By Carl ZimmerJonathan Corum and Sui-Lee WeeUpdated Jan. 31, 2021

https://www.nytimes.com/interactive/2020/science/coronavirus-vaccine-tracker.html#novavax

Vacciner kräver vanligtvis år av forskning och testning innan de når kliniken, men 2020 inledde forskare en kapplöpning för att producera säkra och effektiva coronavirusvacciner på rekordtid. Forskare testar för närvarande 67 vacciner i kliniska prövningar på människor och 20 har nått de sista stadierna av testningen. Minst 89 för-kliniska vacciner undersöks aktivt på djur.

Nya tillägg och senaste uppdateringar
30 januari Ungern är det första EU-landet som godkänner Sinopharm- vaccinet.
29 januari EU godkänner vaccinet Oxford-AstraZeneca .
29 januari Johnson & Johnson rapporterar lägre effektdata i Sydafrika.
28 januari Novavax rapporterar lägre effektdata i Sydafrika.
28 januari Koreas EuBiologics lanserar en fas 1/2-studie.
28 januari Kanadas Providence Therapeutics går in i fas 1.
28 januari Imperial College London överger sitt fas 1/2 RNA-vaccin.
25 januari Merck överger två vacciner som utvecklas med Themis och IAVI.
21 januari Gamaleya börjar testa en endosversion som heter ”Sputnik Light.”
21 januari Turkiets Erciyes-universitet flyttar till fas 2.
20 januari Koreas Genexine flyttar till fas 1/2.
14 januari Den Israel Institute for Biological Research flyttar till Fas 2.
13 januari Brasilien tillkännager Sinovacs vaccin har en effekt på drygt 50 procent.
12 januari Kalifornien-baserade Arcturus flyttar till fas 2.
12 januari Kanadas VIDO går in i fas 1/2.
Ledande vacciner
Utvecklaren Hur det fungerar Fas Status
USA
Tyskland
Pfizer-BioNTech mRNA 23 Godkänd i Bahrain, Saudiarabien, Schweiz.
Nödanvändning i USA, EU och andra länder.
USA Moderna mRNA 3 Nödanvändning i USA, Storbritannien, EU och andra.
ryssland Gamaleya Ad26, Ad5 3 Tidig användning i Ryssland.
Nödanvändning i andra länder.
Storbritannien
Sverige
Oxford-AstraZeneca ChAdOx1 23 Nödanvändning i Storbritannien, EU och andra länder.
Kina CanSino Ad5 3 Begränsad användning i Kina.
USA
belgien
Johnson & Johnson Ad26 3
ryssland Vector Institute Protein 3 Tidig användning i Ryssland.
USA Novavax Protein 3
Kina Sinopharm Inaktiverad 3 Godkänd i Kina, Förenade Arabemiraten, Bahrain.
Nödanvändning i Egypten, Ungern, Jordanien.
Kina Sinovac Inaktiverad 3 Nödanvändning i Kina, Brasilien, andra.
Kina Sinopharm-Wuhan Inaktiverad 3 Begränsad användning i Kina, Förenade Arabemiraten
Indien Bharat Biotech Inaktiverad 3 Nödanvändning i Indien.

Nedan är en lista över alla vacciner som har nått försök på människor, tillsammans med ett urval av lovande vacciner som testas på djur. För en översikt av behandlingar för Covid-19, se vår Coronavirus Drug and Treatment Tracker. För en förklaring av åtta ledande vacciner, se hur Covid-19 vacciner fungerar.

Genetiska vacciner

Vacciner som levererar en eller flera av coronavirusens egna gener till våra celler för att framkalla ett immunsvar.


RNA-vaccin                                                        DNA-vaccin

FAS 2 FAS 3 KOMBINERADE FASER
GODKÄNDA I FLERA LÄNDER NÖDANVÄNDNING I USA, ÖVRIGT

VACCINENS NAMN: Comirnaty (även känd som tozinameran eller BNT162b2 )
EFFEKT: 95%
DOS: 2 doser, 3 veckors mellanrum
TYP: Muskelinjektion
FÖRVARING: Förvaring endast i frys vid –70 ° C

9 november, nytt York-baserade Pfizer och det tyska företaget BioNTech skrev historia genom att meddela att deras coronavirusvaccin var över 90 procent effektivt . Det var första gången någon hittade sådana bevis. Drygt en månad senare, den 11 december, beviljade Food and Drug Administration det första tillståndet för akut användning någonsin ges av USA till ett coronavirusvaccin.

I januari 2020 började BioNTech-forskare arbeta med vaccinet och baserade det på en genetisk molekyl som kallas messenger RNA (mRNA). Vaccinet innehåller genetiska instruktioner för att bygga ett coronavirusprotein, känt som spik. När de injiceras i celler får vaccinet dem att göra spikproteiner, som sedan släpps ut i kroppen och framkallar ett svar från immunsystemet. I mars samarbetade BioNTech med Pfizer för att öka forskningen och inledde en klinisk prövning i maj. De gav vaccinet det generiska namnet tozinameran och varumärket Comirnaty

Forskarna fann att Comirnaty orsakade volontärer att producera antikroppar mot SARS-CoV-2, liksom immunceller som kallas T-celler som svarar på viruset. Den 27 juli tillkännagav företagen lanseringen av en fas 2/3-studie med 30 000 volontärer. På Sept. 12, Pfizer och BioNTech meddelade att de skulle försöka utöka försöket till 44 000 deltagare.

Under sommaren och in på hösten fokuserade världen mer och mer av sin uppmärksamhet på Pfizer-BioNTech-prövningen. I september sa Dr Albert Bourla, VD för PfizerFas 3-försöket skulle ge tillräckligt med resultat så snart som i oktober för att visa om vaccinet fungerade eller inte. President Trump ansåg deras framsteg och antydde att ett vaccin skulle finnas tillgängligt före valet. Men den 27 oktober, Dr. Bourla meddelade att de frivilliga i försöket hade ännu att uppleva ifall tillräckliga fall av Covid-19 för att avgöra om vacciner fungerar. Slutligen släppte Pfizer och BioNTech den 9 november en preliminär analys av de första 94 fallen.

Under nästa månad släppte Pfizer och BioNTech mer information om fler ärenden. Den 8 december släppte FDA sin oberoende analys av de kliniska undersökningar. De bestämde att Comirnaty har en effektivitetsgrad på 95 procent. Medan Comirnaty inte orsakade några allvarliga biverkningar, orsakade det ofta kortvarig trötthet, feber och muskelsmärta.

Dessa imponerande resultat ledde snabbt till tillstånd över hela världen. Den 2 december gav Förenade kungariket akuttillstånd till Pfizer och BioNTechs vaccin, vilket blev det första västerländska landet som gav ett sådant godkännande till ett coronavirusvaccin. Injektioner började den 8 december , med William Shakespeare , 81 år, bland de första som fick en dos. Den 13 december laddade arbetare vid en fabrik i Pfizer i Kalamazoo, Mich., Vaccinerna på lastbilar för de första leveranserna över USA. Under de efterföljande veckorna godkände många fler länder Comirnaty, och den 31 december gav Världshälsoorganisationen vaccinet en akut användningslista, vilket kommer att påskynda dess godkännande över hela världen.

I takt med att försöken utvecklades, skalade Pfizer och BioNTech också upp fabriker för att producera Comirnaty i stora mängder. De förväntar sig för närvarande att producera 2 miljarder doser världen över i slutet av 2021. Men i USA kunde Pfizer inte möta den ursprungliga leveransen som lovats av Operation Warp Speed. Trump-administrationen tilldelade ett kontrakt på 1,9 miljarder dollar i juli för 100 miljoner doser. New York Times rapporterade i december att administrationen släppte chansen under sommaren för att säkra ytterligare 100 miljoner doser. Senare samma månad nådde Pfizer och BioNTech en överenskommelse om att leverera 100 miljoner doser senast i juli 2021.

I januari blev forskarna oroliga över framväxten av snabbt spridande varianter som skulle kunna undvika antikroppar. Pfizer och BioNTech fann att antikropparna är något mindre effektiva mot en annan variant som heter B.1.351. Det är inte klart om dessa resultat innebär att personer som får vaccinet kommer att ha större risk att utveckla Covid-19 från den varianten. Men företagen går vidare med att skapa en version av vaccinet baserat på B.1.351 spikproteinet.

För mer information, se Hur Pfizer-BioNTech-vaccinet fungerar och inuti B.1.1.7 Coronavirus-varianten . GODKÄND FÖR ANVÄNDNING I: Bahrain , Saudiarabien , Schweiz . NÖDANVÄNDNING I: Argentina , Australien , Kanada , Chile , Colombia, Costa Rica , Ecuador , Europeiska unionen , Irak, Jordanien , Kuwait , Libanon, Malaysia, Mexiko , Oman, Panama , Qatar, Serbien, Singapore , Schweiz, Tunisien, Förenade Arabemiraten Emirates,

Storbritannien , USA . Validering av nödsituationer från Världshälsoorganisationen .
Uppdaterad 31 januari


FAS 3 NÖDANVÄNDNING I OSS, EU, ÖVRIGT

VACCINENS NAMN: mRNA-1273
EFFEKT: 94,5%
DOS: 2 doser, 4 veckors mellanrum
TYP: Muskelinjektion
FÖRVARING: 30 dagar med kylning, 6 månader vid -20 ° C (–4 ° F)

Den 18 december, FDA gav tillstånd för nödanvändning för ett vaccin tillverkat av det Boston-baserade företaget Moderna . Moderna-vaccinet är det andra godkänt av FDA och kommer en vecka efter vaccinet från Pfizer och BioNTech.

Precis som Pfizer och BioNTech tillverkar Moderna sitt vaccin från mRNA. Under de senaste åren har företaget testat mRNA-vacciner för ett antal sjukdomar, men de har ännu inte tagit ett till marknaden. I januari förra året började de utveckla ett vaccin mot coronavirus.

USA:s regering finansierade Modernas ansträngningar och gav nästan 1 miljard dollar i stöd. I partnerskap med National Institutes of Health fann de att vaccinet skyddar apor från coronavirus. I mars var forskarna de första som satte ett Covid-19-vaccin i människliga försök. Efter att dessa studier gav lovande resultat började fas 3-testning på 30 000 volontärer den 27 juli.

