Vitamin C and COVID-19: A Review


Askorbinsyra, mer populärt känd som vitamin C, är ett vattenlösligt vitamin som är viktigt för många biologiska processer. Det anses vara ett viktigt näringsämne eftersom våra kroppar behöver det men inte kan producera det på egen hand. Faktum är att vi människor tillhör en liten grupp djur – som inkluderar primater och vissa fåglar – som behöver hämta C-vitamin från externa källor. [1] Och eftersom våra kroppar inte lagrar C-vitamin, måste vi få en viss mängd av det från vår dagliga kost. [2]

Många livsmedel innehåller stora mängder vitamin C. Tyvärr är de inte alla pålitliga källor till näringsämnet eftersom många behöver kokas innan de äts. Enligt en studie som publicerades i tidskriften Pediatrics förstörs C-vitamin i livsmedel av höga temperaturer och långvarig förvaring. [3] Det är därför som nutritionister alltid rekommenderar C-vitaminkällor som kan ätas råa, till exempel färska ekologiska frukter och grönsaker. En annan pålitlig källa till C-vitamin är rena kosttillskott som härrör från naturliga produkter.

Varför C-vitamin är ett näringsämne du inte kan göra utan

Din kropp kan absorbera upp till 90 % av C-vitamin från livsmedel eller kosttillskott vid måttliga intag på 30 till 180 mg (mg) per dag. När C-vitamin kommer in i blodomloppet tas det upp av olika celler som sedan omvandlar det till askorbinsyra. [4]

Vissa celler, som de som tillhör din hjärna, ögon, binjurarna och hypofysen, måste upprätthålla höga nivåer av C-vitamin för att fungera korrekt. Detta beror på att C-vitamin hjälper till att driva några av de biokemiska reaktioner som påverkar deras funktioner. Enligt en studie publicerad i tidskriften Oral Diseases , fungerar C-vitamin som en kofaktor eller katalysator för 15 olika däggdjursenzymer. [5]

En av de enzymatiska reaktionerna som C-vitamin har blivit känd för att främja är biosyntesen av kollagen. Under denna avgörande process hjälper C-vitamin till att de två enzymer som ansvarar för att stabilisera och ge strukturell styrka till kollagenmolekyler kan göra sina jobb ordentligt. [6] På grund av sin roll som en viktig kofaktor för kollagenproduktion kan C-vitamin stödja hudens hälsa.

Kollagen är det vanligaste proteinet i din kropp. Som en strukturmolekyl ger den stöd till olika vävnader och organ, såsom dina ben, muskler, senor, ligament och hud. [7] I själva verket är du skyldig din huds fasthet och smidighet till detta fibrösa protein. [8] Men eftersom kroppens förmåga att producera kollagen minskar med åldern är slapp hud en normal förekomst hos äldre vuxna. C-vitamin kan hjälpa dig att bibehålla hudens hälsosamma och ungdomliga utseende genom att stödja kroppens naturliga förmåga att producera kollagen.

Ett annat sätt som C-vitamin gynnar olika organ i kroppen är att fungera som en antioxidant. Antioxidanter neutraliserar skadliga fria radikaler genom att donera en elektron till dessa instabila molekyler. Genom att göra detta förhindrar antioxidanter fria radikaler från att stjäla elektroner från viktiga biomolekyler, såsom proteiner, lipider och DNA. Detta sparar dem från oxidativ skada, vilket har kopplats till olika hälsoproblem. [9]

C-vitamin är också känt för att stödja ett hälsosamt immunsystem. Enligt en studie publicerad i tidskriften Nutrients behöver vita blodkroppar C-vitamin för att skydda din kropp från yttre hot. I själva verket innehåller dessa naturliga immunceller några av de högsta nivåerna av C-vitamin bland kroppens celler. [10] C-vitamin stöder också barriärfunktionen i dina epitelceller, som bildar det yttre lagret av din hud och linjer organ som din tarm. Denna barriärfunktion är avgörande för din kropps skydd mot skadliga element.

Bortsett från immunfunktionen stöder C-vitamin också friska andnings- och kardiovaskulära funktioner. I en studie publicerad i American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine fann forskare gott om att högt C-vitaminintag kan hjälpa människor i alla åldrar att upprätthålla en sund lungfunktion. [11] Enligt American Lung Association börjar lungfunktionen sjunka gradvis efter 35 års ålder. [12] Därför är äta vitamin C-rika livsmedel eller komplettera med C-vitamin ett genomförbart sätt för äldre vuxna att stödja en hälsosam andning. systemet.

