Sesamfrön (Chamille White/Shutterstock)
TI 2 mars 2022

Sesamfrön är en av de mest kraftfulla helande livsmedel på planeten. I tusentals år har de använts av traditionella folk för mat och medicin. Kinesisk medicin tyder på att denna uråldriga mat kan hjälpa till att lindra epidemin av leverskador från moderna läkemedel. 

Levertoxicitet är leverskador orsakade av kemikalier. Det är ett betydande problem relaterat till läkemedelsanvändning eftersom leverns uppgift är att rensa bort kemikalier från kroppen. Det gör levern särskilt känslig för skador från droganvändning.

Hundratals läkemedel bidrar till levertoxicitet även när de används i korrekta doser. Det är den främsta anledningen till att droger dras tillbaka från marknaden.

En  ledare i Journal of the Chinese Medical Association  noterar att i dagens värld ”behövs ett leverskyddsmedel akut.” Det tyder också på det lilla sesamfröet och dess olja kan mycket väl vara det skyddet.

Sesamolja är rik på en antiinflammatorisk lignan som kallas ”sesamin”. Lignaner är en typ av polyfenol som finns i många frön, frukter och grönsaker.

Sesamin är välkänt för sina hälsofördelar som inkluderar:

  • Sänka kolesterol
  • Sänka blodtrycket
  • Anticancer potential
  • Anti-aging effekter
  • Reglera immunförsvaret
  • Sänka blodsockret
  • Antitrombotiska effekter
  • Antioxidant kraft

Sesamin skyddar också mot leverskador från alkohol- och droganvändning. Flera djurstudier från Taiwan och Japan visar att sesamolja minskar oxidativ stress i levern.

Andra studier visar att sesamolja kan bekämpa de skadliga effekterna av paracetamol på levern. Varje år  orsakar acetaminophen mer än 450 dödsfall till följd av leversvikt . Sesamin hjälper till att bekämpa den skadan genom att upprätthålla intracellulära nivåer av glutation, en potent antioxidant. Acetaminophen är känt för att minska leverns lager av glutation. Sesamin minskar också nivåerna av fria radikaler och hämmar oxidation av fetter.

Sesamin bekämpar inte bara leverskador från smärtlindrande produkter som innehåller paracetamol, som Tylenol, det ger faktiskt bättre smärtlindring. Tidigare rapporterade GreenMedInfo att att äta 40 gram sesamfrön (cirka två matskedar tahini) var överlägset Tylenol för att minska smärta hos dem som lider av knäledsartrit.

En blind, placebokontrollerad, parallell gruppstudie av 48 friska japanska försökspersoner visar att orala doser av sesamin är säkra och väl tolererade.

Sesamfrön och deras olja har använts i köket i tusentals år, särskilt i Asien.

Fröna kommer från en tropisk växt som heter  Sesamum indicum  som kan ha sitt ursprung i Afrika. Idag odlas den mest i Indien, Kina och Mexiko. I Karibien och södra USA är sesamfrön ofta kända under sitt afrikanska namn, benne.

Sesamfrön kan vara svarta, vita, gula eller röda. De växer i baljor som spricker upp när de är mogna. Detta sägs vara grunden för den magiska frasen ”öppen sesam” i Arabian Nights.

Sesamfrön innehåller ett brett utbud av andra hälsofördelar. De är en bra källa till koppar, kalcium, magnesium, mangan, fosfor, vitamin B1 (tiamin) och zink. De kan ätas hela, malas till tahinipasta eller bearbetas till olja. Sesamolja innehåller fleromättade fetter och är en källa till omega-3-fettsyror.

Sesamolja har en djärv smak och passar bra med vitlök och ingefära i recept och fräs. På grund av dess höga antioxidantinnehåll kan de flesta sesamolja användas för matlagning. Om du ska laga mat med sesamolja, leta efter oraffinerad sesamolja som inte är kemiskt bearbetad.

Använd inte rostad sesamolja för matlagning. Fröna rostas innan de pressas och ger dem en djup guldfärg och en rik, nötaktig smak. Den har en lägre rökpunkt än oraffinerad sesamolja och kan bryta ner under värme. Spara den som en avslutande olja för att ge intensiv smak i dressingar och marinader.

Återpublicerad från GreenMedInfo.com

Referenser

[i] Namiki M. Nutraceutical funktioner av sesam: en recension. Crit Rev Food Sci Nutr 2007;47:651e73. [ii] Chandrasekaran VR,Wan CH, Liu LL, Hsu DZ, Liu MY. Effekt av sesamolja mot acetaminophen-inducerad akut oxidativ leverskada hos råttor. Shock 2008;30:217e21. [iii] Chandrasekaran VR, Chien SP, Hsu DZ, Chang YC, Liu MY. Effekter av sesamolja mot efter uppkomsten av acetaminophen-inducerad akut leverskada hos råttor. J Parenter Enteral Nutr 2010;34:567e73 [iv] Tomimori N, Tanaka Y, Kitagawa Y, Fujii W, Sakakibara Y, Shibata H. Farmakokinetik och säkerhet för sesamlignaner, sesamin och episesamin, hos friska försökspersoner. Biopharm Drug Dispos 2013;34:462e73.

Annons