Den 16 november, meddelade Moderna de första preliminära uppgifterna från försöket, följt av fullständiga uppgifter den 30 november. Av 196 fall av Covid-19 bland försöksvolontärer var 185 personer som fick placebo. Och av de 11 vaccinerade volontärerna som fick Covid-19 led ingen av allvarlig sjukdom. Forskarna uppskattade att vaccinet hade en effektivitetsgrad på 94,1 procent, mycket högre än experter hade förväntat sig när vaccintesterna började. Medan det inte är klart hur länge denna effekt kommer att vara, har Moderna funnit att efter tre månader har försöksdeltagarna fortfarande ett starkt immunförsvar mot coronavirus. Den 2 december registrerade Moderna ett försök för att testa vaccinet på ungdomar mellan 12 och 18 år .

Under tiden ingick företaget avtal med flera länder för att leverera vaccinet i väntan på godkännande. Den 11 augusti tilldelade USA:s regering företaget ytterligare 1,5 miljarder dollar i utbyte mot 100 miljoner doser om vaccinet visade sig vara säkert och effektivt, och följde i december upp ett avtal om ytterligare 100 miljoner doser under andra kvartalet 2021. Som den 26 januari hade Moderna försett USA med 30,4 miljoner doser. Den 25 november nådde företaget en överenskommelse med Europeiska kommissionen om att leverera upp till 160 miljoner doser . Moderna har gjort liknande affärer med andra länder inklusive Kanada , Japan , Qatar och Sydkorea.

För mer information, se Hur Modernas vaccin fungerar . NÖDANVÄNDNING I: Kanada , Europeiska unionen , Israel , Schweiz , Storbritannien , USA . Uppdaterad 31 januari


FAS 3

VACCINENS NAMN: CVnCoV
EFFEKT: Okänd
DOS: 2 doser, fyra veckors mellanrum
TYP: Muskelinjektion
FÖRVARING: Stabil minst 3 månader vid 2–8 ° C (36–46 ° F)

I mars ifjol försökte Trump-administrationen framgångsrikt att locka CureVac till att flytta sin forskning om ett mRNA-vaccin från Tyskland till USA. Företaget plöjde framåt med sitt arbete i Tyskland och såg resultat hos vaccinet på möss och apor innan de inledde kliniska prövningar i juli. I december inledde CureVac en fas 3-studie med rekrytering av upp till 36 500 volontärer i Tyskland.

I november förhandlade CureVac fram en överenskommelse om att förse Europeiska unionen med upp till 225 miljoner doser av sitt vaccin. De planerar att tillverka upp till 300 miljoner doser 2021 och upp till 600 miljoner doser året därpå. CureVac har samarbetat med Elon Musks företag Tesla om att skapa mRNA ”mikrofabriker”, som potentiellt kan användas runt om i världen för att göra miljarder doser av vaccinet. Den 12 november meddelade företaget att dess vaccin kunde förvaras i kylskåp vid 41 grader. Andra RNA-vacciner tillverkade av Pfizer och Moderna måste hållas frysta vid kallare temperaturer. Den 8 januari meddelade CureVacatt det hade bildat ett partnerskap med läkemedelsjätten Bayer, som skulle stödja vaccinets utveckling och produktion. Uppdaterad 21 januari


FAS 2 FAS 3 KOMBINERADE FASER

VACCINENS NAMN: AG0302-COVID19
EFFEKT: Okänd
DOS: 2 doser, två veckors mellanrum
TYP: Hudinjektion
FÖRVARING: Över ett år vid rumstemperatur

Den 30 juni inledde det japanska bioteknikföretaget AnGes en fas 1-studie för att testa ett DNA-baserat vaccin , utvecklat i samarbete med Osaka University och Takara Bio . Företaget gick vidare till en fas 2/3-test i december. Uppdaterad 8 december


FAS 3

VACCIN NAMN: ZyCoV-D
EFFEKT: Okänd
DOS: 3 doser, 4 veckors mellanrum
TYP: Skin injektion
LAGRING: Stabil vid rumstemperatur under tre månader

I juli, den indiska vaccin-maker Zydus Cadila började testa ett DNA-baserat vaccin levereras som ett hudplåster. De inledde en fas 2-prövning på ZyCoV-D den 6 augusti och meddelade i slutet av december att den var klar. Den 3 januari gav den indiska regeringen Zydus Cadila tillstånd att gå vidare till en fas 3-tester med
30 000 volontärer. I en intervju den 11 december, med företagets ordförande Pankaj Patel, företagets ordförande, sa han att företaget förväntar sig att deras vaccin ska vara klart för distribution senast i mars 2021. Uppdaterat den 3 januari.


PHASE 2

VACCINENS NAMN: INO-4800
EFFEKT: Okänd
DOS: Fastställs
TYP: Hudinjektion
FÖRVARING: Över ett år vid rumstemperatur

Före pandemin utvecklade det Pennsylvania-baserade företaget Inovio DNA-baserade vacciner som levereras i huden med elektriska pulser. från en handhållen enhet. De genomför kliniska prövningar för vacciner mot ett antal sjukdomar, inklusive HIV, Zika och flera former av cancer. I början av pandemin utvecklade Inovio ett DNA-vaccin mot spikproteinet på coronaviruset. En fas 1-studie, publicerad i december , avslöjade inga allvarliga biverkningar och mätte ett immunsvar hos alla 38 volontärer.

Inovio är inblandad i flera stämningar med aktieägare och en företagspartner. Den 28 september stämde FDA vaccinet delvis på grund av frågor om leveransanordningen. Den 16 november sa Inovio att FDA hade gett dem tillstånd att gå vidare . De genomför nu fas 2-försök i USA såväl som i Kina och Sydkorea . Uppdaterad 26 december


ÖVERGIVEN

Imperial College London- forskare har utvecklat ett ”självförstärkande” RNA-vaccin , vilket ökar produktionen av ett viralt protein för att stimulera immunsystemet. De inledde fas 1/2 försök den 15 juni och samarbetade med Morningside Ventures för att tillverka och distribuera vaccinet genom ett nytt företag som heter VacEquity Global Health. Den 18 december meddelade forskarna ett samarbete med Enesi Pharma för att formulera en solid version av vaccinet som kan implanteras i huden utan nål.

Den 27 januari tillkännagav Robin Shattuck, projektledaren att ”det inte är rätt tidpunkt att starta en ny effektstudie för ett ytterligare vaccin i Storbritannien” I stället för att konkurrera med godkända vacciner vänder de sig mot att göra kandidater som kommer att fungera väl framväxande varianter av coronavirus.
Uppdaterad 28 januari


FAS 2

Det kaliforniska företaget Arcturus Therapeutics och Duke-NUS Medical School i Singapore har utvecklat ett mRNA-vaccin. Den har en ”självreplikerande” design som leder till en större produktion av virala proteiner. Tester på djur visade att det skyddade dem mot infektion. I augusti inledde Arcturus en fas 1/2-tester på Singapore General Hospital. Den 9 november meddelade företaget att en interimsanalys av studien visade att vaccinet producerade ett immunsvar som ligger inom intervallet för svar som ses hos personer som återhämtat sig från Covid-19. Den 6 januari meddelade Arcturus att de hade tillstånd att starta fas 2 som en del av försök i både Singapore och USA. Singapore nådde en överenskommelse med Arcturus om att spendera upp till 175 miljoner dollar för att förvärva vacciner när de är redo.
Uppdaterad 12 januari


FAS 1 FAS 2 KOMBINERADE FASER

Gennova Biopharmaceuticals i Indien och Seattle-baserade HDT Bio samarbetade för att utveckla ett vaccin baserat på självförstärkande RNA. Vaccinet, känt som HGC019 , kunde säkert provocera djur att göra antikroppar mot coronaviruset, vilket ledde till att Indien beviljade företagen godkännande i december för att starta fas 1/2 försök.
Uppdaterad 12 december


FAS 1 FAS 2 KOMBINERADE FASER

GeneOne Life Science, ett sydkoreanskt bioteknikföretag, utvecklade ett DNA-baserat vaccin som kodar för två proteiner från coronavirus. I december inledde de en fas 1/2-studie med 345 deltagare.
Uppdaterad 17 december


FAS 1 FAS 2 KOMBINERADE FASER

Det koreanska företaget Genexine började testa säkerheten för ett DNA-baserat vaccin i juni. I december rapporterade Korea Biomedical Review att Genexine fick nedslående resultat från sin första formulering och beslutade att starta om sina studier med ett modifierat vaccin. Den 20 januari registrerade företaget en fas 1/2-test.
Uppdaterad 20 januari


FAS 1

I juni meddelade kinesiska forskare vid Academy of Military Medical Sciences , Suzhou Abogen Biosciences och Walvax Biotechnology att de skulle starta sitt lands första säkerhetsstudier på ett mRNA-baserat vaccin, kallat ARCoV. Tidigare studier på apor visade enligt uppgift skyddande effekter, och i fas 1-studien visade det att det var säkert hos människor. Den 21 december rapporterade Xinhua att Kina byggde en fabrik för att producera 120 miljoner doser per år .
Uppdaterad 22 december


FAS 1

Forskare vid Thailands Chulalongkorn University har utvecklat flera potentiella vacciner mot coronavirus. Längst längs är ett mRNA-baserat vaccin som kallas ChulaCov19. Den 29 september registrerade Chula Vaccine Research Center en fas 1-studie för att testa den hos människor. På grund av förseningar i finansiering och tillverkning förväntas försöket börja våren 2021. I en intervju med Bangkok Post sa projektledaren att upp till 30 miljoner doser skulle kunna produceras för Thailand och sex andra asiatiska länder om vaccin visade sig vara säkert och effektivt.
Uppdaterad 18 december


FAS 1

Det kanadensiska företaget Entos Pharmaceuticals har skapat ett DNA-vaccin för coronavirus. De flesta andra genetiska vacciner bär genen för spikproteinet på virusets yta. Entos valde istället genen för nukleokapsid, ett protein som sitter inne i virusets membran. De satsar på att det kan erbjuda långvarig immunitet. I oktober inledde Entos en fas 1-studie i Kanada för deras vaccin, kallad Covigenix VAX-001.
Uppdaterad 20 oktober


