2023-05-07

Detta vårt dagliga salt som används när vi kokar potatis, pasta, saltar frukostägget, lagar mat, gravar lax, grillar, bakar och poppar popcorn. Allt saltas. Till och med gröten! Jag är inte säker på om du verkligen vill veta? För svaret är jobbigt för de saligt ovetande.
Något som de flesta knappt reflekterar över är att detta vårt kritvita salt, som aldrig klumpar sig och som bara består av natrium och klor, inte är tillräckligt för att kunna säljas som ett bra bordssalt. Det behövs ett flertal mineraler för att det ska vara något att ha.
Under alla mina resor och jobb utomlands har jag nästan bara sett äkta oprocessat havssalt. Hur har jag vetat det? Jo, saltet är aningen grövre än det vi är vana vid, färgen är ljusgrå, och det finns alltid några riskorn med i saltkaret, som drar åt sig fukten så saltet inte klumpar sig. – Det rätta, bästa och naturliga sättet.
Eftersom det naturliga obearbetade havssaltet har sin ljusgrå ton, som många anser ful och ”smutsig”, lägger industrin till E536 för att saltet ska bli lättare och ljusare, så att det kan säljas till ett dyrare pris.
E-nummer 536 är ett klumpförebyggande medel som heter Kaliumferrocyanid. Så gott som alla hushållssalter – bordssalter- som köps på Konsum, ICA, Hemköp, Willys osv innehåller detta klumpförebyggande medel som är helt förbjudet i vissa länder, men som får användas i salt och ges till barn i Sverige.
Klumpförebyggande medel tillsätts för att kornen inte ska klibba fast vid varandra. De ska ”rinna” fint även om det finns fukt i saltet. En del av dessa medel är godkända som livsmedelstillsatser och används i salt, florsocker, pulversåser, och så vidare.
Idag tillverkas detta ämne genom bearbetning av cyanidmassa. En blandning av cyanider och kalcium- eller natriumklorider som får interagera med järnsulfat. Vid interaktion med vatten bildar ferrocyanid giftiga kemiska föreningar.
E536 används främst:
Inom den kemiska industrin
För färgning av sidentyger
För att skapa resistenta beläggningar
Vid tillverkning av pigment
I syfte att isolera och bortskaffa radioaktivt kol
I gödselmedel
Livsmedelsverket uppger att E536 endast får användas i salt. Men sedan då? Saltet används ju i matproduktionen? Jag tror knappast de använder något exklusivt oprocessat havssalt i korvsmeten eller vid osttillverkningen.
I livsmedelsindustrin får det här giftet tillsättas i en mängd av 20 milligram per kilo FÄRDIG produkt. Den används i salt, ost, bröd av rågmjöl, produktion av alkoholhaltiga drycker m m.
Särskilt företagsamma korvtillverkare lyckas få med E536 i sina korvprodukter. Det är inte svårt att känna igen en sådan korv eftersom den har en vitaktig beläggning på skinnet – ofta rökta salamikorvar och liknande.
Om man googlar så säger givetvis många livsmedelstillverkare, Livsmedelsverket och forskning att det är helt ofarligt för människan att få i sig detta i små doser. Men herregud! Vi äter ju mängder av salt dagligen. Och våra små barns kroppar. Hur mår de på sikt? E536 är ett giftigt ämne med komponenterna cyanvätesyra och cyanider i sammansättningen! Och OM det nu var ofarligt, varför är det förbjudet i en del andra länder då?
Det är inte konstigt om folk blir sjuka av för mycket salt – andningsbesvär, högt blodtryck och annat. Men det är inte det naturliga saltet som är orsaken. Det är cyaniden. Salt är superviktigt för kroppen, mer viktigt än många kanske tror, men det ska vara i rätt form!
