2022-07-07

Peter Vainikka

INNEHÅLL:
1 Hur hela tarmhjärnans anslutning fungerar.
En hälsosam tarm kan hjälpa till att producera en frisk hjärna.
3 80 % av ditt immunsystem finns i tarmen.
4 Dr. William Buchanan var en läkare från 1820-talet och skrev en bok som heter fysiologin av matsmältning baserad på hans experiment med en gentleman vid namn Alexis st Martin.
5 Varför denna inflammation i tarmen, varför orsakades detta och få något att utveckla autoimmunt tillstånd?
6 När det gäller läckande tarm så är det ett tarmproblem där tarmarna blir svullna och inflammerade.
7 När permeabiliteten ökar, då ökar chansen till autoimmunitet.
8 Många tror att allergier orsakas av något utanför dem. ”åh, det finns mycket pollen i luften”. ”jag har allergi”. Jag äter en jordnöt och det är den jordnöten som orsakar mina allergier. Det är inte exakt sant.
9 En flicka var deprimerad och självmordsbenägen. Hon fick höga nivåer av D-vitamin och efter 6 dagar försvann depressionen.
10 Att bli testad för att se om man har glutenkänsliga genmönstret eller inte. Det kallas HLA DQ-gen, det finns också en annan uppsättning gener som kallas HLA B27-gener som ökar risken för utveckling för autoimmun artrit.
11 Om du tar yoghurt, där finns mycket socker i, då matar du dåliga bakterierna. Eftersom socker i matsmältningskanalen är en magnet till de dåliga bakterierna, som du faktiskt inte vill ha i din kropp.
12 När du äter animaliska produkter, det finns inga animaliska produkter som innehåller fibrer, det är växtbaserat som gäller.

Det finns en bra hjärntarmanslutning. Om vi skulle skrapa bort alla nerver från tarmen vid kirurgi skulle de väga 4 gånger så mycket som hela ryggmärgen.
En av orsakerna till att jag engagerade mig i depression, ångest.
Jag var först engagerad i gastroenterologi och gjorde all scooping/avgränsning, och diagnostiserade sjukdomar.
Jag insåg att många mag-tarmsjukdomar faktiskt har sitt ursprung i sinnet.
Och naturligtvis finns det saker i tarmen som också kan påverka sinnet, som naturligtvis de friska bakterierna. De friska bakterierna kan producera cytokiner som hjälper vår hjärna att producera mer serotonin till exempel.
En hälsosam tarm kan hjälpa till att producera en frisk hjärna.

Dr. Joyce Choe
https://www.drjoycechoe.com/
80 % av ditt immunsystem finns i tarmen. Var uppmärksam på hur dina tarmrörelser, hur din hud ser ut, hur du mår osv.

Alla dessa saker kan associeras med ditt matsmältningssystem inte mår så bra.
Dr. William Buchanan var en läkare från 1820-talet och skrev en bok som heter fysiologin av
matsmältning baserad på hans experiment med en gentleman vid namn Alexis st Martin.
Och anledningen till att han gjorde detta var för att denna herre hade en skottskada på buken i magen.
Dr. Buchanan räddade hans liv genom att såret aldrig läktes. Det bildades en kanal genom det ursprungliga såret på huden. Man kunde se utanför i magen.
Och Dr. Buchanan började fästa bitar av olika typer av mat i strängen och han skulle mäta för att se hur lång tid det skulle ta för dessa att smälta, och hur magen såg ut.
Hur Martin kände, titta på vad som är involverat såväl som matsmältningen, hur det hänger samman. Han fann att hans mage var torr och producerade inte mycket magsyra.
När människor säger att jag kan äta vad som helst och har inga problem har ingen smärta med sin mage, det är inte nödvändigtvis sant.
Du kanske inte är medveten om eller att det finns problem som händer inuti.
Elementära saker som att tugga grundligt, och även att dricka tillräckligt med vatten så att du har
tillräckligt med saliv, och att du har tillräckligt med magsaft, och att du har bra kvalitet gastrisk juice så att du kan smälta maten.
Att ha tillräckligt med tid mellan varje måltid, så att du kan smälta ordentligt.
Om du avbryter matsmältningsprocessen, kommer du att ha dålig matsmältning, och det kommer att bidra till bakterietillväxt och denna typ av problem.
80 % av kronisk sjukdom i detta land orsakas av tillstånd som måste göras om de beslut vi fattar och lagarna för hälsa som vi bryter eller behåller. Det är lätt och det är billigt, kraftfullt och effektivt.
Varför denna inflammation i tarmen, varför orsakades detta och få något att utveckla autoimmunt tillstånd?

