Fototapet Solig dag på fält med solrosor • Pixers® - Vi lever för förändring


Av Jennifer Giustra-Kozek, LPC, NBCC
http://www.renegadetribune.com/boosting-your-mood-and-improving-your-health-with-vitamin-d/

Lider du eller någon du älskar av depression eller en autoimmun sjukdom? Det verkar som om vitamin D-brist kan vara att skylla på.

D-vitamin är viktigt för att immunförsvaret ska fungera och lindra inflammation. De positiva effekterna av  vitamin D på skyddande immunitet beror delvis på dess inverkan på det medfödda immunsystemet och har många effekter på celler i immunsystemet.  D-vitamin är också involverat i att  upprätthålla rätt balans mellan flera mineraler i kroppen . Och det hjälper till att avvärja influensa och  många virus  och behandla dem. Den senaste forskningen kopplar vitamin D-brist till många sjukdomstillstånd. Dessa sjukdomstillstånd inkluderar  cancer, osteoporos, hjärtsjukdomar, depression, artrit och nästan alla andra degenerativa sjukdomar .

 ”D-vitamin minskar depression. I en randomiserad, dubbelblind studie märkte personer med depression som fick vitamin D-tillskott en markant förbättring av deras symtom. ” –  Journal of Internal Medicine

Enligt  Nutrition Research Journal har så många som 80 % av människor brist på vitamin D. Otillräcklig exponering för solsken, dåliga matvanor, malabsorption, VDR-genetisk mutation och accelererad katabolism på grund av vissa mediciner, mörk hudpigmentfärg och för mycket solskyddsmedel kan vara att skylla på. 

En läkare kan kontrollera vitamin D-nivåer med ett enkelt blodprov. Många vanliga läkare kommer att föreslå att du är inom normala gränser om dina nivåer är 20-30 ng / ml. För optimal hälsa   rekommenderar dock Endocrine Society och många läkare och naturläkare med funktionell medicin nivåer mellan 40-70 ng / ml för både barn och vuxna. Dessa läkare kommer också att rekommendera ett mer aggressivt påfyllningsprogram. Till exempel vid fem års ålder var min sons nivå 24. Barnläkaren rekommenderade 500iu dagligen av tillskott, medan vår naturläkare rekommenderade 5000iu dagligen i sex månader innan den testades igen. Sex månader senare var hans nivåer nästan normala. 

”Genom flera mekanismer kan D-vitamin minska risken för infektioner. Dessa mekanismer inkluderar att inducera katelicidiner och defensiner som kan sänka viral replikationshastigheter och minska koncentrationer av proinflammatoriska cytokiner som producerar inflammation som skadar lungfodret, vilket leder till lunginflammation, samt ökande koncentrationer av antiinflammatoriska cytokiner ”- PubMed

Hur du ökar dina vitamin D-nivåer

Få tillräckligt med sol D3-vitamin, ”solskinsvitaminet”, är det enda vitaminet som din kropp tillverkas med hjälp av solen. Så var noga med att få tillräckligt med sol exponering för att hjälpa kroppen att göra detta viktiga näringsämne. Håll ut med att försöka skydda oss från solens strålar vid varje tur genom att skjuta ner solskyddsmedel. Låt dig leka ute, trädgård och njuta av strålarna med måtta.

Om du måste använda lite solskyddsmedel, undvik kemiska solskyddsmedel med giftiga kemikalier som orsakar  sköldkörteldysfunktion, endokrina störningar, allergier, organtoxicitet, reproduktionstoxicitet , hudcancer,  utveckling, hjärna och ämnesomsättningsproblem  . Handla naturliga mineral-zinkbaserade certifierade produkter istället. När vi utsätts för brännande klimat eller i solen under längre perioder använder vi solskyddsmedel från  Babyganics , Badger, Babo Botanicals och Goddess Garden-produkter.

Ät en välbalanserad diet med livsmedel som innehåller högre D-vitamin Även om man tror att vi bara får tjugo procent av maten vi äter. Vissa livsmedel högre i D inkluderar torskleverolja, fisk, ostron, ägg och svamp. 

Bli kontrollerad för VDR-mutationen Ett blodprov kommer att avgöra om du har mutationer i vitamin D-receptorn. Konsekvensen kan vara lägre vitamin D-nivåer och  oförmåga att absorbera vitaminkalcium  och många andra mineraler ordentligt. Enligt en  vetenskaplig rapport från 2020 kan tillskott av D-vitamin hjälpa till att förbättra VDR-genuttryck, så mer tillskott kan vara nödvändigt om du har denna mutation.

”Något så enkelt. D-vitamintillskott kan förbättra hälsotillståndet för miljoner och blir därför en elegant lösning på många av våra hälsoproblem idag. ” – Carol L. Wagner, MD – Medical University of South Carolina 

Tillägg 101 Tillskott är ofta kritiska om du inte kan metabolisera ordentligt eller absorbera tillräckligt med D-vitamin eller inte får tillräckligt med solsken. I områden med långa vintrar och specifika populationer av människor med mörkare hudfärg kan tillskott vara ännu mer kritiskt. Det finns många kosttillskott på marknaden. Men många tablettformer är inte lika biotillgängliga och svårare att absorbera. Därför har det rekommenderats att flytande former är bättre. Dessutom suspenderas flytande D ofta i olivolja, vilket hjälper vitaminerna att absorberas lättare eftersom det är fettlösligt. Ett av mina favoritmärken är av  Seeking Health . Den innehåller inga föroreningar eller allergiframkallande ingredienser. 

Slutgiltiga tankar

Att öka immunförsvaret fungerar naturligtvis på din kropps medfödda visdom. Det stöder kroppen att fungera som en väloljad maskin, skyddar den mot oönskade patogener och sjukdomar och hjälper till att säkerställa en sund kropp och själ.

Annons