
8 november, 2020
Lars Bern
Återigen har Big Pharmas lobbyister lyckats få in en artikel i en av våra stora tidningar (GP) som varnar människor från att ta kosttillskott av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen. Den forskare som figurerar i artikeln med titeln Därför är det riskfyllt att äta kosttillskott i onödan är professor Martin Bergö vid Sahlgrenska akademin. Han har figurerat i liknande sammanhang tidigare.
Omfattande forskning har tidigare påvisat förbättrad prognos för cancerpatienter, som konsumerat antioxidantrika preparat. Det står i direkt strid mot forskning som Bergö publicerat. Han säger sig ha visat att antioxidanter fördubblar spridningen av malignt melanom i möss. Man har studerat behandling med antioxidanterna N-acetylcystein (NAcCys) och en vattenlöslig form av E-vitamin (Trolox).
Bergö menar att hans studier stärker tidigare studier som visar att antioxidanter påskyndar lungcancer. Cancerpatienter och personer med en ökad risk för cancer ger han därför rådet att undvika kosttillskott med antioxidanter. Detta verkar var ett ytterst tveksamt råd med tanke på den uppsjö med annan forskning som visar på motsatt effekt av antioxidanter mot cancer.
Professor emeritus Per-Arne Öckerman (tidigare överläkare i klinisk kemi) har i Integrativ Medicin kommenterat Bergös forskning och råd. Han menar att Bergös fynd är intressanta genom att visa hur komplext allt fungerar, men han anser att hans slutsatser är omotiverade, rentav ovetenskapliga och oetiska. Det ger dock anledning till mer forskning på området.
För att studera antioxidanteffekter måste man enligt Öckerman arbeta med många antioxidanter samtidigt, inte med bara 1-2 ämnen. NAcCys och vissa former av E-vitamin har ingen positiv effekt eller en direkt negativ effekt vid cancerbehandling i kombination med cytostatika eller ensamt. De avviker därmed från många andra antioxidanter eller antioxidantrika koncentrat från växter.
Öckerman menar att Bergö tar ett stort ansvar med sin rekommendation, som leder till stor oro, inte minst hos cancerpatienter. Denna oro försämrar prognosen för cancerpatienter. Det är därför oerhört viktigt att Bergös slutsatser bekräftas eller bestrids vad avser sådana antioxidanter som cancerpatienter verkligen använder som t.ex. höga doser C-vitamin.
Vid ett symposium om fria radikaler och antioxidanter i sektionen för näringslära på Medicinska Riksstämman i Göteborg 2006, påpekade Öckerman att nästan all forskning om antioxidanter var gjord med 1-2 ämnen. Då det krävs flera antioxidanter i synergi för effekt, måste all forskning göras om. Huvudtalaren Rune Blomhoff, professor i Oslo, berättade att man vid en kongress en månad tidigare i New York hade kommit till samma slutsats, d.v.s. att all forskning om antioxidanter måste göras med ett brett spektrum av antioxidanter och att forskning om enstaka ämnen mycket väl kunde ge motstridiga resultat.
Det jag omedelbart frågar mig är om det ligger industriintressen bakom att Bergö valt bara just dessa ämnen som inte är representativa för alla antioxidanter? Forskning med 1-2 antioxidanter hade ju visats ej medge generaliserande slutsatser.
Den finske läkaren Kaarlo Jaakkola visade redan 1992 att bredspektrum antioxidanter, vitaminer, spårelement och fettsyror i kombination med strålning och/eller cytostatika förbättrade prognosen vid lungcancer hos patienter och minskade biverkningarna. Svenska Socialstyrelsen gillade inte detta och ville dra in Jaakkolas svenska läkarlegitimation. I samband med detta gjorde Öckerman en litteraturgenomgång om antioxidanter som underlag för Socialstyrelsens beslut. Denna genomgång avsåg vitamin A, C och E, selen, Q-10, beta-karotin, lykopen, melatonin, NAcCys och glutation och visade att alla utom just NAcCys och beta-karotin hade förebyggande eller behandlande effekt mot cancer, också i kombination med cytostatika.
Vitamin E-succinat och strålningsbehandling hämmar var och en för sig tillväxten av humana melanomceller. Tillsammans ökar de hämningen. Vitamin E-alkohol eller E-acetat som Bergö använt har inte den effekten förrän i mycket högre dos. Tillväxten av humana melanomceller påverkas inte av enskilda antioxidanter, men hämmas starkt av en blandning.
Öckermans råd till personer med känd cancer:
- Ät massor av antioxidantrika födoämnen och ett brett spektrum av kosttillskott
- Kombinera detta med gängse behandling, om du har en cancerdiagnos
- Ät inte Acetylcystein eller Trolox
T.ex. visar forskning rörande kombinationen av strålbehandling av cancer och användning av antioxidanten blåbärsextrakt förvånansvärt goda resultat.I en rad sammanhang framhålls broccoli som en utmärkt antioxidant varför det bör ingå i en hälsosam kost för att motverka risken för att utveckla cancer.
Big Pharma i armkrok med skolmedicinen hatar allt vad kosttillskott och naturpreparat heter, inget får inkräkta på deras monopol. Det vore väl gott och väl om deras monopol var framgångsrikt, men så är det ju inte. Snart lider halva jordens befolkning av metabola sjukdomar som tar 40 miljoner liv i förtid varje år och siffran stiger. Dagens skolmedicin har helt enkelt totalt misslyckats.
Att kosttillskott blir allt viktigare för att bibehålla en god hälsa beror på att den processade industrimaten och de massproducerade livsmedlen blir allt näringsfattigare. Skolmedicinens mantra att äta en lagom varierad kost så får man i sig allt man behöver håller helt enkelt inte längre.
En bekant till mig som opererats för en pancreacancer och fått cellgiftsbehandling efter, blev av sina läkare tillhållen att absolut inte ta några vitaminer eller andra kosttillskott ett halvår efter behandlingen, ett totalt vansinnigt råd. Vederbörande fick redan efter några månader tecken på en fortsatt cancerutveckling och dog några månader senare. Denna typ av instruktioner från skolmedicinen står, vad jag kan förstå, helt i strid med vetenskapen på området.
Om ni är rädda om er hälsa fortsätt att ta era kosttillskott. Nu i coronatider är de viktigaste D- och C-vitamin samt mineralet zink. Ta gärna ett årligt blodtest för att kolla vad ni har brist på, så kan ni sätta in kosttillskott mot det.