(Vadi Fuoco/Shutterstock)

5 maj 2023
Anta att du har fått den fruktade diagnosen och att du utvärderar dina behandlingsalternativ.

HISTORIA I EN ÖKAST

  • Exempel på holistiska terapier som används för cancer inkluderar C-vitamin enbart och i kombination med artesunat (en malariamedicin) och/eller hypertermi, curcumin, melatonin och mistel.
  • En viktig poäng att göra om holistisk onkologi är att ju tidigare du påbörjar denna typ av behandling, desto bättre. De flesta patienter som söker alternativa strategier har redan gjort enorm skada på sina kroppar med en eller flera omgångar av kemoterapi, vilket gör naturläkemedel mindre kapabla att uppnå fullständig läkning.
  • Helfoder vitamin C och IV vitamin C fyller två olika funktioner. C-vitamin i hela livsmedel är inte lämpligt för behandling av cancer, men gör underverk för allmänt hälsostöd, medan högdos C-vitamin med natriumaskorbat har kraftfulla läkemedelsliknande effekter som lämpar sig för akuta och svåra infektioner och cancer.
  • Vitamin C har en mängd olika precisionseffekter, som generellt kan klassificeras i genomiska, epigenomiska, transkriptomiska, proteomiska, metabolomiska och immunmodulatomiska effekter.
  • Vitamin C ses vanligtvis som en antioxidant, vilket är sant oralt och vid lägre doser, men i höga doser blir det en prooxidant, och det är faktiskt det som gör att det dödar cancerceller och ger det dess betydande antivirala och antibakteriella egenskaper

I den här intervjun diskuterar Dr. Nathan Goodyear fördelarna med C-vitamin vid cancerbehandling.

Goodyear började som gynekolog och bäckenbottenkirurg. När han väl var utanför residenset märkte han dock att mycket av det han hade lärt sig på läkarutbildningen inte fungerade. Sedan, 2006, utvecklade han feokromocytom, en sällsynt typ av tumör som utvecklas i binjuren, vilket gör att den utsöndrar stora mängder noradrenalin, vilket i sin tur orsakar extremt högt blodtryck och hjärtfrekvens.

Holistisk onkologi

Den erfarenheten fick honom att göra övergången till cancerområdet. De senaste fem och ett halvt åren har han arbetat med Brio-Medical, en holistisk cancerklinik i Scottsdale, Arizona, varav han de senaste sex månaderna har varit medicinsk chef. Han arbetar med fyra andra läkare – två läkare och två naturläkare.

”Det konventionella tillvägagångssättet verkar följa logiken ‘förstöra för att läka’, och jag vet bara inte var det verkligen sker i naturen utanför konventionell cancerbehandling. Healing måste vara ditt fokus och mål för att uppnå healing. Du måste läka för att läka. Vårt fokus på läkningsstrategi vid cancer är att utnyttja kroppens designade förmåga att läka sig själv genom att rikta in sig på grundorsakerna, säger Goodyear.

”När man tittar på holistiska naturliga terapier, finns det detta antagande av många, inklusive konventionell medicin, att vi bara kastar upp pilar på väggen och hoppas att de fastnar.

”Men i verkligheten följer vi vetenskapen om genomik, epigenomik, transkriptomik, metabolomik och immunmodulomik. Det här är framtiden för medicin som är här nu, och vi är otroligt specifika och riktade mot dysfunktionen inom cancern, men med naturlig holistisk eller integrerad terapi.”

Exempel på holistiska terapier för cancer

Exempel på holistiska terapier som används för cancer inkluderar C-vitamin i kombination med artemisinin eller artesunat (en primär malariamedicin). Denna kombination är mycket bra för prostata- och bröstcancer i synnerhet. Curcumin och melatonin har båda också betydande anticancereffekter. Goodyear kombinerar gärna hypertermi med högdos C-vitamin och curcumin. ”Studier har visat att när du ger C-vitamin med helkroppshypertermi, uppnår du faktiskt en högre plasmakoncentration av askorbinsyra. Så det kommer att påverka kampen mot cancer mer”, förklarar han.