FAS 1

Den 2 november meddelade det kanadensiska företaget Symvivo att de hade administrerat ett DNA-vaccin till sin första volontär i en fas 1-studie . DNA sätts in i ofarliga bakterier som frivilliga sväljer i en frusen vätska (företaget arbetar med att sätta bakterierna i ett piller). När bakterierna når tarmarna glider DNA in i cellerna i tarmfodret, som sedan bildar virala proteiner.
Uppdaterad 3 november


FAS 1

New Jersey-baserade OncoSec Immunotherapies har utvecklat experimentella cancerbehandlingar som levererar gener till tumörer. Där producerar de injicerade generna en naturlig signalmolekyl som heter IL-12, som lockar uppmärksamheten hos immunceller som attackerar cancer. Under våren började OncoSec anpassa sin teknik för att göra ett vaccin mot coronavirus. Vaccinet, som kallas CORVax12, består av en slinga av DNA som kodar både spikproteinet och IL-12. Att få kroppen att göra extra IL-12 kan potentiellt förbättra immunsystemets förmåga att skapa antikroppar mot spikproteinet. Den 13 november registrerade företaget en fas 1-test för att testa säkerheten för CORVax12.
Uppdaterad 13 november


FAS 1

Kanadas Providence Therapeutics specialiserar sig på budbärar-RNA-vacciner för att behandla cancer. Som svar på pandemin utvecklade de ett mRNA-vaccin mot coronavirus. De inledde en fas 1-studie av ett RNA-vaccin i slutet av januari. Företaget räknar med att gå in i fas 2-prövningar i maj.
Uppdaterad 28 januari


FÖRKLINISKA

Det franska läkemedelsföretaget Sanofi utvecklar ett mRNA-vaccin i samarbete med Translate Bio . De har funnit att det producerar ett starkt antikroppssvar hos möss och apor och planerar att starta fas 1-studier under första kvartalet 2021. Det skulle bli Sanofis andra Covid-19-vaccinkandidat i kliniska prövningar tillsammans med deras proteinbaserade vaccin .
Uppdaterad 24 decemberFÖRKLINISKA

Andra genetiska vacciner i aktiv preklinisk utveckling inkluderar vacciner från: Applied DNA Sciences, EvviVax och Takis Biotech; DIOSynVax; Elixirgen Therapeutics; ETheRNA; Globe Biotech; Greenlight Biosciences; Infectious Disease Research Institute och Amyris; Mediphage Bioceuticals; Nationella kemiska institutet i Slovenien och Kemijski Inštitut; National Research Center, Egypten; OPENCORONA Consortia; Providence Therapeutics; Scancell; det spanska nationella centrumet för bioteknik och det spanska nationella forskningsrådet; Vaccibody. Uppdaterad 14 januari


Virala vektorvacciner

Vacciner som innehåller virus konstruerade för att bära coronavirusgener. Vissa virusvektorvacciner kommer in i celler och får dem att göra virala proteiner. Andra virusvektorer replikerar långsamt och bär coronavirusproteiner på ytan.

Gamaleya Research Institute-logotyp

VACCINENS NAMN: Sputnik V (även känd som Gam-Covid-Vac)
EFFEKT: 91,4 %
DOS: 2 doser, 3 veckors mellanrum
TYP: Muskelinjektion
FÖRVARING: Frysförvaring. Utveckla en alternativ formulering som kan kylas.

Den Gamaleya Research Institute, en del av Rysslands hälsoministeriet, har skapat ett vaccin med en effekt hastighet på 91,4 procent, enligt en 14 december tillkännagivandet .

Gamaleya producerade vaccinet, ursprungligen kallat Gam-Covid-Vac, från en kombination av två adenovirus kallade Ad5 och Ad26. Båda typerna har testats som vacciner under ett antal år. Genom att kombinera dem hoppades de ryska forskarna att undvika en situation där immunsystemet kunde lära sig att känna igen vaccinet som ett främmande föremål som behövde förstöras.

Forskarna inledde kliniska prövningar i juni. Den 11 augusti tillkännagav president Vladimir V. Putin att en rysk hälsovårdstillsynsmyndighet hade godkänt vaccinet, bytt namn till Sputnik V, innan fas 3-försök ens hade börjat. Vaccinexperter avvisade flytten som riskabelt och Ryssland tog senare tillbaka tillkännagivandet och sa att godkännandet var ett ”villkorligt registreringsbevis”, vilket skulle bero på positiva resultat från fas 3-försök. Förutom Ryssland rekryterades volontärer till försök i Vitryssland, Förenade Arabemiraten och Venezuela. Den 17 oktober, en fas 2/3 studie var lanserades i Indien.

Den 4 september, tre veckor efter Putins tillkännagivande, publicerade Gamaleya-forskare resultaten av sin fas 1 /2- rättegång . I en liten studie fann de att Sputnik V gav antikroppar mot coronavirus och milda biverkningar.

Den 11 november tillkännagav den ryska direktinvesteringsfonden det första preliminära beviset från deras fas 3-studie som indikerar att vaccinet är effektivt. Baserat på 20 fall av Covid-19 bland försöksdeltagarna uppskattade ryska forskare att vaccinet visade 92 procent effekt. I december hade rättegången nått sin slutliga summa på 78 fall. Effektivitetsgraden var oförändrad, 91,4 procent. Av de 78 fallen av Covid-19 i studien var 20 allvarliga – och alla 20 var i volontärer som fick placebo. Dessutom meddelade forskarna att de inte fann några allvarliga biverkningar av vaccinet. På 26 december, skaparna av Sputnik V twittrade att de hade funnit att vaccinet hade en effektivitet på över 90 procent hos personer över 60 år.

I november började den ryska regeringen att erbjuda Sputnik V i Ryssland i en massvaccinationskampanj. Men oroa dig för att vaccinet skyndades till godkännande ledde till omfattande tveksamhet i landet. Under tiden har rättegången fortsatt att samla in data. Men den 24 december rapporterade Associated Press att volontärer som misstänkte att de hade fått placebo injicerade för att få vaccinet nu när det är allmänt tillgängligt. Forskarna som kör försöket minskade sin planerade storlek från 40 000 till 31 000 deltagare, vilket fick experter att oroa sig för att det inte skulle ha tillräckligt med statistisk kraft för att nå starka slutsatser om vaccinets säkerhet och effektivitet. De fullständiga detaljerna i rättegången har ännu inte publicerats i en vetenskaplig tidskrift.

I ett oöverträffat drag inom coronavirusvaccinfältet gick Gamaleya Institute i december samman med läkemedelsproducenten AstraZeneca, som gör ett vaccin med humana adenovirus. De två lagen kommer att kombinera sina vacciner för att se om blandningen kan öka effekten av AstraZeneca vaccinet. AstraZeneca registrerade en fas 1-studie för kombinationen den 24 december. I januari startade Gamaleya-forskare också en studie på en endosversion av vaccinet, som de kallade ” Sputnik Light ”.

Från och med sommaren förhandlade Ryssland om ett antal erbjudanden för att förse andra länder med Sputnik V-vaccinet, inklusive Brasilien, Indien , Mexiko och Venezuela.. Den 22 december blev Vitryssland det första landet utanför Ryssland som registrerade Sputnik V, och sedan dess har ett antal andra länder följt efter.

För mer information, se Hur Gamaleyas vaccin fungerar . TIDIG ANVÄNDNING I: Ryssland . NÖDANVÄNDNING I: Algeriet , Argentina , Vitryssland , Bolivia , Guinea , Ungern , Iran , Palestinska myndigheten , Paraguay , Serbien , Turkmenistan , Förenade Arabemiraten , Venezuela .

Uppdaterad 31 januari


FAS 2 FAS 3 KOMBINERADE FASER NÖDANVÄNDNING I STORBRITANNIEN, EU, ÖVRIGT

VACCINENS NAMN: AZD1222 (även känd som Covishield i Indien)
EFFEKT: 62 % till 90 %, beroende på dosering
DOS: 2 doser, 4 veckors mellanrum
TYP: Muskelinjektion
FÖRVARING: Stabil i kylskåp i minst 6 månader

Den 8 december, forskare vid University of Oxford och det brittisk-svenska företaget AstraZeneca publicerade den första vetenskapliga uppsatsen om en klinisk fas 3-studie av ett coronavirusvaccin. Studien visade att vaccinet kan skydda människor från Covid-19, men det lämnade många frågor olösta om resultaten.

I början av pandemin, Oxford forskare utvecklat vaccinet genom att genetiskt konstruera ett adenovirus som normalt infekterar schimpanser. När de gav vaccinet till apor fann de att det skyddade djuren från sjukdomen . I april förra året följde de upp med en fas 1/2 undersökning. Vaccinutvecklarna upptäckte inte några allvarliga biverkningar i studien, medan de observerade att vaccinet väckte antikroppar mot coronavirus såväl som andra immunförsvar. Vaccinet började fas 2/3 försök i Storbritannien och Indien, och (där det är känt som Covishield). Dessutom inledde AstraZeneca senare fas 3-försök i Brasilien, Sydafrika och USA .

Den 6 september stoppade AstraZeneca globala prov av vaccinet för att undersöka en volontär, som utvecklade en form av inflammation som kallas tvärgående myelit. Inom en vecka började försöken i alla länder utom USA. Under tiden rapporterade en tidning i Brasilien den 21 oktober att en volontär i försöket där dog av Covid-19. AstraZeneca kommenterade inte pausen i Brasilien, vilket tyder på att volontären fick placebo. Den 23 oktober godkände FDA återstart av den amerikanska försöken.

Den 19 november publicerade forskare de första resultaten från fas 2/3-försöken i Storbritannien. De tittade särskilt på hur människor i olika åldrar reagerade på vaccinet och studerade 160 personer i åldern 18 till 55 år, 160 personer mellan 56 och 69 och 240 personer 70 år eller äldre. De observerade inga allvarliga biverkningar i någon ålder. Uppmuntrande producerade de äldre volontärerna ungefär lika många antikroppar mot coronaviruset som de yngre.

