Global Research, 9 mars 2023
COVID Intel 8 mars 2023

Covid-19-vacciner kan avsevärt påverka mental hälsa. Familjemedlemmar har rapporterat hjärndimma, humörförändringar, personlighetsförändringar, fientlighet och ilska, oregelbunden körning, förvirring och mer. Ibland är inverkan på mental hälsa katastrofal.

Här är 13 fall som ger dig ett nytt perspektiv på vad COVID-19-vacciner kan göra med den mentala hälsan hos en person utan tidigare psykiatrisk historia.

Fall 1: 31-årig spansktalande man har psykos efter Moderna

En 31-årig, ensamstående latinamerikansk man utan tidigare medicinsk eller psykiatrisk historia, fördes till akut av polisen på grund av oberäkneligt och bisarrt beteende ( Reinfeld et al. )

Han befanns vara orolig, bevakad, ytlig och storslagen. Han rapporterade att han blev ”klärvoajant”, kunde prata med döda människor, hörde ”folk trumma utanför hans hus” och den konstanta rösten från en medarbetare som han trodde var en paramour, men inte var det.

Alla dessa symtom började för en månad sedan, efter att ha fått den första dosen av Moderna COVID-19-vaccin, och förvärrades markant tre veckor senare efter att ha fått den andra dosen. Tidigare arbetade han heltid som kontorschef.

Fall 2: 45-årig asiatisk-amerikansk gift kvinna, har psykos efter Moderna

45-årig kvinna utan psykiatrisk historia, presenterad för psykiatrin efter att ha haft psykos i 3 månader . ( Alfonso et al. )

Hennes nystartade paranoia och hörselhallucinationer började 1 månad efter att hon fått sitt andra Moderna COVID-19-vaccin . Hon slutade plötsligt sitt jobb på 18 år och slutade äta – gick ner 56 kg på 4 månader.

Patienten skulle bara klä på sig i mörkret, i tron ​​att folk kunde se henne i hennes garderob eller badrum bakom en stängd dörr . Hon tog fart hela dagen och slutade göra de hushållssysslor som hon hade gjort i flera år.

Hon väckte sin man mitt i natten och försökte övertyga honom om att grannarna skulle skada henne och bröt sig in i deras hem. Hon blev arg när han försökte övertyga henne om att dessa saker inte var verkliga. På grund av denna irrationella rädsla, sov hon bara 2 till 3 timmar per natt och sov inte längre i sovrummet och föredrar att låsa in sig i badrummet för att sova .

Hon hörde viskningar från människor som pratade om henne och fortsatte att prata med dem. Hon skulle bara göra detta i ett rum ensamt med dörren stängd . Familjen frågade henne vem hon pratade med och hon blev arg.

Fall 3: 37-årig japansk man har psykos efter Moderna

En 37-årig japansk man utan psykiatrisk historia fick Moderna boostershot och klagade över huvudvärk, en flytande känsla och koncentrationssvårigheter. ( Kita et al )

Han presenterade 4 dagar senare med pratsamma och storslagna vanföreställningar och sa att han hade vunnit 2 miljarder yen i hästkapplöpningar . Han uppvisade också känslomässig instabilitet, såsom gråt, sömnlöshet, spänning, hyperaktivitet och sexuella avvikelser.

Han skrevs ut. Nio dagar efter Moderna booster hoppade han från andra våningen i sitt hus och fördes tillbaka till sjukhuset med ambulans. Han uppvisade idéflykt, hyperaktivitet, distraktion, hypertymi och religiösa vanföreställningar, som att säga ”mitt barn är Gud” . Han visade bristande insikt och blev arg när hans handlingar begränsades.

Han fick diagnosen akut mani med psykotiska drag och stannade 66 dagar på sjukhuset.

Fall 4: 42-årig turkisk man har psykos och mani efter Pfizer

42-årig man utan psykiatrisk historia lades in till psykiatrisk akut 5 dagar efter första dosen av Pfizer med klagomål på irritabilitet och sömnlöshet . ( Yesilkaya )

Patienten hade vanföreställningar om att hans familj följdes av det djupa tillståndet och att de var i fara .

Vid klinisk undersökning ökade hans taleffekt, hastighet och psykomotorisk aktivitet. Patientens påverkan var orolig och humöret var dysforiskt . Han uppvisade en uppluckring av associationer, beskrev förföljelse- och referensvanföreställningar och visade en bristande insikt. Poängen på Young Mania Rating Scale (YMRS) var 45.

Vid den rutinmässiga psykiatriska utvärderingen 15 dagar efter utskrivningen förklarade patienten att han inte kunde minnas början av psykiatriska symtom.

Fall 5: 45-årig lettisk man har psykos och självmordsförsök efter mRNA

45-årig lettisk man utan psykiatrisk historia presenterades 1 månad efter 2:a dosen av mRNA-vaccin, åtföljd av sina föräldrar på grund av bisarrt beteende och ett självmordsförsök genom att hängas tidigt på morgonen. Renemane et al. )

Direkt efter sin 2:a mRNA-dos utvecklade han sömnlöshet, orimlig ångest och tremor.

