”De är inget att hålla på med på lång sikt”

Vanliga värktabletter ökar risken att drabbas av stroke och hjärtinfarkt.

I Danmark säljs vissa av preparaten endast på recept – i Sverige är de fortfarande receptfria.

2019-11-02
Benjamin Ekroth

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/e8RWL4/hjartlakaren-varnar-vanlig-medicin-farlig

– Det här är inte helt oskyldiga substanser även om de är receptfria, säger Joep Perk, seniorprofessor och hjärtläkare.

Image result for ipren    Image result for pronaxen

Att vanliga smärtstillande läkemedel, som Ipren och Pronaxen, kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar har flera nyare studier visat. Voltaren, som kan köpas receptfritt i livsmedelsbutiker, ökar risken med drygt 50 procent, enligt en dansk studie från förra året. Användningen av ibuprofen, som ingår i Ipren, ökade risken för hjärtattack med 30 procent, enligt samma studie.

Det gemensamma namnet på dessa läkemedel är NSAID, som står för non-steroid anti-inflammatory drugs. De ger lindring vid inflammation, smärta och feber.

Joep Perk, hjärtläkare och seniorprofessor vid Linnéuniversitetet i Kalmar.
Joep Perk

I Voltaren är den verksamma substansen diklofenak som alltså pekas ut som den substans som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar allra mest. Detta är känt och merparten av landstingen i Sverige avråder från att ge NSAID-preparat till äldre och patienter med hjärtsvikt. Region Skåne skriver exempelvis i sina behandlingsråd för äldre för 2019 att ”NSAID ska ges med stor försiktighet till äldre”. Vissa landsting ger rådet att helt undvika värktabletter som Voltaren.

 

”Varit kritiska”

Inom vården är man medvetna om riskerna. Allmänheten – som kan köpa preparaten receptfritt på apotek men ofta också i sin mataffär – varnas däremot inte.

– Man har inte plockat tillbaka dem från den receptfria repertoaren och jag vet att kollegor har varit kritiska mot det, säger Joep Perk, hjärtläkare och seniorprofessor vid Linnéuniversitetet i Kalmar.

– För ett tiotal år sedan var det ett antal dödsfall knutna till unga människor som höll på med idrott och hade idrottsskador. De tog rätt stora mängder av de här substanserna. Jag tror det är klokt att massmedialt gå ut med att det här är inte helt oskyldiga substanser, även om de är receptfria.

Hur ska man tänka kring de här värktabletterna?

– Det är inget att hålla på med på lång sikt om man inte verkligen behöver dem. Om man ska använda dem, särskilt om man ska göra det långvarigt, ska man vara helt överens med sin läkare.

”Bör vara försiktiga”

Utöver äldre rent allmänt bör personer med hjärt- och kärlsjukdomar vara mycket försiktiga, enligt Joep Perk.

– Folk som redan haft hjärtinfarkt, stroke eller liknande tycker jag absolut ska resonera med läkare.

Det här är ju väldigt vanliga preparat.

– Ja, särskilt bland människor högre upp i åldrarna där lederna börjar bli lite bångstyriga, då kan man ibland behöva något som tar bort obehag och stelhet.

– De används mycket flitigt i dag, det stämmer. Kanske lite väl flitigt. Där tycker jag att det danska exemplet inte är så tokigt.

Finns det skäl att receptbelägga dem i Sverige?

– Från svenskt håll skulle jag absolut välkomna en ny diskussion. Jag tycker vi ska lyssna på hur danskarna resonerar, säger Joep Perk.

FAKTA

Ökad risk för hjärtinfarkter

 I gruppen av NSAID ingår exempelvis ibuprofen, naproxen och diklofenak.

 I gruppen av icke-NSAID-preparat ingår paracetamol.

 Den allvarligaste biverkan vid NSAID-behandling är utan tvekan den ökade risken för allvarlig hjärtkärlpåverkan, enligt Janusinfo.

 Diklofenak utgick ur Kloka listan 2012 på grund av den ökade risken för hjärtinfarkt, även vid korttidsbehandling. Kloka listan är en lista över läkemedel som rekommenderas av läkemedel för behandling av vanliga sjukdomar. Det är Stockholms läns läkemedelskommitté som beslutar över vilka läkemedel som rekommenderas på Kloka listan.

 I Danmark säljs inte diklofenak receptfritt sedan 2012. I Sverige är diklofenak fortfarande receptfritt och säljs på apotek. Diklofenakgel får även säljas på andra försäljningsställen. Under de senaste fem åren har försäljningen av diklofenak på recept minskat medan den receptfria försäljningen däremot har ökat kraftigt i Stockholm.

Källa: Janusinfo Region Stockholm

Annons