Mistel är en annan utmärkt cancerbehandling. Jag har tidigare intervjuat  Dr. Nasha Winters om användningen av mistel i onkologi, så för mer djupgående information, se den intervjun.

En viktig poäng att göra om holistisk onkologi är att ju tidigare du påbörjar denna typ av behandling, desto bättre. Tyvärr har de flesta patienter som söker alternativa strategier redan gjort enorm skada på sina kroppar, särskilt immunsystemet, med en, två eller till och med tre omgångar av cellgifter, vilket verkligen försämrar din kropps förmåga att läka naturligt.

”Om vi ​​kan få dem tidigare i processen … innan de får konventionell kemoterapi och/eller strålning, är effekten enorm,” säger Goodyear.

”Innan du förstör immunförsvaret kan man faktiskt läka med immunförsvaret. Jag kan inte berätta hur många kvinnor med bröstcancer som har kunnat bevara sina bröst med denna cancerläkningsstrategi. Du kan faktiskt läka kroppen, inte förstöra den. Det är ett nytt koncept för när du förstör immunsystemet genom konventionell terapi kommer du att se cancer återkomma och spridas.”

Hur cancer dödar

Vanligtvis är det inte den initiala cancern som dödar dig. Det som dödar är när cancern sprider sig (metastaserar) till andra delar av kroppen. Dessutom dör de flesta cancerpatienter faktiskt inte av cancern, utan av den behandling som konventionella onkologer använder för att behandla cancern.

”Litteraturen är mycket tydlig – särskilt under de senaste fem till 10 åren – att 90 procent av sjuklighet och dödlighet i samband med cancer är när den sprider sig,” säger Goodyear. ”Tack och lov har forskning gett en god förståelse för hur denna kemoterapi- och strålningsinducerade metastasprocess uppstår.

”Så, låt oss titta på maximal tolererad kemoterapi. Litteraturen är mycket tydlig på detta och … visar mekanismerna i hur det [bidrar till döden]. Maximalt tolererad kemoterapi inducerar faktiskt mekanismerna för att sprida cancern. Vid bröstcancer kommer maximal till tolererad kemoterapi att minska den primära tumören, men samtidigt få den att sprida sig till avlägsna platser i kroppen.

”Det leder alltså till 90 procent av sjuklighet och dödlighet i samband med cancer. Så, själva behandlingen som används inom konventionell onkologi för att behandla tumören resulterar faktiskt i 90 procent av sjukligheten och dödligheten i samband med cancer … Det är ett otvunget misstag.

”Många människor som kommer till oss, de är så förvånade. De frågar: ‘Varför visste jag inte om det här? Varför visste jag inte att operation kan orsaka metastaser? Varför visste jag inte att kemoterapi och strålning kan orsaka metastaser?’”

Grunderna för C-vitamin

Berättelsen om C-vitamin visar att djävulen ligger i detaljerna. För ungefär 50 år sedan visade Linus Pauling att intravenöst C-vitamin (10 gram per dag i 10 dagar) förbättrade canceröverlevnaden. Senare försökte forskare vid Mayo Clinic reproducera resultaten, men använde inte IV-vitamin C. De gav istället 10 gram oralt och fann ingen fördel.

I den akademiska striden som följde vann Mayo och under de kommande decennierna var den konventionella tanken att C-vitamin inte fungerar. Det började förändras runt 2000, när Dr. Ping Chen, en konventionell onkolog började undersöka vitamin C och publicerade artiklar om dess farmakokinetik.

Sedan dess har det funnits en kombination av tillbakadragande mot tanken att C-vitamin fungerar å ena sidan, och å andra sidan växande forskning som pekar på C-vitamins effekter lika kraftfulla som vilket läkemedel som helst.

C-vitamin är naturligt men har läkemedelsliknande effekter

C-vitamin har läkemedelsliknande effekter, och jag hänvisar gärna till det som ett farmako-mimetikum, men det är fortfarande en naturlig biologisk molekyl som inte kan patenteras och därför inte kan vara ett läkemedel. För att vara tydlig finns det också distinkta skillnader mellan C-vitamin i hela livsmedel och askorbinsyra.