23 November, AstraZeneca och Oxford meddelar att vaccinet hade god effekt, baserat på en studie av de första 131 fallen av Covid-19 i försöken i Storbritannien och Brasilien. De frivilliga fick alla två doser, men i vissa fall var den första dosen bara halv styrka. Överraskande ledde en initial halvstyrkedos till 90 procents effekt, medan två standarddos injektioner endast ledde till 62 procents effekt. Forskarna spekulerade i att den lägre första dosen gjorde ett bättre jobb med att efterlikna upplevelsen av en infektion och främjade ett starkare immunsvar. Men först efter det första tillkännagivandet blev det klart att lågdosversionen var resultatet av ett misstag i hur vaccinerna mättes, inte en del av den ursprungliga planen för försöket. Det framkom också att den låga dosen endast testades på volontärer under 55, vilket gav upphov till fler frågor om hur starka de preliminära resultaten var.

Trots dessa frågor gav Förenade kungariket och Argentina vaccintillståndet den 30 december. Den 3 januari följde Indien efter och godkände en version som heter Covishield, gjord av Serum Institute of India.

I en aldrig tidigare skådad steg på coronavaccinområdet, AstraZeneca meddelade den 11 december att det skulle samarbeta med de ryska skaparna av Sputnik V-vaccinet, som också är tillverkat av adenovirus, för att se om en kombination med Sputnik V kan öka effekten av Oxford-AstraZeneca-vaccinet. Testerna är planerad att äga rum i början av 2021 i Ukraina.

I maj förra året började AstraZeneca säkra en rad avtal för att tillhandahålla vaccin till regeringar om de skulle visa sig effektiva. USA tilldelade projektet 1,2 miljarder dollar i stöd för 300 miljoner doser . I augusti nådde Europeiska unionen en överenskommelse om att AstraZeneca skulle leverera 400 miljoner doser om försöken ger positiva resultat. COVAX, ett internationellt samarbete för att leverera vaccinet rättvist över hela världen, säkrat 170 miljoner doser . Företaget har sagt att deras totala årliga tillverkningskapacitet för vaccinet, om det godkänns, uppgår till två miljarder doser.

För mer information, se hur Oxford-AstraZeneca-vaccinet fungerar . NÖDANVÄNDNING I: Argentina , Bangladesh, Bhutan, Brasilien , Dominikanska republiken, El Salvador, Europeiska unionen , Indien , Maldiverna, Mexiko , Marocko, Nepal, Pakistan , Sydafrika , Storbritannien . Uppdaterad 31 januari


FAS 3 BEGRÄNSAD ANVÄNDNING I KINA

CanSino Biologics-logotyp

VACCINENS NAMN: Convidecia (även känd som Ad5-nCoV)
EFFEKT: Okänd
DOS: Enkel dos
TYP: Muskelinjektion
FÖRVARING: Kyld

Det kinesiska företaget CanSino Biologics utvecklade Convidecia i samarbete med Institutet för biologi vid landets akademi för militärmedicinsk vetenskap . Vaccinet är baserat på ett adenovirus som heter Ad5. I maj forskare publicerade lovande resultat från en fas 1 säkerhets studie på Convidecia, och i juli de rapporterade att deras fas 2 studier visade att vaccinet gav en stark immunsvar. I ett aldrig tidigare skådat drag godkände den kinesiska militärvaccinet den 25 juni i ett år som ett ”särskilt nödvändigt läkemedel.” Den 28 november sa VD för CanSino Biologics i en intervju att cirka 40 000 till 50 000 personer hade fått Convidecia. Från och med augusti började CanSino köra fas 3-försök i ett antal länder , inklusive Pakistan, Ryssland, Mexiko och Chile. BEGRÄNSAD ANVÄNDNING I: Kina . Uppdaterad 22 december


FAS 3

VACCINENS NAMN: Ad26.COV2.S
EFFEKTIVITET: 72% i USA, 66% i Latinamerika, 57% i Sydafrika
DOS: 1 dos
TYP: Muskelinjektion
FÖRVARING: Upp till två år fruset vid –4 ° F (–20 Och upp till tre månader i kylskåp vid 2–8 ° C.

För ett decennium sedan utvecklade forskare vid Beth Israel Deaconess Medical Center i Boston en metod för att göra vacciner av ett virus som heter Adenovirus 26 , eller kort sagt Ad26. Johnson & Johnson utvecklade vacciner för ebola och andra sjukdomar med Ad26 och har nu gjort ett för coronavirus. I mars ifjol fick de 456 miljoner dollar från USA:s regering för att stödja deras övergång till produktion. Vaccinet har gett skydd i apor experiment. Johnson & Johnson inledde fas 1/2 försök i juli. Till skillnad från andra ledande vacciner i kliniska tester gav företaget en dos, inte två.

Johnson & Johnson inledde en fas 3-försök i september. Den 12 oktober meddelade företaget att det pausade försöken för att undersöka en biverkning hos en volontär . Försöken återupptogs elva dagar senare. Trots att Johnson & Johnson ursprungligen planerade att rekrytera 60 000 volontärer, begränsade de försöken till 45 000 i december när ärendena steg.

29 Januari, Johnson & Johnson meddelade resultaten av försöket: vaccinet hade en effekt på 72 % i USA, 66 % i Latinamerika och 57 % i Sydafrika. Det lägre resultatet i Sydafrika beror sannolikt på ökningen av B.1.351-varianten i det landet. Men när företaget bara tittade på allvarliga fall av Covid-19 hade vaccinet en effekt mot svår sjukdom på 85 % i alla regioner. Det kan översättas till många liv som sparats och mindre tryck på sjukhus.

I augusti gick den federala regeringen med på att betala Johnson & Johnson 1 miljard dollar för 100 miljoner doser om vaccinet godkänns, även om företaget kanske inte uppfyller förväntningarna för dess första leverans. Den Europeiska unionen nådde en liknande affär den 8 oktober för 200 miljoner doser, och COVAX, ett internationellt samarbete för att leverera vaccinet rättvist över hela världen, säkerställde 500 miljoner doser . Företaget siktar mot produktion av en miljard doser 2021.

Den 16 november meddelade Johnson & Johnson att de också inledde en andra fas 3-studie för att observera effekterna av två doser av deras vaccin istället för bara en. Resultaten förväntas tidigt på våren.

För mer information, se Hur Johnson & Johnson Vaccine fungerar .

Uppdaterad 29 januari


FAS 2

Under våren inledde Israel Institute for Biological Research arbetet med ett coronavirusvaccin baserat på vesikulär stomatitvirus. De konstruerade virusen för att bära genen för coronavirus-spikproteinet. Den 25 oktober, den israeliska regeringen meddelade att vaccinet, som kallas Brilife , skulle gå in i en fas 1 studie. Den fas 2 studie , som rekryterar upp till 1.000 frivilliga började den 5 januari. Det är inte klart hur försöken kommer att klara sig nu då Israel aggressivt vaccinerar sina medborgare med godkända vacciner av Pfizer.
Uppdaterad 14 januari


FAS 1

Det italienska bioteknikföretaget ReiThera har utvecklat ett Covid-19-vaccin, kallat GRAd-COV2, som är baserat på ett adenovirus som infekterar gorillor. I samarbete med Lazzaro Spallanzani National Institute for Infectious Diseases i Rom inledde de en fas 1-studie i slutet av juli. I november de meddelade att vaccinet tolererades väl och producerade antikroppar, banar väg för en fas 2/3 studie under de kommande månaderna.
Uppdaterad 24 november


FAS 1

Medan många vacciner ges som injektioner, kan vissa vacciner tas som ett piller. Orala vacciner har godkänts för sjukdomar inklusive polio, kolera och tyfus. Det lilla San Francisco-företaget Vaxart specialiserar sig på att utveckla orala vacciner. De har skapat och testat piller för influensa och andra sjukdomar. I våras började Vaxart arbeta med ett oralt vaccin för Covid-19. Den innehåller ett adenovirus som heter Ad5 (samma virusvektor i CanSinoBios vaccin och i Rysslands Sputnik V).

När Vaxart gav piller till möss , producerade de antikroppar mot coronaviruset. Möss lider dock inte av symtom på Covid-19, så forskarna bytte sedan till hamstrar, vilket gör det. I en opublicerad studie, fann de att vaccinpillerna inte bara dramatiskt minskade mängden coronavirus i sjuka hamstrar utan också skyddade dem från två viktiga symtom på sjukdomen: viktminskning och svullna lungor. I oktober började företaget ge pillret till volontärer i en klinisk fas 1-studie .

Även om inget av Vaxarts vacciner ännu har licensierats, ökade företagets aktiekurs med 3600 procent under första halvåret 2020. I juni rapporterade The New York Times, en hedgefond som delvis kontrollerade företaget sålde de flesta av sina aktier och inbringade över 200 miljoner dollar i vinst. I kölvattnet av denna rapportering började justitieministeriet utreda bolaget, medan ett antal aktieägare stämdes mot Vaxart, dess chefer och dess styrelse.
Uppdaterad 12 november


FAS 1

År 2019 skapade forskare vid University of Hong Kong och Xiamen University ett nässprayvaccin mot influensa baserat på en genetiskt försvagad form av influensavirus. Tidigare i år konstruerade de vaccinet för att producera en del av coronaviruspikeproteinet också. Den 9 september fick de godkännande att starta kliniska tester i samarbete med Beijing Wantai Biological Pharmacy .
Uppdaterad 9 september


FAS 1

För tre decennier sedan utvecklade det tyska centrumet för infektionsforskning ett koppevaccin från ett ofarligt virus som heter Modified Vaccinia Ankara, eller kort sagt MVA. Under senare år har de anpassat det för att skapa ett vaccin mot MERS, en sjukdom som orsakas av ett annat coronavirus.

I våras gjorde de ett MVA-baserat vaccin mot SARS-CoV-2, coronaviruset som orsakar Covid-19-pandemin. Den bär genen för spikproteinet, som produceras i celler som det invaderar. Den 29 september registrerade centret och ett konsortium av tyska universitet en fas 1-undersökning. I januari meddelade centret att deras första formulering gav nedslående resultat och skjuter upp rättegången tills de uppdaterar den.
Uppdaterad 13 januari


FAS 1

Det kaliforniska företaget ImmunityBio skapade ett vaccin med Ad5-adenovirus, samma som används av CanSinBio och Gamaleya Institute i Ryssland. ImmunityBio konstruerade Ad5-viruset för att bära gener för två gener från coronavirus. Förutom spikproteinet bär det också genen för ett protein som kallas nukleokapsid. Företaget hoppas att denna kombination kommer att framkalla ett starkt immunsvar.

