie av 5 442 kvinnliga sjukvårdspersonal 40 år eller äldre. Deltagarna tilldelades slumpmässigt att få en daglig kombination av 2,5 mg folsyra (vitamin B9), 50 mg pyridoxinhydroklorid (vitamin B6) och 1 mg cyanokobalamin (vitamin B12) eller placebo.

Efter i genomsnitt 7,3 års behandling och uppföljning hade B-vitamingruppen 34 procent lägre risk för AMD. För visuellt signifikant AMD sjönk risken 41 procent. Forskarna indikerade att B-vitaminer kan minska höga homocysteinnivåer som har kopplats till AMD.

7. Äggulor

Studier visar att äggulor har den högsta procentuella nivån av lutein och zeaxanthin. [V] Andra källor som innehåller båda dessa karotenoider är majs- och honungsdugmelon, såväl som mörka bladgrönsaker som grönkål, kålgrönsaker, collardgrönsaker och romanssallad.

Livsmedel som har just mest lutein inkluderar kiwi, röda vindruvor utan frön, zucchini, gul squash, pumpa, gurka, spenat, ärtor, grön paprika, butternut squash, selleri, rosenkål, scharlottenlök och broccoli.

Andra livsmedel med mycket zeaxanthin inkluderar paprika, apelsiner och mango.

For more information visit GreenMed Info’s page on macular degeneration.

References

[i] Age-Related Eye Disease Study Research Group, ”A randomized, placebo-controlled, clinical trial of high-dose supplementation with vitamins C and E, beta carotene, and zinc for age-related macular degeneration and vision loss: AREDS report no. 8,” Archives of Ophthalmology, vol. 119, pp. 1417-1436, 2001.

[ii] The Age-Related Eye Disease Study 2 (AREDS2) Research Group. Lutein + Zeaxanthin and Omega-3 Fatty Acids for Age-Related Macular Degeneration: The Age-Related Eye Disease Study 2 (AREDS2) Randomized Clinical Trial. JAMA. 2013;309(19):2005-2015. doi:10.1001/jama.2013.4997.

[iii] Benedetto Falsini et al, ”Influence of saffron supplementation on retinal flicker sensitivity in early age-related macular degeneration.” Invest Ophthalmol Vis Sci. 2010;51(12):6118-24. Epub 2010 Aug 4. PMID: 20688744

[iv] M. Piccardi et al, ”A Longitudinal Follow-Up Study of Saffron Supplementation in Early Age-Related Macular Degeneration: Sustained Benefits to Central Retinal Function.” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine Volume 2012 (2012), Article ID 429124, 9 pages https://dx.doi.org/10.1155/2012/429124

[v] O. Sommerburg, J. Keunen, A. Bird, and F. J G M van Kuijk. “Fruits and vegetables that are sources for lutein and zeaxanthin: the macular pigment in human eyes.” 1998 Aug; 82(8): 907-910.

Annons