De har egentligen två väldigt olika syften. C-vitamin för hela livsmedel är inte lämpligt för behandling av cancer, men gör underverk för allmänt hälsostöd, eftersom det interagerar positivt med koppar och järn i dina celler och mitokondrier. Jag rekommenderar och använder endast högdos IV-vitamin C i fall av akut infektion eller sjukdom, eftersom det har mycket potenta ”drogliknande” effekter. Goodyear tillägger:

”Det inducerar faktiskt metabola förändringar och epigenetik. Det är det fina med naturliga terapier. Konventionell medicin kommer att ta ett tillvägagångssätt för att typ kasta en apnyckel i kroppens fysiologi för att stänga av allt … utan ett holistiskt perspektiv på hur det påverkar hela kroppen. Det är ett väldigt uppdelat tillvägagångssätt.

En helhetssyn är som en sten som kastas i en lugn pool på morgonen. Dess effekter krusar genom hela kroppens fysiologi. Det är det fina med naturliga terapier.

Nu i cancer och sepsis … när vi har att göra med den stora dysfunktionen som finns i cancer, där saker metaboliskt, genetiskt, immunologiskt har gått av stapeln, måste vi komma in och verkligen arbeta för att vända utvecklingen. Det är där den intravenösa C-vitamintillförseln krävs. Det är där natriumaskorbatet kommer in, för det är det enda sättet vi kommer att kunna förändra den strömmen.”

Oral kontra IV C-vitamin

Vid behandling av cancer måste IV användas eftersom du helt enkelt inte kan ta de höga doser som krävs oralt. Doser över 10 till 20 gram askorbinsyra kommer att orsaka lös avföring när de tas oralt, men intravenös administrering kringgår begränsningen av tarmen. Det tillåter också C-vitaminet att komma direkt in i blodet till den extracellulära vätskan, in i tumörens mikromiljö, för att penetrera tumören och mätta hela tumören.

Om du nu känner att du lider av en infektion, såsom en influensa eller förkylning, är oral C-vitamin tillräckligt. Oral dosering av vitamin C, med hjälp av en icke-liposomal produkt, kan fördubbla din blodnivå av vitamin C, och att använda liposomalt vitamin C – vilket är vad jag har rekommenderat i flera år – kan öka det tre till fem gånger – upp till cirka 300 mikromolar. Så, liposomalt C-vitamin kan göra stor skillnad.

Men när du har att göra med cancer behöver du minst 1 000 mikromolar, eller 1 millimolar, i den extracellulära vätskan för att döda cancerceller, vilket är anledningen till att du verkligen behöver använda IV. Vid stora tumörer, eller signifikant cancerspridning, krävs mycket högre plasmakoncentrationer.

Även om doseringen är mycket individuell för varje patient, som ett allmänt riktmärke, börjar Goodyear vanligtvis på 1,5 gram per kilogram, vilket för en genomsnittlig person skulle vara någonstans mellan 100 och 200 gram per dos, tre gånger i veckan.

Så, för att vara tydlig, rekommenderar jag inte att ta askorbinsyra för dagligt C-vitaminbehov. Jag rekommenderar starkt att du använder C-vitamin i hela livsmedel som är överlägset som ett dagligt tillskott.

Verkningar av vitamin C

Vitamin C har en mängd olika effekter, som generellt kan klassificeras i följande: genomisk, epigenomisk, transkriptomisk, proteomisk, metabolomisk och immunmodulatomisk.

”Poängen här är att C-vitamin inte bara direkt dödar cancerceller, det vi skulle kalla cellgifter. C-vitamin arbetar faktiskt för att förändra cancerns ämnesomsättning.

”Vad det betyder är att det skapar en energikris. Det utarmar faktiskt kroppen på vissa mellanprodukter som gör det så att denna cancer, som är beroende av socker, inte kan använda [sockret] effektivt för att göra energi (ATP), så den … dör. Det tömmer också [cancern] på dess förmåga att avgifta.