Företaget fann att vaccinet skyddar apor från coronavirus. ImmunityBio inledde en fas 1-studie av ett Covid-19-vaccin i oktober i USA. I januari lanserade de ytterligare en i Sydafrika.

Ordförande och VD för ImmunityBio är miljardären Patrick Soon-Shiong , ägaren till Los Angeles Times.
Uppdaterad 14 januari


FAS 1

Forskare vid City of Hope , ett biomedicinskt forskningsinstitut i Kalifornien, skapade ett vaccin baserat på en försvagad form av ett virus som heter Modified Vaccinia Ankara, eller kort sagt MVA. De lade till två koronavirusgener till viruset – en för spikproteinet och en för ett annat protein som kallas nukleokapsid. De hoppas att kombinationen gör det möjligt för vaccinet att producera immunitet som är både snabb och långvarig. Den 24 november tillkännagav de starten av en fas 1-undersökning, med förhoppningar om att en fas 2-tester skulle börja under andra kvartalet 2021.
Uppdaterad 24 november


FAS 1

I april sydkoreanska bioteknikbolaget CellID började utveckla ett vaccin för Covid-19. Vaccinet är baserat på en kombination av två stammar av adenovirus, kallade Ad5 och Ad35. Efter att ha testat vaccinet på apor ingick Cellid ett partnerskap med den sydkoreanska kemitillverkaren LG Chem för att tillverka vaccinet. I december registrerade de en fas 1-tester .
Uppdaterad 14 december


FAS 1

VACCINENS NAMN: AdCOVID
EFFEKT: Okänd
DOS: 1 dos
TYP: nässpray
FÖRVARING: Kyld

Maryland-baserad Altimmune är ett biofarmaceutiskt företag som fokuserar på att utveckla vacciner som levereras med nässpray. Nyligen har de tagit itu med influensa och mjältbrand med denna teknik. De har nu använt det för att göra ett nässprayvaccin mot Covid-19 och leverera Ad5-adenovirus till luftvägarna. Företaget säger att dess nässpray kan vara effektivare för att blockera överföringen av viruset än vacciner som ges genom injektion. Den 22 december registrerade företaget en klinisk fas 1-studie för vuxna.
Uppdaterad 22 december


ÖVERGIVEN

Det amerikanska företaget Merck förvärvade det österrikiska företaget Themis Bioscience i juni för att utveckla sitt vaccin, som ursprungligen utvecklades vid Institut Pasteur . Vaccinet använde ett försvagat mässlingvirus som bär en gen för coronavirusens spikprotein. Forskare inledde en fas 1-studie i augusti. Den 25 januari meddelade Merck att de övergav ansträngningen, eftersom vaccinet framkallade ett svar som var svagare än en naturlig infektion.
Uppdaterad 25 januari


ÖVERGIVEN

Förutom projektet med Themis samarbetade Merck med IAVI om ett andra virusvektorvaccin. Det baserades på vesikulära stomatitvirus, samma tillvägagångssätt som Merck framgångsrikt använde för att producera det första godkända vaccinet mot ebola . De utformade sitt coronavirusvaccin som ett piller, vilket kunde ha gjort det lättare att distribuera än sprutor för injektioner. Merck och IAVI fick 38 miljoner dollar från USA:s regering för att stödja sin forskning och den 30 september registrerade de en fas 1-studie . Men den 25 januari meddelade de att de övergav ansträngningen eftersom vaccinet inte lyckades utlösa ett immunsystem som kan jämföras med vad som händer vid en naturlig infektion av Covid-19.
Uppdaterad 25 januari


FÖRKLINISKA

Andra virusvektorvacciner i aktiv preklinisk utveckling inkluderar vacciner från: Ankara University; Icahn School of Medicine vid Mount Sinai; ID Pharma; Institut Pasteur Lille; KU Leuven; Meissa vacciner; Ohio State University och Kazakh National Agrarian University; det spanska nationella centrumet för bioteknik och det spanska nationella forskningsrådet; TheraVectys och Institut Pasteur; Thomas Jefferson University och Bharat Biotech; Tonix Pharmaceuticals; University of Georgia; Helsingfors universitet, Östra Finlands universitet och Rokote Laboratories Finland; University of Pittsburgh; University of Western Ontario; Valo Therapeutics och Helsingfors universitet; Vivaldi Biovetenskap; Walvax Biotechnology, Tsinghua University och Tianjin Medical University; Washington University; Zydus Cadila.
Uppdaterad 14 januariProteinbaserade vacciner

Vacciner som innehåller koronavirusproteiner men inget genetiskt material. Vissa vacciner innehåller hela proteiner och andra innehåller fragment av dem. Vissa packar många av dessa molekyler på nanopartiklar.

FAS 3 TIDIGA ANVÄNDNING I RYSSLAND

VACCINENS NAMN: EpiVacCorona
EFFEKT: Okänd
DOS: 2 doser, 3 veckors mellanrum
TYP: Muskelinjektion
FÖRVARING: Stabil i kylskåp i upp till två år

Den 26 augusti registrerade Vector Institute , ett ryskt biologiskt forskningscentrum, en fas 1/2 test för ett coronavirusvaccin som de kallar EpiVacCorona. Vaccinet innehåller små portioner av virala proteiner, så kallade peptider. Mindre än två månader senare,den 14 oktober, meddelade Vladimir Putin att Ryssland har beviljat godkännande av vaccinet, vilket gör det till det andra som får den beteckningen efter Gamaleya-institutets Sputnik V-vaccin.

En fas 3-tester började i november och från och med den 15 december rapporterade Interfax News Agency att 1 438 volontärer hade fått vaccinet. I januari inledde Ryssland en massvaccinationskampanj med EpiVacCorona samt Sputnik V, ett adenovirusbaserat vaccin. Vector Institute har ännu inte tillkännagivit detaljerna i sin fasstudie som visar om vaccinet är effektivt eller inte. TIDIG ANVÄNDNING I: Ryssland .
Uppdaterad 21 januari


FAS 3

VACCINENS NAMN: NVX-CoV2373
EFFEKT: 89,3% mot de flesta varianter
DOS: 2 doser, med 3 veckors mellanrum
TYP: Muskelinjektion
FÖRVARING: Stabil i kylskåp

Maryland-baserade Novavax tillverkar vacciner genom att fästa proteiner på mikroskopiska partiklar. De har tagit på sig ett antal olika sjukdomar på detta sätt; deras influensavaccin avslutade fas 3 kliniska tester i mars förra året. Företaget inledde tester för ett Covid-19-vaccin i maj och Coalition for Epidemic Preparedness Innovations investerade 384 miljoner dollar för att stödja forskning om vaccinet. I juli tilldelade den amerikanska regeringen Novavax ytterligare 1,6 miljarder dollar för att stödja vaccinets kliniska tester och tillverkning.

Efter att ha fått lovande resultat från preliminära studier på apor och människor, inledde Novavax en fas 2- studie på 2900 personer i Sydafrika i augusti, och nästa månad inledde den en fas 3- studie med upp till 15 000 volontärer i Storbritannien. 30 000- person fas 3-försök i USA försenades på grund av problem med tillverkningen av de doser som krävs för studien. Den lanserades slutligen den 28 december.

Den 28 januari rapporterade Novavax att deras försök i Storbritannien bestämde en effektivitetsgrad på 89,3 procent. Men i Sydafrika var resultatet strax under 50 procent – potentiellt resultatet av en ny variant där som kan undvika de antikroppar som produceras av vaccinet. Företaget utvecklar en ny version av vaccinet som är skräddarsydd för varianten.

I september nådde Novavax en överenskommelse med Serum Institute of India, en stor vaccintillverkare, som skulle göra det möjligt för dem att producera så många som 2 miljarder doser per år. Om dess kliniska tester lyckas förväntar sig Novavax att leverera 100 miljoner doser för användning i USA 2021. De har också ett avtal med andra länder, inklusive en till Storbritannien för 60 miljoner doser, med Kanada för 52 miljoner doser och med Australien för 51 miljoner doser.

För mer information, se Hur Novavax-vaccinet fungerar .
Uppdaterad 30 januari


FAS 3

VACCINENS NAMN: ZF2001
EFFEKT: Okänd
DOS: 3 doser, med 4 veckors mellanrum
TYP: Muskelinjektion

Det kinesiska företaget Anhui Zhifei Longcom och den kinesiska medicinska akademin samarbetade för att göra ett vaccin. Deras kandidat består av ett adjuvans tillsammans med en sektion av spikproteinet som kallas den receptorbindande domänen. De inledde fas 2-prövningar i juli, följt av en fas 3-tester med 29 000 volontärer i december.
Uppdaterad 2 december


FAS 2 FAS 3 KOMBINERADE FASER

VACCINENS NAMN: CoVLP
EFFEKT: Okänd
DOS: 2 doser, 3 veckors mellanrum
TYP: Muskelinjektion
FÖRVARING: Stabil i kylskåp

Kanadabaserade Medicago , delvis finansierad av cigarettproducenten Philip Morris, odlar vacciner i en växt som heter Nicotiana benthamiana, en vild art relaterad till tobak. De levererar virusgener i löv och växtcellerna skapar sedan proteinskal som härmar virus.

I juli inledde Medicagofas 1-tester på ett växtbaserat Covid-19-vaccin i kombination med hjälpämnen för att öka immunsystemets svar på virusproteinerna. I den studien, fann de att ett adjuvans framställt av GSK producerade lovande nivåer av antikroppar hos frivilliga. Den 23 oktober meddelade företaget att det hade nått en överenskommelse med Kanadas regering om att leverera 76 miljoner doser. En fas 2/3-studie av vaccinet inleddes den 12 november.
Uppdaterad den 24 november


FAS 2 FAS 3 KOMBINERADE FASER

Clover Biopharmaceuticals har utvecklat ett vaccin som innehåller spikproteinet från coronaviruset. För att ytterligare stimulera immunsystemet testar företaget så kallade adjuvanser tillverkade av den brittiska läkemedelsproducenten GSK och det amerikanska företaget Dynavax . Investeringar från koalitionen för epidemisk beredskap kommer att stödja tillverkningsutvecklingen som kan leda till produktion av en miljard doser per år. Clovers formel ser ut att vara särskilt hållbar; vaccinet kan sitta ute vid rumstemperatur i en månad och förbli livskraftigt.