När det gäller kardiovaskulär funktion tyder resultaten av kontrollerade studier och kohortstudier också på att C-vitamin ger vissa skyddande fördelar. En artikel publicerad i International Journal of Molecular Sciences noterade att eftersom vitamin C fungerar som en antioxidant kan det hjälpa till att skydda dina blodkärl från skador orsakade av oxiderade lipider. C-vitamin sägs också främja kroppens naturliga produktion av kväveoxid. Dessa aktiviteter kan hjälpa dig att upprätthålla hälsosamma blodtrycksnivåer som redan ligger inom det normala intervallet. [13]

I din hjärna behövs vitamin C av dina celler för ett antal funktioner, inklusive stöd för hälsosam produktion och funktioner för kemiska budbärare (neurotransmittorer). [14] C-vitamin fungerar också som en kofaktor för omvandlingen av dopamin till noradrenalin, ett hormon och en neurotransmittor som hjälper din kropp att reagera på stress och motion. Noradrenalin kan främja en hälsosam sömnväckningscykel, uppmärksamhet, känslor och minneslagring. [15] 

Enligt forskning innehåller vävnaderna i mag-tarmkanalen mycket kollagen. I själva verket är det kollagen som håller alla dina matsmältningsvävnader samman. När dessa vävnader skadas kräver de stora mängder kollagen för reparation. Du kan stödja kroppens naturliga förmåga att läka och upprätthålla ett hälsosamt matsmältningssystem genom att se till att du alltid har tillräckliga nivåer av C-vitamin för kollagenproduktion. [16]

En annan fördel med att komplettera med C-vitamin är att det kan främja kroppens absorption av järn. Järn är ett viktigt mineral som spelar en avgörande roll för att transportera syre till kroppens celler. Men ett antal faktorer påverkar din förmåga att absorbera detta viktiga näringsämne, varav den mest anmärkningsvärda är den form det tar. Hemjärn från rött kött, fjäderfä och fisk absorberas lätt av din kropp, men icke-hemjärn från växtbaserade livsmedel är det inte.

Lyckligtvis för dem som har en strikt växtbaserad diet kan C-vitamin binda till icke-järn och bilda ett komplex som är lättare för din kropp att absorbera. Att ta ditt C-vitamin tillsammans med järn är ett utmärkt sätt att öka den senare biotillgängligheten, särskilt om du får det från växtbaserade källor. [17]

C-vitamin är ett av få vitaminer utanför B-vitaminfamiljen som ger mental hälsa. Studier visar att personer som saknar vitamin C känner sig trötta hela tiden och deprimerade. Men dietinterventioner, som inkluderar tillskott med C-vitamin, har visat sig främja ett positivt humör bland dessa individer. [18] Detta antyder att det är viktigt att upprätthålla hälsosamma C-vitaminnivåer för att stödja god hälsa och välbefinnande.

För att sammanfatta, här är åtta hälsofördelar som C-vitamin erbjuder: *

 • Stöder hälsosam immunfunktion
 • Stöder hälsosam andningsfunktion
 • Stöder hälsosam kardiovaskulär funktion
 • Stöder hälsosam hjärnfunktion
 • Stöder ett hälsosamt matsmältningssystem
 • Stöder frisk, glödande hud
 • Främjar absorptionen av växtbaserat järn
 • Naturligtvis lyfter humöret

De bästa C-vitaminkällorna

Som med alla näringsämnen varierar det rekommenderade dagliga intaget (RDA) för C-vitamin beroende på ålder och kön. [19] För barn 4 till 8 år är RDA 25 milligram (mg) för både män och kvinnor, medan för dem i åldern 9 till 13 år går RDA för vitamin C upp till 45 mg. För individer i åldrarna 14 till 18 är RDA för vitamin C 75 mg för män och 65 mg för kvinnor. RDA för män och kvinnor i åldern 19 år och äldre är 90 mg respektive 75 mg.

Enligt experter kan konsumtion av fem portioner av olika frukter och grönsaker ge dig mer än 200 mg vitamin C. Några av de största vitamin C-bidragsgivarna i en vanlig amerikansk diet är tomater, tomatjuice och potatis. Men om du vill utöka dina källor och lägga till variation i din kost, överväg följande vitamin C-rika livsmedel:

 • Rå röd paprika, 95 mg per ½ kopp
 • Färsk apelsinjuice, 93 mg per ¾ kopp
 • Färsk grapefruktjuice, 70 mg per ¾ kopp
 • Kiwifrukt (medium), 64 mg
 • Rå grön paprika, 60 mg per ½ kopp
 • Färska jordgubbar, 49 mg per ½ kopp
 • Rå broccoli, 39 mg per ½ kopp
 • Färsk cantaloup, 29 per ½ kopp
 • Rå blomkål, 26 mg per ½ kopp

För människor som inte har tillgång till dessa livsmedel eller inte kan inkludera dem i sin kost kan du lita på kosttillskott för att tillgodose dina dagliga C-vitaminbehov. Se bara till att köpa dina tillskott från källor du kan lita på.