”Så, för att vara specifik, forskning visar att C-vitamin tömmer cancern på reducerat glutation. Och att bli av med det glutationen i den cancern eliminerar dess förmåga att hantera den höga oxidativa stress som denna pro-oxidativa C-vitaminbehandling inducerar, vilket dödar cancercellen.

”Det stör också hur cancer gör energi. Och det är fascinerande eftersom alla tittar på det här och de frågar: ‘Tja, hur kommer det här att påverka mina friska celler?’ Detta är paradigmväxlaren med C-vitamin.

”Miljön – lika mycket som dosen, lika mycket som förlossningen, lika mycket som tumörmättnaden – miljön som C-vitaminet möter dikterar resultatet lika mycket som dosen i sig. Så du kan inducera en prooxidativ effekt, en avgiftningskris, en energikris i cancerceller, och friska celler klarar sig bra.”

Använda pro-oxidation för att döda cancerceller

När du tänker på C-vitamin, tror du förmodligen att det är en antioxidant, vilket är sant, men i höga doser som endast är tillgängliga via IV, blir det faktiskt en pro-oxidant, och det är det som gör att det dödar cancerceller och ger det dess antivirala och antibakteriella egenskaper. Goodyear förklarar:

”Alla är bekanta med buffertsystemet relaterat till syra och bas. När du tittar på redox – reduktionsoxidation – så är det egentligen bara flödet av elektroner. Det är ett buffertsystem, mycket likt den syrabasbalansen. Så, i orala doser, även i en lägre dos, i en miljö som tillåter det, är C-vitamin antioxidativt.

”Och det finns många fördelar med det. Det är därför det är så användbart vid virus- och bakterieinfektioner. Det motverkar det cellgiftsutbrottet som hittats vid infektion. Den donerar en elektron och blir oxiderad [vilket neutraliserar syre] … Det är därför C-vitamin … kan hjälpa människor med sepsis, inklusive covid-sepsis, och den associerade covid-cytokinstormen som orsakar det mesta av lungskadorna och den tillhörande ökningen av dödligheten.

”Men i de högre doserna – återigen, dess olika effekter dikteras av de olika miljöerna – kan det bli prooxidativt. Det är väldigt annorlunda genom att det levererar den oxidativa stressen till tumören och skapar den genom fria hydroxylradikaler, väteperoxid, superoxidanjoner.”

Melatonin mot cancer

Goodyear använder också melatonin för cancer och övervakar patienters melatoninnivåer för att säkerställa korrekt dosering. Vanligtvis kommer patienter att börja med IV melatonin i en dos på 10 till 20 milligram dagligen i två veckor, för att få upp nivån så snabbt som möjligt, samtidigt som de tar oralt melatonin i en dos på cirka 60 mg per dag. Den orala dosen titreras sedan uppåt, baserat på kroppsvikt och andra parametrar.

”Helst sett ska din blodnivå nå sin topp vid midnatt. Så med det i åtanke, om du ska ta den orala dosen, ska du ta den högsta dosen precis innan du lägger dig, kanske 45 minuter före och sedan precis innan du lägger dig.

”De andra doserna, om du ska göra det tre gånger om dagen, skulle kanske vara 10 och 16. Du ska verkligen hålla det borta från solens middagstid. Annars kommer du att [försämra din] kronobiologi.

”När patienter går hem, arbetar vi mer mot en mer lämplig dygnsrytm för leveransen av melatonin. Men när patienter kommer till oss är så många av dem i ett framskridet stadium, så i den akuta miljön måste vi använda dessa terapier i kombination och sekvens, tillsammans, för att verkligen vända utvecklingen mot cancern.”

Vilken typ av resultat kan du förvänta dig av holistisk onkologi?

Goodyear och jag täcker mycket mer mark i den här intervjun än jag har sammanfattat här, så jag uppmuntrar dig att lyssna på hela intervjun. Avslutningsvis, vilken typ av resultat kan du få med ett holistiskt synsätt på cancerbehandling? Goodyear säger:

”Jag skulle säga att förmodligen 90 procent av våra patienter är metastaserande och [har haft] tidigare behandling. Hos dessa patienter kan vi se en signifikant minskning av tumörbördan under en sexveckors eller kanske åtta veckors cykel. Vad jag säger till dem är: ‘När du kommer till vår klinik är mitt mål [att du inte ska ha] några tecken på sjukdom när du går.’