Efter 2 veckor insåg han att han har blivit förkyld då han hittade lite vitt pulver under mattan i sin lägenhet. Från det ögonblicket blev han försiktig, lämnade inte lägenheten och rapporterade förföljelse.

Den sista dagen före sitt besök på psykiatriska kliniken såg patienten en man gå förbi fönstren i sin lägenhet och titta på honom. Patienten beskrev tankarna i hans huvud som inte hans egna, och gav honom kommandon att observera personen på gatan. Han sov inte den natten och hade en stark övertygelse om att han skulle begå självmord. Han fäste ett rep, försökte hänga sig, men hans far stoppade honom .

På psykiatrisk avdelning befanns han vara känslomässigt tillbakadragen, nedsänkt i sina upplevelser, hypomimi (han satt i en position, talade mycket tyst, deltog inte aktivt i samtalet, svarade på frågor med enstaviga eller i korta meningar efter en lång paus ) . Han var desorienterad till tiden och rapporterade att han var full av rädsla. Han låg på sjukhus i 4 veckor.

Fall 6: 20-årig kvinna har psykos och anfall efter Pfizer

20-årig kvinna presenterades på akuten med urinfrekvens, ångest, sömnlöshet och en fixering att hon led av irritabel tarm och njursjukdom 1 vecka efter första dosen av Pfizer ( Flannery et al. )

Hon visade vaxande och avtagande hypokondriska vanföreställningar om att hon hade fått covid-19 och att ”hennes kropp höll på att stängas av. ” Patienten noterades också ha viss motorisk dysfunktion och ett övergående anfall av afasi.

Hon hade också anklagande hörselhallucinationer men förnekade självmordstankar eller mordtankar. Hon hölls över natten. Följande morgon tog patienten av sig sina kläder och fick en tarmrörelse på golvet . Hon lades in och fick medicin, men blev alltmer psykotisk , fick sedan ett grand mal-anfall och lades in på intensivvårdsavdelningen.

Hon uppvisade också symtom på pågående katatoni, svarade på frågor i korta meningar i en monoton ton med låg fonation . Hon kunde ambulera, men sakta och med en person hjälpa till främst för att hjälpa till med initiering av rörelse.

Hon fick diagnosen autoimmun encefalit och tillbringade 45 dagar på sjukhuset.

Fall 7: 38-årig brasiliansk kvinna har refraktär psykos efter Pfizer

38-årig brasiliansk kvinna utan psykiatrisk historia, utvecklade feber, frossa och myalgi 24 timmar efter den första dosen av Pfizer. Inom en vecka blev hon upprörd och kände inte igen släktingar. ( Neves et al. )

Hon blev aggressiv och uppträdde rufsig med dålig hygien, ovänligt ansikte, bristande självorientering och vägrar prata med personalen och samarbetsvillig med läkare. Hennes tanke var vanföreställningar. Hon trodde att personalen förföljde henne, att flera stadsborgmästare var hennes föräldrar. Hennes humör var dysforiskt och rasande .

Hon fick psykiatriska mediciner men blev inte bättre. Efter sex månaders sjukhusvistelse förblev hon fientlig, förföljande och vägrade prata med personalen och hennes psykos definierades som refraktär . Hon återhämtade sig aldrig.

Fall 8: 15-årig taiwanesisk pojke har psykos efter Pfizer

15-årig taiwanesisk pojke utan psykiatrisk historia presenterades för akuten med agitation, ofrivillig lemsträckning och skrik 2 dagar efter den andra dosen av Pfizer ( Yen-Li Lien et al. )

Efter intagningen observerades han visa bisarra beteenden, inklusive att sitta upp och lägga sig ofta och ta upp manéret att be i sängen.

Vi noterade också hörselhallucinationer och vanföreställningar . Efter utskrivningen kvarstod hans hallucinationer och bisarra beteende i > 1 månad, vilket krävde ytterligare behandling med steroider.

Fall 9: 51-årig kaukasisk man, gift med barn, har psykos efter AstraZeneca

Patienten fick sin första dos av AstraZeneca COVID-19-vaccin i mitten av mars 2021. (Roberts et al. )

Tio dagar senare observerade hans fru att han började bli förvirrad, med en betydande förändring i hans beteende. Han fördes till akutmottagningen på det lokala allmänna sjukhuset med ambulans efter att han slutat äta, dricka och kommunicera .

Han var förvirrad och desorienterad i tid och plats . Hans kommunikation sträckte sig från att tala i korta meningar, ibland viska eller mumla till att vara helt stum . Han ansågs störd. När han fick lite papper för att skriva ner sina tankar kunde han inte skriva något vettigt och ritade bara linjer .

Han uppgav att han hörde röster, både manliga och kvinnliga, som sa ordet ”Covid” till honom, men han kunde inte utveckla något mer. Hans humör var labilt och informerade om hans beteende, vilket var bisarrt och ibland mycket ohämmat.

