Nu kommer den första rapporten om att MedBeds är i gång. Här är det ett litet sjukhus i Tyskland som fått prova på detta. Länkar också till ett annat i Miami så ni får mer ”kött på benen”.


ZAP-X® Gyroscopic Radiosurgery™-plattform

2022-04-20

https://www.prnewswire.com/news-releases/zap-surgical-to-bring-world-class-brain-tumor-treatments-to-rural-german-hospital-301006179.html

SAN CARLOS, Kalifornien , 19 februari 2020 /PRNewswire/ – ZAP Surgical Systems, Inc. tillkännagav idag ett avtal med Bonifatius Hospital i Lingen, Tyskland om att förvärva ZAP-X®-teknologi för stereotaktisk radiokirurgi (SRS).

SRS är ett välkänt och effektivt förfarande för icke-invasiv behandling av utvalda hjärntumörer och hjärnmetastaser. Avsevärda anskaffnings- och strålskydds-kostnader för historiska SRS-system har dock begränsad tillgång till denna potentiellt livräddande terapi. Följaktligen har den knappa tillgången på SRS-behandling varit starkt koncentrerad till stora stadssjukhus.

Lingens Bonifatius-sjukhus ligger i nordvästra Tyskland och är en liten vårdgivare som betjänar en omedelbar befolkning på endast 52 000 personer och en remisspopulation på mindre än 250 000. Med tanke på sjukhusets lantliga läge och relativt ringa storlek ansågs omedelbar tillgång till SRS historiskt sett vara otänkbar. För deras berättigade patienter var det närmaste SRS-kapabla sjukhuset mer än 2,5 timmar bort.

Genom insatser från Dr Peter Douglas Klassen , överläkare och neurokirurg vid Bonifatius sjukhus, kommer det snart att ändras. Genom att förlita sig på den nyligen introducerade ZAP-X Gyroscopic Radiosurgery™-plattformen kommer Dr. Klassen och Bonifatius Hospital att ta med den mest avancerade SRS som finns tillgänglig till Niedersachsen och vara bland de första i Europa med denna nya teknologi.

För flera år sedan förlorade Dr Klassen sin mamma och närmaste vän i cancer, som båda led av hjärnmetastaser som härrörde från bröst- respektive lungcancer.

”I situationer som dessa hade patienterna alltför ofta inte tillgång till den vård i världsklass som finns tillgänglig i stora storstadsstäder. Sådana patienter remitterades också alltför ofta till palliativ vård”, säger Dr Klassen. ”Med den senaste tekniken som ZAP-X har tagit fram, blir den mest avancerade SRS-vården som finns tillgänglig för ett landsbygdssjukhus som vårt.”

ZAP-X använder en modern linjär accelerator för att eliminera den historiska användningen av Cobalt-60 och de relaterade kostnaderna och utmaningarna med att vara värd för levande radioaktiva isotoper. ZAP-X har också en unik valvfri design som vanligtvis eliminerar behovet av dyra avskärmade behandlingsrum. Tillsammans ser dessa innovationer ut att ge ledande SRS till de uppskattningsvis 2 miljoner patienter världen över som för närvarande saknar tillgång.

ZAP-X godkändes av FDA i USA i september 2017 . Det väntar för närvarande på CE-godkännande. För mer om ZAP-X Gyroscopic Radiosurgery-plattformen, besök: https://zapsurgical.com/ . Detaljerade systemöversiktsanimationer finns på https://youtu.be/9ph-cdb5QO0 .

Om ZAP Surgical Systems, Inc.
ZAP Surgical Systems, Inc. designar och tillverkar ZAP-X® Gyroscopic Radiosurgery™-plattformen. ZAP grundades 2014 av John R. Adler , MD, professor emeritus i neurokirurgi och strålningsonkologi vid Stanford University , och grundare och VD för ZAP Surgical Systems. Dr. Adler är också uppfinnaren av CyberKnife® och grundare av Accuray, Inc. FDA-godkänd i september 2017 , ZAP-X använder en modern linjär accelerator för att eliminera den historiska användningen av Cobalt-60 och de relaterade kostnaderna och utmaningarna med hanteringen levande radioaktiva isotoper. ZAP-X har också en unik valvfri design som vanligtvis eliminerar behovet av dyra avskärmade behandlingsrum. Läs mer på  www.zapsurgical.com.


 

https://miamineurosciencecenter.com/en/services/zap-x-radiosurgery-system/

ZAP-X® GYROSKOPISK RADIOKIRURGISYSTEM
Behandla tumörer och lesioner i hjärnan, huvudet och halsen.

ZAP-X® Gyroscopic Radiosurgery System är en oöverträffad teknisk innovation med data som stödjer dess medicinska resultat, säkerhet och effektivitet. Denna terapeutiska strålningsanordning är avsedd för stereotaktisk strålkirurgi (SRS) behandling för en mängd olika sjukdomar såsom tumörer, lesioner och neurologiska tillstånd i hjärnan och nacken. Med hjälp av en linjäraccelerator genererar den en kombination av strålar som exakt kan rikta in sig på och eliminera de onormala föremålen ner till nanometern och lämna de närliggande områdena oskadda och friska.

Säkerhet
ZAP-X® är ett självskyddat system som begränsar strålningsexponeringsnivåerna för patienten, allmänheten och klinisk personal. Betydande strålskärmning är integrerad i både patientbehandlingssfären och patientbordet som omges av ett avskärmat roterande skal och vertikal dörr under behandlingen. Även när de arbetar under en full klinisk arbetsbelastning, begränsar dessa unika konstruktioner strålningsexponeringsnivåer utanför systemet till en säker nivå som uppfyller standarderna från National Council on Radiation Protection and Measurements (NCRP).

Annons