Clover inledde en fas 1-studie i juni, och i december meddelade de att vaccinet utlöste en hög nivå av antikroppar. Tillkännagivandet följdes av ett Fas 2/3 försök med GSK-adjuvans.
Uppdaterad 2 januari


FAS 2

I juli publicerade forskare vid West China Hospital vid Sichuan University en studie i Nature som beskriver ett vaccin tillverkat av RBD-regionen i spikproteinet som kan skydda möss och apor från coronavirus. För att göra vaccinet kodar forskare RBD-regionen i en gen som de sätter in i ett virus. De infekterar sedan insektsceller med viruset och får dem att göra molekylen i stora mängder. Den 24 augusti inledde de en fas 1-studie och den 16 november flyttade de till fas 2 med en studie på 960 volontärer. Den 22 januari registrerade de ytterligare en fas 2-studie med 4000 volontärer.
Uppdaterad 24 januari


FAS 2

I oktober inledde Kubas Finlay Vaccine Institute kliniska tester på sitt andra experimentella vaccin mot coronavirus, känt som Soberana 2 . Den innehåller RBD-delen av coronavirus-spikproteinet, som är smält till ett vanligt stivkrampvaccin för att göra det stabilt. Det använder också aluminiumhydroxid som ett adjuvans för att öka immunförsvaret.

I december flyttade Finlay Vaccine Institute till en fas 2-studie för att mäta styrkan i immunsvaret. I januari nådde Kuba en överenskommelse med Iran om att testa sina vacciner i en fas 3-studie. Kuba planerar att göra 100 miljoner doser Soberana 2 för att vaccinera hela dess befolkning .
Uppdaterad 21 januari


FAS 2

Den Taiwan-baserade vaccintillverkaren Medigen tillverkar ett vaccin tillverkat av en kombination av spikproteiner och ett adjuvans från Dynavax . Efter en serie lovande experiment på djur började de injicera volontärer för en fas 1-försök i början av oktober. Den 30 december meddelade Medigen att man fått tillstånd att påbörja en fas 2-tester. De första volontärerna i testen injicerades i slutet av januari.
Uppdaterad 26 januari


FAS 1 FAS 2 KOMBINERADE FASER

Den 18 augusti tillkännagav chefen för epidemiologi vid Kubas folkhälsoministerium landets första försök med ett vaccin mot Covid-19. Den Finlay Vaccine Institute i Havanna började testa ett vaccin som heter Soberana 1 . Den innehåller en del av spikproteinet, kallad RBD, tillsammans med två extra ingredienser: proteiner från en bakterie och aluminiumhydroxid. Dessa ingredienser, så kallade adjuvanser, ökar immunsystemets svar på coronavirus RBD.
Uppdaterad 18 december


FAS 1 FAS 2 KOMBINERADE FASER

Förutom deras mRNA-vaccin utvecklade Sanofi ett Covid-19-vaccin baserat på virala proteiner. De producerade proteinerna med konstruerade virus som växer inuti insektsceller. GSK kompletterade dessa proteiner med hjälpämnen som stimulerar immunsystemet. Vaccinet är baserat på samma design som Sanofi använde för att skapa Flublok, ett godkänt vaccin mot influensa. Företagen inledde en klinisk fas 1/2-studie i september.

Sanofis vaccin förväntades allmänt spela en viktig roll för att ta itu med pandemin. I USA valde Operation Warp Speed ​​det som ett av sex vacciner för att säkra i stora mängder och nådde ett avtal på 2,1 miljarder dollar för100 miljoner doser. Den 18 september slutade Sanofi ytterligare en överenskommelse med Europeiska unionen om 300 miljoner doser för ett ospecificerat belopp och nådde senare en överenskommelse med Kanada om upp till 72 miljoner doser. Dessutom gick Sanofi med på att tillhandahålla 200 miljoner doser till COVAX, ett internationellt samarbete för att leverera vaccinet rättvist över hela världen. Företaget förväntade sig att flytta till en fas 3-testning i december och eventuellt söka tillstånd för akut användning i USA till våren. Företaget tillkännagav planer på att göra upp till en miljard doser 2021.

Men 11 december, Sanofi och GSK medderar de att deras vaccin visade sig nedslående. Även om det gav lovande nivåer av antikroppar hos personer under 50, svarade äldre inte så starkt som de hade hoppats. De kommer att starta en ny fas 2-studie i februari med en annan formulering. Om de kan få tillräckligt höga antikroppar med det nya vaccinet, kommer de att gå vidare till fas 3-studier. Det kan vara en utmaning, för de kanske inte kan testa det mot placebo . Istället kan de behöva testa mot ett av de vacciner som förväntas få tillstånd för akut användning vid den tiden. Sanofi och GSK förväntar sig inte att vaccinet blir tillgängligt före slutet av 2021. Under tiden beslutade Sanofi i januari att hjälpa Pfizer och BioNTech att göra 100 miljoner doser av sitt vaccin.
Uppdaterad 28 januari


FAS 1 FAS 2 KOMBINERADE FASER

SpyBiotech , ett företag som sprids från University of Oxford, meddelade i september att de första volontärerna i en australisk fas 1/2-studie fick sitt Covid-19-vaccin. Forskarna skapade vaccinet från en blandning av proteiner. Några av proteinerna, från hepatit B-virus , sätts ihop i ihåliga skal. Forskarna dekorerade dessa skal med en del av coronavirus-spikproteinet. Serum Institute of India, som licensierat tekniken från SpyBiotech, kör försöken.
Uppdaterad 24 september


FAS 1 FAS 2 KOMBINERADE FASER

Efter SARS-epidemin 2002 började forskare i Baylor College of Medicine utveckla ett vaccin som kunde förhindra ett nytt utbrott. Trots lovande tidiga resultat försvann stödet för forskningen. Eftersom coronavirus som orsakar SARS och Covid-19 är mycket lika, återupplivade forskarna projektet i samarbete med Texas Children’s Hospital . Forskarna har funnit att Covid-19-vaccinet producerar antikroppar hos möss.

Det indiska företaget Biological E licensierade det i augusti och inledde en fas 1/2-test i november, som kombinerade virala proteiner med ett adjuvans tillverkat av Dynavax. Den 29 december tillkännagav Biological E and the Coalition for Epidemic Preparedness Innovations ett partnerskap för att främja utvecklingen och tillverkningen av vaccinet, där CEPI ursprungligen bidrog med 5 miljoner dollar till ansträngningen. Om försök bekräftar att vaccinet fungerar hoppas Biological E göra en miljard doser per år.
Uppdaterad 29 december


FAS 1 FAS 2 KOMBINERADE FASER

Shionogi , en japansk läkemedelsjätte, inledde en fas 1/2-studie av ett coronavirusvaccin den 16 december. Företaget utvecklade det i samarbete med National Institute of Infectious Diseases och Kyushu University. Vaccinet är baserat på ett coronavirusprotein som produceras i insektsceller av genetiskt förändrade virus.
Uppdaterad 17 december


FAS 1

Sydkoreanska vaccinproducenten EuBiologics inledde en fas 1/2-studie av ett proteinbaserat vaccin i slutet av januari. Känt som EuCorVac-19, kombinerar vaccinet spikproteinet med ett adjuvans som stimulerar immunsystemet.
Uppdaterad 28 januari


FAS 1

Det australiska företaget Vaxine utvecklade ett vaccin som kombinerar virala proteiner med ett adjuvans som stimulerar immunsystemet. En fas 1-studie började under sommaren.
Uppdaterad 2 januari


FAS 1

Ett andra växtbaserat vaccin är under utveckling hos Kentucky BioProcessing , ett amerikanskt dotterbolag till British American Tobacco, tillverkaren av Lucky Strike och andra cigaretter. Precis som Medicago, utvecklar Kentucky BioProcessing en vild släkting till tobak som heter Nicotiana benthamiana för att göra virala proteiner. Företaget använde tidigare denna teknik för att tillverka ett läkemedel som heter Zmapp för ebola. En fas 1-test lanserades i december .
Uppdaterad 17 december


FAS 1

Den Taiwan-baserade vaccintillverkaren Adimmune fick tillstånd att inleda en fas 1-studie den 20 augusti. Vaccinet innehåller RBD-delen av virusets spikprotein. I december rapporterade Taiwan-pressen att Adimmune misslyckades med att hitta rätt dos av sitt vaccin och behövde prova en ny formulering.
Uppdaterad 31 december


FAS 1

New York-baserade COVAXX , ett dotterbolag till United Biomedical, har skapat ett vaccin som innehåller delar av flera virala proteiner. Den 11 september registrerade de en fas 1-tester på Taiwan. De har nått en överenskommelse med myndigheterna i Brasilien om att driva sin fas 2/3-tester där, som är planerad att börja i februari. Den 25 november tillkännagav Covaxx avtal med länder som Brasilien, Ecuador och Peru om att leverera mer än 140 miljoner doser för 2,8 miljarder dollar. I januari tillkännagav företaget att de också började preklinisk forskning om ett vaccin skräddarsytt specifikt för nyligen framkomna coronavirusvarianter som potentiellt skulle kunna undvika konventionellt vaccin.
Uppdaterad 21 januari


FAS 1

Under våren skapade forskare vid universitetet i Tübingen i Tyskland ett vaccin av åtta delar av två virala proteiner, tillsammans med ett immunstimulerande adjuvans. I september inledde de en fas 1-tester.
Uppdaterad 15 september


FAS 1

Centrum för genteknik och bioteknik Kuba meddelade den 26 november att de började en fas 1 studie av ett vaccin levereras som en nässpray. Känt som Mambisa, vaccinet innehåller en bit av coronavirus-spikproteinet som kallas den receptorbindande domänen, tillsammans med ett protein från hepatit B-viruset som stimulerar immunsystemet. Namnet avser kvinnor som kämpade i Kubas självständighetskrig på 1800-talet.
Uppdaterad 30 november


FAS 1

Förutom deras nässprayvaccin inledde Cuba för genetisk teknik och bioteknik på Kuba också en separat undersökning i slutet av november på ett vaccin injicerat i muskeln. Den innehåller en bit av coronavirus-spikproteinet som kallas den receptorbindande domänen. Vaccinet heter Abadala, uppkallat efter en dikt av poeten José Marti från 1800-talet.
Uppdaterad 30 november


FAS 1

SK Bioscience, en sydkoreansk vaccintillverkare, designade ett Covid-19-vaccin baserat på bitar av coronavirusets spikprotein. I augusti fann de att vaccinet utlöste en stark produktion av antikroppar hos apor. De inledde en fas 1-tester i slutet av november.
Uppdaterad 2 december


FAS 1

På Dec. 10, Nanogen Biopharmaceutical i Vietnam började rekrytera 60 frivilliga för en fas en studie av deras proteinbaserat vaccin Nanocovax. Nikkei Asia rapporterade att Nanogen överväger fas 3-försök i Bangladesh, Indien och Indonesien. Företaget beräknar att vaccinet blir tillgängligt i Vietnam i mitten av 2021.
Uppdaterad 26 december


FAS 1

VACCINNAMN: COVAC
EFFEKT: Okänd
DOS: 2 doser, 4 veckors mellanrum
TYP: Muskel injektion

Den Vaccine och Infectious sjukdom Organisation vid universitetet i Saskatchewan har utvecklat en vaccinkandidat som använder proteinsubenheter att utveckla immunitet mot coronavirus. Det rensades för mänsklig testning i slutet av förra året av den kanadensiska regeringen. VIDO registrerade en fas 1/2-studie den 8 januari. Om försöken fortsätter som förväntat förutspår forskareatt minst en av deras kandidater kommer att vara redo i slutet av 2021. 

