Att äta en kost med hög andel potatis, ris, vitt bröd och pasta kan kopplas till ökad risk för hjärtinfarkt, stroke och därmed för tidig död. Det visar en omfattande global studie där Sverige ingår och forskare från Göteborgs universitet medverkar.

– Det viktigaste vi kom fram till är att om man äter en kost som innehåller mycket kolhydrater med högt glykemiskt index (GI), det vill säga att kolhydraterna snabbt löser upp sig till olika enkla sockerarter i kroppen, så har man högre risk för att få hjärt-kärlsjukdom än om man äter en kost som är fiberrik med lågt GI, säger Annika Rosengren, professor i medicin på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och en av medförfattarna till studien.

Forskningen som publicerades i The New England Journal of Medicine den 24 februari, har följt kostvanorna hos drygt 135 000 personer mellan 35 och 70 år, under en genomsnittlig tid på 9,5 år. Av de 20 länder som ingår i studien är Sverige det enda västeuropeiska landet, och tillsammans med Kanada står Sverige för den absoluta majoriteten av deltagarna.

Man ska öka innehållet av grönsaker, baljväxter och fullkornsprodukter, det är där tyngdvikten ska ligga.

– Annika Rosengren, professor i medicin vid Göteborgs universitet

Ät rätt sorts kolhydrater

Resultaten visade en tydlig koppling mellan en hög andel snabba kolhydrater (högt GI-värde) i kosten och framtida hjärt-kärlsjukdom och död. Den här kopplingen fanns oavsett om man hade tidigare hjärt-kärlsjukdom eller inte. Dessutom såg man att personer som redan var överviktiga påverkades i högre grad av att äta en kost med högt GI-värde än normalviktiga personer.

Till snabba kolhydrater räknas förutom produkter med tillsatt socker såsom läsk, godis, bullar och kakor, även potatis, ris, vitt bröd och pasta.

– Men det betyder inte att potatis eller bröd är giftigt, däremot ska man se över sammansättningen av kosten, säger Annika Rosengren och fortsätter:

– Man ska öka innehållet av grönsaker, baljväxter och fullkornsprodukter, det är där tyngdvikten ska ligga.


Annika Rosengren, professor i medicin på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet,
är en av medförfattarna till studien

Maten innehåller protein, fett och kolhydrater, och kolhydrater i sig är inte dåliga, det handlar snarare om att äta rätt sort, menar hon.

– Äter du till exempel en tallrik mjölk och cornflakes så tror du kanske att du har fått en nyttig frukost, men kroppen bryter direkt ner det till socker, så du kunde lika gärna ha ätit rent socker till frukost.

Ett bättre alternativ är då att äta fullkornsflingor.

Snabbt insulinpåslag negativt

Hon förklarar att det som händer när man äter rent socker – eller cornflakes, juice, potatis, vitt bröd och så vidare – är att kroppen snabbt svarar med insulinpåslag. Insulin är det hormon som reglerar blodsockernivåerna i kroppen och som hjälper sockermolekylerna att ta sig in i cellerna, så insulin är nödvändigt. Men när insulinpåslaget sker snabbt påverkar det balansen av fetter i kroppen.

Det påverkar blodfetterna på ett negativt sätt som gör de mer benägna att orsaka åderförkalkning, vilket i förlängningen kan leda till hjärt- kärlsjukdom, säger hon. 

– Men äter du fullkorn eller baljväxter så förvandlas det till sockermolekyler och olika sockerarter betydligt långsammare, och då behöver inte kroppen svara med det här snabba insulinpåslaget, vilket är mycket bättre.

Även om studiens resultat innebär ett visst nytänk vad gäller bra och dålig kost, så ligger det inte särskilt långt ifrån dagens kostrekommendationer.

– När det gäller kolhydrater så stärker faktiskt studiens resultat de nuvarande kostrekommendationerna ganska väl, säger Annika Rosengren.

Annons