Om du har en skada någonstans, även om det är externt, om du fortsätter att skära dig i samma område varje dag kommer du att bryta ner ditt immunsystem vi något tillfälle.
Om du fortsätter att slå på dig själv, då har du bara för många områden som ditt immunsystem måste ta itu med, samma sak kan hända med tarmen.
Om du har kronisk inflammation varje gång du äter.
Vissa människor har utvecklat känslighet för mat, vissa människor äter mat som bidrar till mer inflammation.
Och detta är i tarmen som det händer, den största källan till inflammation i kroppen och detta kommer att driva alla våra andra sjukdomsprocesser.

Dr. Daniel Nuzum (doktor i osteopati, doktor i naturopatisk medicin, doktor i ursprungsmedicin och doktor i naturmedicin, och forskare och formulerare för Dr. Nuzums Nutraceuticals).
Dr. Nuzums naturliga tilläggsprogram minskar inflammation – Dr. Nuzums Nutraceuticals (drnuzum.com)
Historien om Dr. Nuzum: Autoimmuna kosttillskott naturopatiska behandlingar – Dr. Nuzums Nutraceuticals (drnuzum.com)

Det finns saker som vi vet och när det gäller läckande tarm så är det ett tarmproblem där tarmarna blir svullna och inflammerade.
Tarmväggen bör vara stickade ihop, fin och snäv/tajt. I läckande tarm har tarmväggen blivit inflammerad, utvidgat.
Det går från att vara semipermeabel, till överdrivet genomträngligt. Vi har bara små saker som kan passera genom tarmväggen.
Det går från semipermeabel till mycket permeabelt.
Från trevligt och hårt ihopstickat till expanderande, det skiljer sig, och saker börjar bara flyta genom tarmen.

Semipermeabel = (Ett semipermeabelt membran är en hinna som är genomträngbar för vatten, men inte för större molekyler som är lösta i vätskan. (Ett semipermeabelt membran är en hinna som är genomträngbar för vatten, men inte för större molekyler som är lösta i vätskan.
Vissa semipermeabla membran släpper igenom mindre joner, medan andra inte gör det. Att ett membran är semipermeabelt gör att fenomenet osmos kan fungera).
Osmos= (är ett fysikaliskt fenomen som uppstår vid ett semipermeabelt membran med vätskelösning på bägge sidor. De båda sidorna är helt åtskilda av membranet.
Osmos uppstår när: vätskelösningen innehåller lösta ämnen eller partiklar som inte kan passera genom membranet, men lösningsmedlet kan passera).

När det händer varje gång du äter, varje gång du dricker, varje gång något går genom tarmen, en del av det flyter bara ut i blodomloppet, och ditt immunsystem får ett larm.
Nivå 5 larm varje gång du äter eller dricker något. Matkomponenter flyter direkt ut i blodomloppet, vilket aldrig borde hända.

Forts Dr. Daniel Nuzum
Låt mig ge dig ett exempel som liknar en ostduk kontra en skärm från ett fönster. Om du försöker att sikta genom ostduken kommer du bara att få mycket små partiklar som kommer igenom.
Om du använder en skärm från ett fönster, eller skärmdörr där är hålen större, och du får större partiklar som kommer igenom.
Om vi tänker att dina tarmväggar är som en ostduk, bara små partiklar kommer igenom.
När tarmväggen blir inflammerad sväller den upp och fibrerna expanderar, nu blir det mer som en skärm, och större partiklar flyter igenom.
Nu irriterar de osmälta stora partiklarna immunsystemet. Ju mer konsekvent immunsystemet irriteras, händer 2 saker.
För det första blir det överkänsligt för de specifika partiklarna, om du äter samma saker varje dag.
Om du varje morgon äter havregröt, varje eftermiddag äter du grillad ostsmörgås, varje kväll äter du kyckling och pasta. Du har dessa 3 måltider varje dag och du har den läckande tarmen.