”De frågar,” är det möjligt? Tja, som den fallstudien jag nämnde, den uppnåddes. Nu slutade hon med att hon var hos oss i nio veckor, men poängen är att hon kom i rullstol, hon gick ut och hennes PET-CT-skanning [visade inga tecken på sjukdom] och hennes tumörmarkörer [var] normala vid utskrivning.

”Vårt mål är inga tecken på sjukdom, men vi kommer vanligtvis att se – hos de flesta av våra patienter, långt över 50 procent – en betydande minskning av tumörbördan medan de är här hos oss. Eftervården, är mycket viktig för att fortsätta den processen. Det vi pratar om här är minst 50 procents minskning av tumören som du kan se kliniskt, genom laborationer och genom bildbehandling.

”Och så kommer många av våra patienter att komma in där bröstet är en hel tumör, [eller] deras ryggrad lyser upp som en julgran. Så det är inte så att vi har en patient som kommer in och de har en liten liten knöl, okej? Det här är patienter som har misslyckats med kemoterapi två gånger eller fler, [har genomgått] operation, strålning [och cancern] återkommit, inte bara en gång, utan ofta två eller till och med flera gånger.

”Det är en tuff plats att vara i, men om vi kan sätta ett mål om att ”inga bevis för sjukdom” och se en 50-procentig minskning av dessa patienter, hej, det är något vi kan arbeta med, eftersom vi inte förstör kropp; faktiskt arbetar vi för att läka kroppen.”

Som tidigare nämnts har de flesta av patienterna förstört mycket av sin kropps medfödda läkningsförmåga genom upprepade toxiska behandlingar, vilket gör holistisk behandling mycket mindre effektiv. När kemoterapi skadar ditt immunförsvar blir det utomordentligt svårt att behandla det.

Jag vet hur panikslagen man kan bli när man får en cancerdiagnos, men om du är i början till mitten av stadierna har du praktiskt taget ingenting att förlora på att gå holistiskt FÖRST. Dina chanser till total remission kommer att vara mycket större än att vänta tills alla andra behandlingar misslyckas, och du kanske kan rädda dina bröst och andra delar av din kropp som annars skulle skäras ut.

En fallhistorik

För att klargöra sin poäng, erbjuder Goodyear fallhistoria av en kvinna med bilateral bröstcancer som hade fått veta att hon behövde en bilateral mastektomi, bilateral strålning med cellgifter och lymfkörteldissektion – sex till 12 månader av brutala och toxiska behandlingar som skulle ha lämnat henne vanställd.

”När jag pratade med henne innan hon kom, sa jag: ‘Låt mig berätta hur jag förhåller mig. Eftersom du inte har fått någon behandling, om vi tar detta i ett helande perspektiv och genom ett holistiskt integrerat tillvägagångssätt, kan du bara rädda dina bröst, och du kan förneka behovet av någon av de andra skadliga terapierna.’

”Och faktiskt, nu är hon över två år senare – cancerfri, inga bröst borttagna, inga lymfkörtlar borttagna. Så här är en person som var på väg in på den vägen som skulle förändra livet på ett negativt sätt. Vi tryckte på pausknappen.

”Hon tog en chans att tänka, hon tog en chans att läsa. Och sedan sa hon: ‘Vet du vad? Jag vill ha ett annat förhållningssätt. Vi tog upp det med ett holistiskt evidensbaserat, integrerande tillvägagångssätt … och nu har hon båda brösten och hon lever cancerfri.

”Hon hade till och med covid och gjorde det bra … När immunförsvaret inte förstörs fungerar saker så mycket bättre, och full dos cellgifter förstör immunsystemet.”

Mer information

Om du vill boka en tid, boka in en kostnadsfri telefonkonsultation eller helt enkelt få mer information kan du göra det via hans hemsida,  Brio-Medical.com .

Annons