Effekter på kroppen:
Sjukdomar i mag-tarmkanalen
Sjukdomar i levern, gallblåsan
Hudproblem
Störningar i nervsystemet (vanligt med pirr i ben och fötter)
Sjukdomar i lymfsystemet
Allvarlig förgiftning av hela organismen
Forskare är inte intresserade av detta farliga emulgeringsmedel som flitigt används där det faktiskt skulle kunna undvaras. Ingen vet exakt vad tystnaden beror på, men den skulle kunna handla om att man inte vill få problem från högre myndigheter som kan ha nytta av E536 eller som kanske bara är likgiltiga för samhällets öde.
Jag tycker det är viktigt att vi på allvar förstår att ALLA dessa ämnen, i vars namn ”cyanid” finns med, är farliga.
E535 = Natriumferrocyanid – ett syntetiskt klumpförebyggande medel. Får endast användas till salt.
E536 = Kaliumferrocyanid – ett syntetiskt klumpförebyggande medel. Får endast användas till salt.
E538 = Kalciumferrocyanid – ett syntetiskt klumpförebyggande medel i vanligt salt.
Är du redo att konsumera sådant salt varje dag? Ge det till dina barn? Kanske är det så här du långsamt ”bygger” en tidsinställd bomb i din kropp, som en vacker dag oåterkalleligt förstör din och/eller dina barns hälsa.
Jag tjatar alltid om att läsa innehållsförteckningar mycket noga. Och när det kommer till klumpförebyggande medel ska vi vara väldigt noggranna. Ansvariga tillverkare skriver alltid ut E-numret, men det finns många skrupelfria som skriver ”klumpförebyggande medel” eller ännu värre ”att deras salt inte klumpas”.
Jag rekommenderar alltid naturligt oblekt havssalt och ett bra örtsalt. Du kan också använda Himalayasalt om du vill, men tro inte på allt som skrivs om dess helande verkan. Jag använder det ibland för att det är ett bergssalt och ser trevligt ut. Ha alla tre i ditt kök och blanda gärna ihop dem i en burk och skaka om, så har du det perfekta saltet som ger dig allt du behöver.
HAVSSALT är naturligt rikt på jod och har en salthalt på cirka 55-60 procent – resten är spårämnen, mineraler och fukt. Havssalt, i sin naturliga balans med mineraler och organiskt natrium, är bra för oss i lagom mängd.
Min absoluta favorit är Celtic havssalt från Frankrike som räknas som ett av världens finaste salt. Det är till färgen ljusgrått och har en betydligt mjukare rundare smak än den skarpa sälta som vanligt bordssalt har. Det innehåller enbart 34 % natrium och resten är stora mängder mineraler vilket gör att det lämpar sig betydligt bättre till personer med högt blodtryck, som annars bör undvika salt.
Spicemaster är ett mycket bra kryddmärke som också har ett bra franskt havssalt.
Urtekrams Atlanthavssalt funkar perfekt och är billigare än Celtic.
HIMALAYASALT är ett ljusrosa naturligt mineralrikt obearbetat bergssalt som innehåller spårämnen och mineraler (zink, bor, litium, fosfor, kalium, järn, selen, kalcium) och är speciellt rikt på magnesium. Det bryts i Pakistan och används både som industrisalt och som ”bordssalt”. Det här saltet är omtvistat – vissa ser det som ett skräpsalt medan andra älskar det och ser det som ett mirakelsalt.
Himalayasalt innehåller väldigt små mängder jod så det är ingen god idé att enbart förlita sig på himalayasalt för sitt dagliga jodintag.
ÖRTSALT – Herbamare och Trocomare innehåller en kombination av oraffinerat havssalt och färska ekologiska grönsaker och örter. Örtsaltet är naturligt rikt på viktiga mineraler och spårämnen och man har även tillsatt brunalgen kelp eftersom den är naturligt rik på jod. När saltet blandats med grönsaker och örter får mixen stå och dra i sex till åtta veckor. Därefter torkas blandningen skonsamt vid låg temperatur, vilket gör att havssaltet kan bevara örternas arom.

Annons