Forts Dr. Daniel Nuzum
När någon lider av läckande tarm, tarmväggen har blivit inflammerad och vi har matpartiklar som flyter in i blodomloppet.
Immunsystemet blir känslig för dessa speciella partiklar som konsekvent genomgående kommer genom tarmväggen, för att alltid äta samma mat dagligen.
Vad som händer är att dessa särskilda livsmedel i proteinerna, i dessa livsmedel som vårt immunsystem blir känsligt för.
Och sedan när de hittar de speciella proteiner någon annanstans i kroppen, kommer det att börja attackera dem.
Det finns 2 saker varför detta händer. Vi har gjort immunsystemet överkänsligt genom att bara äta vissa livsmedel.
Det blir irriterande för immunsystemet, och varje gång immunsystemet blir irriterat, då eldar den. Irritation orsakar inflammation 100 % av tiden.
Vi får samma proteiner som flyter genom tarmväggen och den är inflammerad.
Dessa proteiner blir irriterande för immunsystemet och har ett inflammatoriskt svar mot dessa proteiner.
Proteinerna blir något som immunsystemet letar efter överallt i kroppen.

Forts Dr. Daniel Nuzum
Iden, designen här är att immunsystemet kommer att följa proteinerna för att rensa upp i systemet. Men den har blivit så känslig för dessa proteiner att de har ett inflammatoriskt svar på proteinerna överallt i kroppen.

Vi definierar detta som autoimmuna störningar. Det är inte bara immunsystemet som blir hyperaktivt och attackerar kroppen, det är inte fallet.
Det som händer här är att vi har slitit ner immunsystemet i ett försök att gå in och rensa upp systemet och att bli av med dessa inkräktare.
I processen med att rensa ut allt detta, går kroppen ut och attackerar dessa specifika proteiner, överallt där de hittar dem. Det kan vara sköldkörteln där de har hittat proteiner, binjurarna, det kan vara överallt.

I denna process blir immunsystemet irriterat och utmattad.
I denna situation när immunsystemet är utmattat, kommer det att slå ut mot nästan vad som helst och när det går ut kallar vi det för en autoimmun episod.
Det är när någon har sina symptom som om de har MS, lupus, Alzheimers, Hashimoto, alla dessa är olika autoimmuna störningar.
Detta är den underliggande processen som orsakar dessa autoimmuna sjukdomar till ytan.

Sharon Porter http://gutlevelnutrition.com/nutritionist/sharon-porter/

Tarmbakterier är en aspekt av tarmhälsa, vad många inte förstår är att 70-80 % av immunsystemet finns i tarmen.
I tunntarmen har vi strukturer som heter pyresfläckar som producerar immunceller, och de är där av en anledning.
Immunsystemets uppgift är att skydda oss från främmande ämnen som kan vara skadliga.
Vad är den huvudsakliga avenyn vår kropp skulle utsättas för giftiga ämnen, det är genom vad vi äter och dricker.
Är det inte en vacker design att vårt immunsystem ligger i tarmen, men om maten och drycken som vi konsumerar skadar och är fulla av gifter, hämmar detta tarmens allmänna hälsa, då börjar immunsystemet brytas ner.
Särskilt till vad jag refererar till här, läckande tarm, (intestinal permeabilitetssyndrom).
Tarmens permeabilitet är när tarmen låter saker och ting gå igenom i blodomloppet som inte ska vara där, som vi antingen antas bryta ner det först, innan det absorberas, eller så skulle det inte absorberas alls.

När permeabiliteten ökar, då ökar chansen till autoimmunitet.
Autoimmunitet = (är immunförsvarets skadliga angrepp med autoantikroppar på kroppens egen vävnad, vilket kan yttra sig i sjukdomar eller bortstötning av organ vid transplantation.
Alla människor har en viss grad av autoimmunitet, men när den blir för hög blir den skadlig).
En försämrad hjärnhälsa kan uppstå. Vad är det som ger permeabilitet?
Varm kryddig mat, alkohol, det finns en hel lista över saker som kommer att förvärra tarmens permeabilitet.
När vi ändrar dieten till det bättre kan vi få tarmen att göra mycket bra saker för oss.
Vår tarm är också centrum för vårt immunsystem.

Forts Sharon Porter
När du har matpartiklar som inte är ordentligt uppdelade/nedbrutna som kommer in i blodomloppet, då blir vårt immunsystem aktiverat.
Immunsystemets jobb är tvåfaldigt att urskilja mellan jaget och icke-jaget.
Är det ämne i mitt blod, en del av mig eller är det inte en del av mig. Om det inte är en del av mig, är det en vän eller en fiende.
Om det är ett näringsämne som kommer att hjälpa min kropp, då är det en vän.
Om det är ett virus eller bakterier eller någon annan proteinbaserad struktur som kan skada, då är det en fiende.
Vårt immunsystem har till uppgift att montera en attack och utplåna hotet.
Nästa steg därifrån kopplingen mellan ett hälsosamt immunsystem som jag just har beskrivit och autoimmunitet, när immunsystemet har blivit alltför stimulerat.
Den attackerar ständigt alla dessa saker som vi konsumerar, som är främmande ämnen.
Inte igenkända som en naturlig substans, eller en del av oss. Immunsystemet börjar sedan bli förvirrat och känner inte längre igen sitt jag mot icke-jaget.
Och denna förvirring överförs sedan till immunsystemet som börjar attackera våra egna kroppsvävnader.