Uppdaterad 12 januari


FAS 1 ?

Den 18 juli tillkännagav Nordkoreas statliga vetenskaps- och teknikkommission på sin webbplats att de hade påbörjat kliniska prövningar på ett vaccin baserat på en del av coronavirusprickproteinet. Det är svårt att självständigt utvärdera påståendet från den isolerade diktaturen. Kommissionen påstod sig ha testat vaccinet på djur, men lämnade inga uppgifter. Fyra månader efter deras tillkännagivande sa sydkoreanska lagstiftare att de hade förkastat ett försök från Nordkorea att hacka sydkoreanska företag som utvecklar coronavirusvacciner. Hittills har Nordkorea inte släppt någon ytterligare information om de rättegångar de förmodligen driver.
Uppdaterad 2 december


ÖVERGIVEN

Den 10 december var ett vaccin från Australiens universitet i Queensland det första som övergavs efter att ha gått in i en klinisk prövning. Att avbryta vaccinet innebar kollaps av en miljard dollaravtal med den australiska regeringen för 51 miljoner doser .

Vaccinstudierna gav ett stort löfte först. Experiment med hamstrar visade att vaccinet skyddade dem från coronaviruset. Universitetet inledde fas 1-prövningar i juli och kombinerade coronavirus-spikproteiner med ett adjuvans tillverkat av CSL. De var på väg att gå vidare till försök i sena skeden när de gjorde en ovälkommen upptäckt: vissa volontärer fick positiva tester för HIV, även om de inte var smittade med det viruset.

Enligt tidiga rapporter verkar problemet ligga i hur forskarna utformade vaccinet. Om spikproteiner inte är förankrade i ett coronavirus kan de utvecklas. Antikroppar mot det vikta spikproteinet kanske inte fungerar mot vikta proteiner på riktiga virus. Så forskarna gjorde en liten förändring av proteinet och skapade en liten klämma i ena änden för att hålla molekylen i rätt form.

Tyvärr liknar klämman ett protein på HIV, vilket kan leda till att immunsystemet bildar HIV-liknande antikroppar. Människor som var frivilliga för vaccinförsöket testade positivt på HIV-antikroppstester, även om de var helt friska. Den upptäckten räckte för att den australiska regeringen skulle skrota rättegången.

”Det kommer inte längre att finnas i Australiens vaccinplan”, sade premiärminister Scott Morrison vid en presskonferens för att tillkännage uppsägningen.
Uppdaterad 21 januari


FÖRKLINISK

Ett vaccin under utveckling av University of Pittsburgh , kallat PittCoVacc, är ett hudplåster tippad med 400 små nålar gjorda av socker. När de placeras på huden löses nålarna upp och levererar virusproteiner i kroppen. I slutet av 2020 ansökte dess skapare till FDA om tillstånd att börja kliniska tester.
Uppdaterad 22 december


FÖRKLINISKA

Andra proteinbaserade vaccineri aktiv preklinisk utveckling inkluderar vacciner från: AdaptVac och Bavarian Nordic; Akston Biosciences; Applied Biotechnology Institute; Artes Biotech; Baiya Phytopharm; BiOMVis och University of Trento; BioVaxys Technology; Chulalongkorn University; City College of New York och TechnoVax; EpiVax; Generex; GeoVax; Värmebiologi; Icosavax och University of Washington; ImmunoPrecise-antikroppar; IMV; Instituto Buntantan; Intravacc; IrsiCaixa; Izmir Biomedicine and Genome Center; MIGAL Galilee Research Institute; Nanografi Nano Technology, Middle East Technical University och Ankara University; Navarrabiomed; NidoVax; OncoGen; Oragenics Osaka University, BIKEN, och National Institutes of Biomedical Innovation, Japan; OSE Immunoterapeutika; Osivax; PDS bioteknik; Quadram Institute; Saiba; Ufovax; University of Alberta; University of San Martin och CONICET, Argentina; Sao Paulo universitet; University of Virginia; Vabiotech; Vaxform; Verndari; Voltron Therapeutics; Walter Reed Army Institute of Research.
Uppdaterad 14 januariInaktiverade eller försvagade Coronavirusvacciner

Vacciner skapade från försvagade Coronavirus eller Coronavirus som har dödats med kemikalier.

FAS 3
GODKÄND I KINA, ÖVRIGT

VACCIN NAMN: BBIBP-CorV
EFFEKT: 79,34%
DOS: 2 doser, 3 veckors mellanrum
TYP: Muscle injektion

Beijing Institute of Biological Products skapade ett inaktiverat corona vaccin som togs i kliniska tester av det statsägda kinesiska bolaget Sinopharm. Den 30 december meddelade Sinopharmatt vaccinet hade en effekt på 79,34 procent, vilket ledde till att den kinesiska regeringen godkände det . Företaget har ännu inte publicerat de detaljerade resultaten av sin fas 3-test.

I juni förra året rapporterade forskare från Beijing Institute att vaccinet gav lovande resultat hos apor. AFas 1/2-försök visade sedan att vaccinet inte orsakade några allvarliga biverkningar och gjorde det möjligt för människor att skapa antikroppar mot coronaviruset. I juli inleddes en fas 3-tester i Förenade Arabemiraten i juli och i Marocko och Peru nästa månad.

Den 14 september gav Förenade Arabemiraten akutgodkännande av Sinopharms vaccin för hälso- och sjukvårdspersonal, och snart fick också myndigheter och andra det. Mindre än två månader senare, den 9 december, gav Förenade Arabemiraten BBIBP-CorV fullständigt godkännande och meddelade att den hade en effektivitetsgrad på 86 procent . Regeringen inrättade snabbt kliniker över hela landet där någon kunde få vaccinet . Grannlandet Bahrain, som också deltog i Sinopharm-prövningarna, gav också fullständigt godkännande av vaccinet den 13 december. Egypten och Jordanien gav det akuttillstånd i januari. Den 14 januari meddelade Ungern att de nådde en överenskommelse om att köpa BBIBP-CorV i avvaktan på ett tillstånd. Det skulle göra landet till den första europeiska nationen som använde ett kinesiskt vaccin.

I Kina gav regeringen Sinopharm ett akutgodkännande under sommaren för att injicera sina vaccinkandidater i myndigheter, hälso- och sjukvårdspersonal och andra utvalda grupper. I november sa Sinopharms ordförande,att nästan en miljon människor i Kina hade fått vaccinerna.

Sinopharm kommenterade inte initialt UAE:s tillkännagivande att BBIBP-CorV hade en effektivitetsgrad på 86 procent. När en chef hos företaget senare frågades om skillnaden mellan UAE-uppskattningen och Sinopharms egen analys, sa han att båda var ” verkliga och giltiga .” Skillnaden var resultatet av skillnader i hur försöken genomfördes. Med Kinas godkännande ser BBIBP-CorV ut troligen att spela en viktig roll i landets planerade kampanj för att vaccinera 50 miljoner människor i mitten av februari.

För mer information, se Hur Sinopharm-vaccinet fungerar . GODKÄND FÖR ANVÄNDNING I: Bahrain , Kina ,

Förenade Arabemiraten .
NÖDANVÄNDNING I: Egypten , Ungern , Jordanien .
Uppdaterad 30 januari


FAS 3 NÖDANVÄNDNING I KINA, ÖVRIGT

VACCIN NAMN: CoronaVac (tidigare PiCoVacc)
EFFEKT: 50,38%
DOS: 2 doser, 2 veckors mellanrum
TYP: Muscle injektion
LAGRING: Kyl

Sinovac Biotech, en privat kinesiskt företag utvecklat ett inaktiverat vaccin som heter CoronaVac i början av 2020. I januari forskare Brasilien meddelade att den har en total effekt på drygt 50 procent, det lägsta tröskelvärdet som fastställts av många tillsynsmyndigheter för godkännande av ett coronavirusvaccin. Trots den relativt blygsamma effekten rullas CoronaVac ut i ett antal länder. Indonesien gav CoronaVac nödtillstånd den 11 januari, och två dagar senare fick Indonesiens president en injektion av CoronaVac på direktsänd tv. Turkiet godkände vaccinet den 13 januari och dess president vaccinerades nästa dag. Brasilien godkände CoronaVac den 17 januari.

Efter att ha skapat sitt vaccin förra våren genomförde Sinovac en fas 1/2 försök på 743 volontärer som avslöjade inga allvarliga biverkningar . Sinovac publicerade detaljerna i studien i november i en medicinsk tidskrift som visar en relativt blygsam produktion av antikroppar. I juli inledde Sinovac en fas 3-tester i Brasilien, följt av andra i Indonesien ochTurkiet .

Samma månad gav den kinesiska regeringen CoronaVac ett nödgodkännande för begränsad användning. I oktober tillkännagav myndigheter i den östra kinesiska staden Jiaxing att de gav CoronaVac till personer i relativt högriskjobb, inklusive sjukvårdspersonal, hamninspektörer och personal för allmänheten.