Var man kan få ren, icke-GMO, rent vitamin C

Trots att det finns många naturliga källor är C-vitamin ett av de mest populära tillskotten på marknaden. Många tar vitamin C-tillskott för att njuta av hudens och immunfördelarna. Men inte alla C-vitamintillskott är lika rena och säkra som de är.

Även om många produkter säger att deras C-vitamin kommer från hela livsmedelskällor, är den källan ofta GMO-majs. [20] C-vitamin framställt av majs framställs av sorbitol, en sockeralkohol som härrör från en stärkelsehaltig råvara extraherad från GMO-majsen. [21] Men innan de får sorbitol måste tillverkarna först bryta ner majsstärkelsen. De gör det genom att använda värme, enzymer och en kemikalie som du inte skulle drömma om att inta: aceton. [22]

För att dölja dessa fakta använder tillverkare av GMO-majsbaserade vitamin C-tillskott vilseledande marknadsföringsstrategier för att förmedla sina produkter som ”naturliga” och ”organiska”. Dessutom domineras nu över 90 % av C-vitaminmarknaden i USA av Kina. Men på grund av bristen på reglering och avsaknaden av regler som kräver korrekt märkning finns det inget sätt för dig att veta om du konsumerar produkter som tillverkas i Kina eller skapades med råvaror från Kina.

Health Ranger Store är känt för att tillhandahålla endast rena, högkvalitativa, icke-Kina och icke-GMO-hälsotillskott, så du kan inte förvänta dig något mindre från våra Chief Originals C-vitamin C-caps och GMO Caps och Chief C-vitamin som inte är GMO Pulver . Du hittar helt enkelt inte ett mer överlägset vitamin C-tillskott av högsta kvalitet på marknaden när det gäller kvalitet, styrka och säkerhet.

Chief Originals Non-GMO Vitamin C 60 Caps och Chief Originals Non-GMO Vitamin C Powder kommer från Storbritannien och tillverkas enligt höga krav på renhet och säkerhet. Vårt C-vitamin produceras genom den naturliga fermenteringsprocessen med endast noggrant utvalda citrus som de viktigaste källorna till råvaror.

Chief Originals Non-GMO Vitamin C 60 Caps och Chief Originals Non-GMO Vitamin C Powder levererar endast renat, mycket biotillgängligt C-vitamin för att stödja kroppens behov. Du kan välja att ta en kapsel en till tre gånger dagligen med dina måltider eller öka ditt C-vitaminintag genom att lägga till vårt premiumpulver till dina favoritdrycker och recept. Vårt rena C-vitaminpulver smälter väl in i fruktsmoothies och har en smakfull smak som liknar tårheten hos omogna jordgubbar.

Vårt högkvalitativa vitamin C-pulver och kapslar är icke-GMO, icke-Kina, icke-majs och certifierad Kosher. De testas också noggrant med avseende på glyfosat, tungmetaller och mikrobiologi. 

Stöd din allmänna hälsa och välbefinnande med de renaste, laboratorieverifierade C-vitamintillskotten på marknaden!

* Dessa uttalanden har inte utvärderats av FDA. Denna produkt är inte avsedd att behandla, bota eller diagnostisera några sjukdomar.


Här här några svenska produkter av god kvalitet:

      C-vitamin Bioflav 90k - Hälsogiganten
Svensk Hälsokost                                                      Hälsogiganten

  C-vitamin askorbat - C vitaminer - Helhetshälsa | Shopping4netC-Vitamin Complex 1000 60t - Hälsogiganten.
Svensk Hälsokost           Shopping4net                 Hälsogiganten


Referenser

[1] https://paleoleap.com/

[2] https://www.mayoclinic.org

[3] https://pediatrics.aappublications.org/

[4] https://onlinelibrary.wiley.com/

[5] https://onlinelibrary.wiley.com/

[6] https://www.sciencedirect.com/

[7] https://www.healthline.com/

[8] https://www.news-medical.net/

[9] https://med.libretexts.org/

[10] https://www.mdpi.com/

[11] https://www.atsjournals.org/

[12] https://www.lung.org/

[13] https://www.mdpi.com/

[14] https://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/

[15] https://www.hormone.org/

[16] https://healthyeating.sfgate.com/

[17] http://www.icppharm.com/

[18] https://www.mayoclinic.org/

[19] https://ods.od.nih.gov/

[20] https://www.thehealthyhomeeconomist.com/

[21] https://corporate.evonik.com/

[22] https://sunwarrior.com/

Annons