Forts Sharon Porter
Det finns 3 problem med näring och autoimmunitet. Förebyggande innan ett autoimmunt tillstånd manifesterar sig, sedan efter ett autoimmunt tillstånd har visat sig.
Det skulle finnas hantering av det autoimmuna tillståndet, och försöka minimera skadan.
Sedan, finns verklig läkning av autoimmun. Många tror att det inte är möjligt, jag tror inte att det inte är möjligt.
Jag har sett testresultat och arbetat med individer under en lång tid som har kunnat vända sitt autoimmuna tillstånd.
Men om vi fokuserar på förvaltningsarbetet, när någon har utvecklat ett autoimmunt tillstånd, då är
målet att låta ditt immunsystem fungera på det mest normala sättet, att det fungerar som ett friskt immunsystem.
Det handlar om stresshantering, det handlar om att undvika gifter så bra man kan, tillhandahålla de näringsämnen som immunsystemet behöver för att göra sitt jobb ordentligt.
Och alla dessa saker tillsammans kommer att hjälpa till att återställa bedömningen av jaget och icke-jaget av immunsystemet.

Forts Sharon Porter
En av de första indikationerna på tarmpermeabilitet AKA läckande tarm, är allergier.
Många tror att allergier orsakas av något utanför dem. ”åh, det finns mycket pollen i luften”. ”jag har allergi”.
Jag äter en jordnöt och det är den jordnöten som orsakar mina allergier. Det är inte exakt sant. Jag tror att det allergiska svaret, är ett internt svar från kroppen.
Varför är det så här att en person som står bredvid dig utsätts för samma pollen, och de nyser inte och näsan rinner inte, och det kliar inte i ögonen heller. Källan finns inte där ute, utan den finns inom oss.
Läckande tarmens tarmpermeabilitetssyndrom är en av dom främsta drivkrafterna till allergi.