Effekten av CoronaVac har varit föremål för osäkerhet sedan december. Brasilianska forskare meddelade ursprungligen att det var över femtio procent, men höll med att ge ytterligare detaljer. Den 25 december höll forskarna som kör CoronaVac-försöket i Turkiet en presskonferens för att meddela att vaccinet hade en effekt på 91 procent. Även om totalt 7 371 volontärer var inblandade i studien baserades effektdata endast på 752 volontärer som fick ett riktigt vaccin och 570 som fick placebo. Ett så litet antal volontärer kan göra effektivitetsgraden mindre exakt. De turkiska forskarna delade inte resultaten skriftligen.

Två veckor senare, forskare i Brasilien meddelade att CoronaVac har en effekt på 78 procent. Ingen av de vaccinerade volontärerna i sin fas 3-studie utvecklade svåra eller måttliga fall av Covid-19. Kort därefter klargjorde en av forskarna att uppskattningen av effektiviteten baserades på vaccinets prestanda i bara en undergrupp av volontärer. Den totala effekten visade sig vara lägre. Resultaten baserades på en studie av 12 476 volontärer, mer än tio gånger antalet deltagare som de turkiska forskarna baserade på. Inget av fas 3-försöksresultaten har ännu dykt upp i en medicinsk tidskrift.

Under tiden har Sinovac förberett sig för att tillverka vaccinet för global distribution. I augusti nådde de en överenskommelse om att förse Indonesien med minst 40 miljoner doser, och senare gjorde de ett avtal med Ukraina för 1,8 miljoner doser. I september sa Yin Weidong, vd för Sinovac, att företaget planerade en global distribution av vaccinet i början av 2021 – inklusive USA. Sinovac sa i december att man förväntade sig att producera 300 miljoner doser 2020 och öka deras kapacitet till en årlig produktion på 600 miljoner doser.

För mer information, se Hur Sinovac-vaccinet fungerar . NÖDANVÄNDNING I: Brasilien , Kina , Chile , Indonesien , Turkiet .
Uppdaterad 19 januari


FAS 3 BEGRÄNSAD ANVÄNDNING I KINA, Förenade Arabemiraten

Tillsammans med deras Beijing Institute-vaccin testade Sinopharm också ett inaktiverat virusvaccin som utvecklats av Wuhan Institute of Biological Products . Fas 1/2-studien visade att vaccinet producerade antikroppar hos frivilliga, varav några upplevde feber och andra biverkningar. Wuhan-versionen av vaccinet genomgår fas 3-studier i flera länder. I december pausade Peru kort sin Sinopharm-studie för att undersöka neurologiska problem som en volontär upplevde, men bestämde att det inte hade något att göra med vaccinerna. Med framgången med Sinopharms BBIBP-CorV-vaccin skapat av Beijing Institute var Wuhan-kandidatens öde inte tydlig. BEGRÄNSAD ANVÄNDNING I:

Kina, Förenade Arabemiraten.
Uppdaterad 30 december


FAS 3 NÖDANVÄNDNING I INDIEN

VACCINENS NAMN: Covaxin (även känd som BBV152 A, B, C)
EFFEKT: Okänd
DOS: 2 doser, 4 veckors mellanrum
FÖRVARING: Minst en vecka vid rumstemperatur

I samarbete med Indian Council of Medical Research och National Institute of Virology , det indiska företaget Bharat Biotech designade Covaxin, ett vaccin baserat på en inaktiverad form av coronavirus. Studier på apor och hamstrar visade att det gav skydd mot infektion. I juni förra året blev Covaxin det första coronavirusvaccinet som skapades i Indien för att gå in i kliniska tester.

Fas 1/2-försöketvisade att vaccinet inte orsakade några allvarliga biverkningar när de producerade antikroppar mot coronavirus. Den 23 oktober meddelade företaget att de inledde en fas 3-tester . Den 22 december meddelade företaget ett partnerskap med Ocugen i Pennsylvania för att utveckla Covaxin för den amerikanska marknaden .

Den 3 januari beviljade indiska regeringen Covaxin akuta tillstånd . Auktoriseringen kom trots att ingen fas 3-data släpptes som visar att vaccinet är säkert och effektivt. Den 26 januari rapporterade Bharat-forskare att antikroppar från Covaxin-vaccinet kan blockera B.1.1.7, den variant som först identifierades i Storbritannien i december.

För mer information, se Hur Bharat Biotechs vaccin fungerar . NÖDANVÄNDNING I: Indien .
Uppdaterad 30 januari


FAS 3

Forskare vid Institute of Medical Biology vid Chinese Academy of Medical Sciences , som har uppfunnit vacciner mot polio och hepatit A, skapade ett inaktiverat coronavirusvaccin. I maj förra året inledde de en fas 1-studie med 192 volontärer som visade att vaccinet var säkert och gav ett immunsvar. En fas 2-studie följde på 750 volontärer, vilket fick forskarna att välja ett avstånd på två veckor mellan de två doserna av vaccinet. I december inledde forskarna en fas 3-studie på upp till 34 020 volontärer i Brasilien och Malaysia.
Uppdaterad 23 juni


FAS 3

Den centralasiatiska nationen Kazakstan inledde forskning på ett vaccin framställt av inaktiverade koronavirus under sommaren. Den 28 augusti registrerade deras forskningsinstitut för biologiska säkerhetsproblem en fas 1-studie på vaccinet, känt som QazCovid. Den 19 december rapporterade Kazinform att fas 2 hade slutförts, vilket visade att vaccinet var säkert och gav ett lovande immunsvar. Forskarna inledde en fas 3-studie och förväntade sig godkännande i mars.
Uppdaterad 27 december


FAS 2

Den 5 november meddelade Turkiets Erciyes-universitet att de hade börjat injicera volontärer med ett inaktiverat coronavirusvaccin som heter ERUCOV-VAC. Det är den första kliniska prövningen av ett coronavirusvaccin som utvecklats i Turkiet. Den 14 december sa universitetets president att fas 1-testen var klar. Sabah Today rapporterade följande månad att fas 2-försök hade börjat. Uppdaterad 21 januari


FAS 1 FAS 2 KOMBINERADE FASER

Den Chumakov Center vid Russian Academy of Sciences har utvecklat ett inaktiverat coronavaccin. Den 14 oktober rapporterade TASS-nyhetsbyrån att kliniska prövningar av vaccinet skulle börja i Kirov och St Petersburg den 19 oktober. På sin webbplats uppgav centrumet att det skulle avsluta den första fasen av försöken nästa månad.
Uppdaterad 14 oktober


FAS 1 FAS 2 KOMBINERADE FASER

Den franska vaccintillverkaren Valneva skapade ett vaccin från kemiskt inaktiverade coronavirus med hjälp av ett adjuvans från Dynavax . Det är för närvarande det enda västerländska företaget som använder denna traditionella metod, som också bedrivs i Kina och Indien. Den 16 december inledde den en fas 1/2-rättegång i Storbritannien med hopp om att få tillstånd under andra halvan av 2021 . Den brittiska regeringen har redan nått en överenskommelse om att köpa 60 miljoner doser av vaccinet om det visar sig vara säkert och effektivt, med en möjlighet att förvärva ytterligare 130 miljoner.
Uppdaterad 12 januari


FAS 1

Shenzhen Kangtai Biological Products är ett kinesiskt företag som tillverkar vacciner mot sjukdomar som hepatit B och mässling. I augusti nådde AstraZeneca en överenskommelse med Shenzen om att förse Kina med deras mRNA-vaccin, trots rapporterna om korruption och skandaler som har företaget. I oktober inledde Shenzen Kangtaien fas 1-studie på 180 volontärer av sitt eget vaccin, baserat på inaktiverade coronavirus.
Uppdaterad 21 januari


FAS 1

New York-baserade Codagenix utvecklar vacciner baserade på levande försvagade virus, men med en vridning: de skapar virusen från grunden . Forskare skriver om genomet av virus och introducerar hundratals mutationer. Sedan tillverkar de RNA-molekyler som kodar för de omskrivna generna. I speciella värdceller kan molekylerna ge upphov till fullblåsta virus. Men tack vare deras många mutationer är de för svaga för att orsaka Covid-19 när de levereras i ett vaccin. Efter lyckade experiment på djur, en fas 1 studie var lanserades i Storbritannien i januari.
Uppdaterad 12 januari


FAS 1

Shafa Pharmed Pars , ett iranskt läkemedelsföretag, utvecklade ett vaccin tillverkat av inaktiverade coronavirus. Känd som COVIran Barekat, gick det in i en fas 1-rättegång i slutet av december. COVIran Barekat är det första vaccinet som utvecklats i Iran för att gå in i kliniska tester.
Uppdaterad 29 december


FÖRKLINISKA

Andra inaktiverade eller dämpade koronavirusvacciner i aktiv preklinisk utveckling inkluderar vacciner från: Indian Immunologicals och Griffith University; KM Biologics; och Osaka University. Uppdaterad 7 novemberÅteranvända vacciner

Vacciner som redan används för andra sjukdomar som också kan skydda mot Covid-19. Återanvända vacciner ingår inte i vårt vaccinantal.

AS 3

Bacillus Calmette-Guerin-vaccinet utvecklades i början av 1900-talet som ett skydd mot tuberkulos. Den Murdoch Barnens Research Institute i Australien genomför en fas 3 studie kallas stag för att se om vaccinet skyddar delvis mot coronavirus. Uppdaterad


ÖVRIGA KLINISKA FÖRSÖK

Andra vacciner som återanvänds genomförs i kliniska prövningar av: Bandim Health Project; Crown Coronation (Washington University och partneruniversitet); Hôpitaux de Paris; Louisiana State University Health Sciences Center New Orleans; BADAS-studien (Texas A&M University, Baylor College of Medicine, MD Anderson Cancer Center och Cedars-Sinai Medical Center); Indiens nationella institut för forskning i tuberkulos; BCG-CORONA (UMC Utrecht och Radboud University); University of Campinas; University Health Network, Serum Institute of India, Max Planck Institute for Infection Biology and Verity Pharmaceuticals; Oklahoma Medical Research Foundation och University of Oklahoma; Vakzine Projekt Management. Uppdaterad 25 september

Annons