Vid ett tillfälle var han urininkontinent.

Fall 10: 18-årig student har psykos efter AstraZeneca

18 kvinnliga studenter utan psykiatrisk historia fördes till akut av familjemedlemmar för irrelevant prat och bisarrt beteende. ( Grov et al. )

Hon fick sin första dos av vaccinet och inom 2–3 timmar utvecklade hon höggradig feber med frossa och flera episoder av lös avföring. Dessa symtom följdes av yrsel och ett fall av fall.

Enligt familjemedlemmarna avtog febern nästa dag, men patienten började enligt uppgift vara orolig. Hon kunde inte sova på natten, vaknade ofta, verkade rädd och såg ut att stirra emellan . Hon fortsatte att gå runt och såg bedrövad ut. Under de kommande 3 till 4 dagarna började hon förbli irriterad, prata irrelevant, försöka fly hemifrån, uttryckte vanföreställningar om förföljelse och referenser och rapporterade visuella hallucinationer av att se gudar och demoner .

Med tanke på de fortsatta symtomen och uppkomsten av katatoni i form av mutism, stirrande, stelhet och negativism, fick hon lorazepam.

Fall 11: 22-årig kvinna har psykos efter AstraZeneca

22-årig kvinna med ursprung från Mellanöstern lades upp på sjukhus med 3 veckors historia av frontal huvudvärk och trötthet några dagar efter den andra dosen av AstraZeneca. ( Takata et al. )

Symtomen svarade inte på tylenol och utvecklades till en tvådagars historia av förvirring och hallucinationer (visuella och taktila). Hon rapporterade att hon såg ”discobollar” och upplevde att någon rörde vid hennes hud .

Hon var alert men desorienterad till tid, person och plats , och upprörd med en labil affekt; hon klagade över hörsel- och visuella hallucinationer – till exempel att rummet brann – och vanföreställningar som ofta var hyperreligiösa till sin natur . Hon sågs också göra en gest mot luften som om hon svarade på osynliga stimuli .

Efter utskrivningen från sjukhuset rapporterar hennes familj att hon inte har återhämtat sig till sitt försjuka tillstånd. Hon är tystare och mer tillbakadragen nu, och har fortfarande kvarvarande psykotiska symtom av att ibland se grönt ljus och be mer än tidigare .

Fall 12: 45-årig kroatisk man har psykos och självmordsförsök efter AstraZeneca

45-årig kroatisk man utvecklade ett ovanligt beteende 5 dagar efter AstraZeneca. Han blev orolig, misstänksam, paranoid, oorganiserad och klagade över huvudvärk. ( Borovina )

Två veckor efter covid-19-vaccinationen ledde förföljande vanföreställningar och vanföreställningar om referens honom till självmordsförsök genom att sticka sig själv i buken.

Han opererades och tillbringade 23 dagar på sjukhuset.

Fall 13: 46-årig indisk lärare har psykos efter Covishield (AstraZeneca)

46-årig ensamstående mamma och lärare fördes till akuten av sin dotter med klagomål om att muttra för sig själv, minskad sömn och aptit, höra rösten från sin man som dog för 15 år sedan och rädd att något skulle hända henne och hennes dotter ( Krishna et al. al. )

När hon upprepade gånger frågade varför detta kan hända, förklarade hon att hennes mans röst talar om för henne att de skulle dö av en olycka och att detta skulle hända inom en snar framtid. Hennes familjemedlemmar märkte att hon började muttra för sig själv, hennes personliga omvårdnad minskade, hon slutade gå till sitt arbete och föredrog mest att stanna hemma de senaste 20 dagarna.

Dessa symtom började efter 3 dagar efter att ha fått den andra dosen av Covishield (AstraZeneca)-vaccinet.

Under klinisk undersökning var hennes påverkan begränsad till tråkig, hennes psykomotoriska aktivitet långsam, hon blev ofta distraherad, muttrade för sig själv eftersom hon kunde höra sin mans röst prata med henne under intervjun och inte heller kunde uppmärksamma frågorna som ställdes.

Min uppfattning…

Dessa fall målar upp en bild som inte kräver ytterligare kommentarer.

Det är dock viktigt att notera att spikprotein från COVID-19-vaccinet lokaliseras till hjärnan, där det kan orsaka allvarlig inflammation som kan vara autoimmun till sin natur ( klicka här ).

Ett sådant tragiskt fall av autoimmun encefalit efter Pfizer- vaccin rapporterades hos en 35-årig schweizisk kvinna som utvecklade feber, utslag, beteendeförändringar och allvarliga återkommande anfall 8 dagar efter sin andra Pfizer-dos ( Werner et al ).

Hon var in och ut från sjukhuset i två månader och återhämtade sig aldrig, eftersom hon nu har en anfallssjukdom som kräver medicin hela livet.

Dessa episoder av psykos har inträffat efter Pfizer, Moderna och AstraZeneca. I många fall mådde den vaccinerade helt bra efter 1:a eller 2:a dosen men fick en psykos efter 2:a dosen eller boostershot.

Annons