Någon som har kroniska allergier bör notera att detta är ett varningstecken. Det är en väckarklocka där deras tarmhälsa behöver lite hjälp.
Vi måste följa dessa signaler, för om det skulle utvecklas så kan det bli allvarliga konsekvenser.
Från att ha ett immunsystem som börjar bli dysfunktionell, både när det gäller autoimmunitet och cancer, av att vara en dysfunktion i immunsystemet.
Vi har över 17 atomära vanliga typer av cancer som är kopplat till D-vitaminbrist. Vi har haft ett fall av extrem depression, en familj från afrikanskt ursprung.
Jag tror att de var från Nigeria som nu bor i England, där dottern sattes på antidepressiva och var självmordsbenägen.
När hon testades på vitamin D-skalan på en skala från 0 till nominellt 300 och hon hade 9 på skalan.
Jag menar det fanns mer D-vitamin i ett lik än vad som fanns inuti den unga flickan.
Hon började lägga in höga doser av D-vitamin, under övervakning som tog upp henne inom 6 dagar.
Hennes mamma beskrev det som att trycka på en brytare som var stängd innan. Plötsligt var förvandlingen helt fantastiskt från depression hela vägen igenom.
Åter igen vetenskapen är inne, vi har haft den här vetenskapen lång tid nu, men den har inte skickats ut till allmänheten i en användbar form, eftersom människan inte längre är ansvarig för denna process längre.
Använd naturliga ämnen för att läka kroppen, det är vad jag tror är den ultimata ironin i en tid av teknik.
Den första utlösaren som har studerats extremt väl är gluten. En av de bästa sakerna en person med en autoimmunartrit kan göra är att inse att glutenkänslighet är en möjlig potentiellt skäl till att de har utvecklat det villkoret.
Och blir lämpligt testad för att se om de har glutenkänsliga genmönstret eller inte.
Det kallas HLA DQ-gen, det finns också en annan uppsättning gener som kallas HLA B27-gener som ökar risken för utveckling för autoimmun artrit.
Ha dessa typer av tester gjorda, kan vara mycket användbart. Att ha information för att lära ut eller hjälpa en patient att förändra deras diet.
Och sedan andra utlösare, gluten är en utlösare, men andra livsmedel kan vara utlösare också.
Jag har sett autoimmunartrit utlöses av blåbär, vi tycker alla att blåbär är hälsosamma. För vissa människor, en mans mat är en annans gift.
Gör en lämplig immuntest för att förstå vad personen kanske reagerar på, blir en extrem viktig del av processen.
Ocean Robins (är en amerikansk entreprenör, professor och författare. Han är mest känd för att grunda Food Revolution Network, Inc., ett Kalifornienbaserat företag som förespråkar en helmat, växtbaserad diet).
Om du kämpar på detta sätt kan du ha symptom som hjärndimma eller matsmältningsproblem, rapningar, smärta i magen, uppblåsthet efter en måltid.
Brist på mental klarhet, känner dig utmattad, känner dig trött på eftermiddagen, trött vid din middag, det är inte naturligt. Inget av dessa symptom är naturliga.
Alla dessa symptom är korrelerande med matsmältningsproblem, och det bästa sättet att öka din matsmältning är att få massor av fibrer, fermenterad jäst mat, probiotika och prebiotika.
Vissa former av fibrer som hjälper din kropp att använda sig av probiotika som du konsumerar.
Vill du ta något tillägg är det bra. Om du tar yoghurt, där finns mycket socker i, då matar du dåliga bakterierna.
Eftersom socker i matsmältningskanalen är en magnet till dem dåliga bakterierna, som du faktiskt inte vill ha i din kropp. Fiber är bra, hel livsmedelsväxtbaserad kost som är förknippat med sund matsmältning.
När du äter animaliska produkter, det finns inga animaliska produkter som innehåller fibrer, det är växtbaserat som gäller.
I den funktionella medicinvärlden och i läkningen av tarmen, så mycket uppmärksamhet uppmärksammas. Ta probiotika, ät fermenterad livsmedel, du vet alla dessa saker för att få bra bakterier, om du tänker på det.
Låt oss säga att jag har dåliga bakterier och bra bakterier, och det är bara det att det inte är balans mellan dessa bakterier.
Jag ökar probiotikan, jag ska ta fermenterad mat och jag ska försöka öka det, medan vi fortfarande har dom dåliga bakterierna där.
Det finns så mycket real estate i matsmältningskanalen. En av de banbrytande saker som jag kom på, kliniskt var.
Innan vi börjar sätta bakterier i kroppen, tänk om vi svälter ner alla bakterier, så vi tar ner dom dåliga, vi svälter ner ockupanterna.
Vi tar även ner dem goda bakterierna, som kanske kan låta lite oroande. Vi svälter ner alla bakterierna, men sedan kan vi lägga till bra bakterier, fermenterade livsmedel och andra saker i.
Titta nu på förhållandet, de goda bakterierna är mer nu än det var i början, då de dåliga bakterierna var mer innan.
Vad jag har sett kliniskt, människor blir friskare på grund av det. När vi tittar på protokoll, vad kan du göra just nu?
Vi kan börja svälta bakterier, du kan fasta, du kan fasta med bara vatten.
Alla typer av fasta kommer att svälta bakterierna, för det kommer inte att mata dem.
Dom flesta livsmedel kommer att mata bakterier till viss grad.
Och så finns det naturligtvis andra tarmproblem som SIBO – tunntarmsbakterieöverväxt där det finns bakterier där det inte borde vara i kanalen.
Nyckeln här är verkligen också att svälta ner bakterierna i tunntarmen och sedan återskapa kelatbildning i tjocktarmen, vi är majoriteten av bakterierna.
Ett av dem goda verktygen är dock att du är vegetarian eller vegan.
Jag gillar att ta någon typ av liknande antimikrobiell, örter, antiviral, antibakteriell, svampdödande.
Ta ner alla biomer och låt oss äta några fermenterade livsmedel.
Om du har histaminproblem eller gillar masscellaktivering som rå surkål eller kimchi, konsumera fermenterade livsmedel, ta probiotika.
Om det finns andra problem, den saknade länken som jag saknade i flera år var parasiter.
Om du har lös avföring, orolig mage, glöm inte parasiterna. Jag gillar dessa tre sakerna för att fixa tarmen.
Det är en autoimmun handling som sker inne i matsmältningskanalen.
LÄNK TILL MATERIALET
https://1drv.ms/b/s!AihgHUPgCIDHhaQ93XmRmPFQLsTlDg?e=7xyphq
LÄNK TILL VIDEO
KÄLLA: AUTOIMMUN SECRETS
TEXT FRÅN VIDEOFILM AUGUSTI 2020
BEARBETAT SEPTEMBER 2021
UPPDATERAT JULI 2022
PETER

Annons