By GreenMedInfo Research Group

http://www.renegadetribune.com/the-immunomodulatory-effects-of-sunlight/

Många tror att exponering för solljus har skadliga effekter, men nya uppgifter tyder på att solljus kan förbättra immunfunktionen. Utöver dess förmåga att öka D-vitaminnivåerna i din kropp har forskare visat att solljus kan förbättra rörligheten hos infektionsbekämpande immunceller och avskräcka spridningen av patogener i sjukhusmiljöer.

Nyligen genomförda studier har visat att exponering för solljus kan ha immunmodulerande effekter och skyddar mot infektioner, inklusive akuta luftvägsinfektioner såsom influensa. [I]

Dessutom har studier visat att höga nivåer av ultraviolett strålning (UVR) för solenergi är förknippade med sänkta hastigheter av allergier, autoimmuna sjukdomar och cancer.[Ii], [iii] Medan dessa resultat ofta tillskrivs ökningar av vitamin D, har forskare nu visat att exponering för solljus kan förbättra immunfunktionen genom att förbättra rörligheten hos mördande T-celler.

Förutom dessa fynd påpekar forskare också att infektionsutbrott, inklusive influensa, tenderar att hända oftare under vintermånaderna när många människor får litet eller inget solsken och UVR-exponering.

Ytterligare forskning från Columbia University tyder på att UV-ljus kan döda även läkemedelsresistenta bakterier utan att förorsaka hudskador. [Iv] Forskare tror att det finns två huvudsakliga aspekter som förklarar exponeringen för solljus, exponering på immunfunktionen:

Ökade nivåer av vitamin D

Exponering för solljus är allmänt känt för att öka D-vitaminhalterna i kroppen. Hudceller absorberar UVB-strålning under exponering av huden och omvandlar den till vitamin D, som metaboliseras i din lever och njurar och används i hela kroppen för att reglera kalcium, öka beta-endorfiner och stimulera immunsystemet. [V]
En brist på detta viktiga vitamin är kopplat till en ökad risk för cancer, hjärtsjukdomar, fetma, depression, kognitiv försämring och bakteriella och virala infektioner. [Vi] Till skillnad från andra viktiga vitaminer, eftersom D-vitamin syntetiseras i din hud efter UVB-exponering , exponering för solljus är avgörande för att förbättra D-vitaminnivåerna och sedan förbättra immunfunktionen. [vii], [viii] Om regelbunden exponering för solljus inte är möjlig på grund av ditt klimat eller livsstil, kan D-vitamintillskott vara användbart.

Energisering av infektionsbekämpande T-celler

 

Solljus, särskilt blått ljus och UV-ljus som finns i solstrålar, aktiverar T-celler genom att trigga produktionen av väteperoxid i dessa celler, vilket förbättrar deras rörlighet i huden och förbättrar deras infektionsbekämpningskapacitet. [Ix], [x]
Forskare teoretiserar att fotokänsligheten hos T-celler kan bidra till att förklara solljusets positiva effekt på immunfunktionen och föreslår blåljusterapi som en möjlig terapi för immunkomprometterade patienter. [Xi]

Utöver dessa immunförstärkande effekter har forskare funnit att solljus kan minska risken för infektion i hälsovårdsmiljöer, eftersom majoriteten av luftburna mikrober som orsakar infektion inte kan tolerera solljus och är särskilt mottagliga för direkt (snarare än diffust) solljus. [xii]

Forskare teoretiserar att tidssignaler från solljus hjälper till att reglera biologiska rytmer, vilket kan förbättra immunfunktionen. [Xiii] De föreslår dessutom att sjukhus och sjukvårdsanläggningar utformas så att solljus kan nå innehavarna, eftersom även solljus genom glas kan avskräcka överlevnad och spridning av patogener. [xiv]

Ytterligare fördelar med exponering för solljus

Förutom att förbättra immunfunktionen är exponering för solljus kopplad till ett brett spektrum av hälsofördelar, inklusive:

Ökar D-vitaminnivåerna

Höga nivåer av D-vitamin är viktiga för att förbättra inflammatoriskt svar, sänka blodtrycket, öka den kognitiva funktionen och sänka risken för vissa cancerformer. [Xv], [xvi] Forskare uppskattar att exponering för solljus står för 90 % av de flesta individs vitamin D-nivåer, [xvii] så om du inte får mycket exponering för solljus har du troligt en brist.

Läker hudsjukdomar

Olika hudsjukdomar, inklusive eksem, psoriasis, akne och pityriasis rosea, förbättras genom regelbunden exponering för solljus. [Xviii], [xix], [xx]

Förbättrar produktionen av melatonin

Solens exponering förbättrar melatoninproduktionen, ett tallkottkörtelhormon som ansvarar för att utlösa kroppens dygnsrytmer och förbättrar sömnkvaliteten. [Xxi] Melatonin spelar också en nyckelroll vid inflammation och infektion och undertrycker UVR-inducerad hudskada. [Xxii]

Kan förbättra viktminskningen

Djurstudier har funnit att pågående, låg nivå exponering för UV-strålning kan minska viktökning och förbättra hjärt-kärlshälsa hos personer som matas med en fettrik diet, [xxiii], kanske genom att minska vissa aspekter av metabolisk dysfunktion.

Ger känslomässiga hälsofördelar

Pågående, låg nivå exponering för solljus är förknippad med förbättrad mental hälsa. I olika studier har deltagare med depression och säsongsbetonad störning upplevt bättre humör efter solljusterapi. [Xxiv] Dessutom har forskare visat att ökade nivåer av D-vitamin kan förbättra depression och andra psykiska störningar. [Xxv]

Förbättrar kognitiv funktion

Nyligen genomförda studier har hittat en korrelation mellan höga nivåer av vitamin D och förbättrad kognitiv funktion. [Xxvi]

Dessutom har forskare visat att långvarig hög exponering för sol är förknippad med bättre kognitiv funktion, möjligen på grund av den skyddande effekten D-vitamin har på hjärnceller och en ökad produktion av serotonin och melatonin och förbättrade djurrytmer. [Xxvii] , [xxviii], [xxix]

Potentialen för exponering för solljus är enorm och den är ett prisvärt, naturligt och lättillgängligt sätt att förbättra immunfunktionen samtidigt som man har ett brett utbud av ytterligare fördelar. För att lära dig mer om exponerande effekter på solljus på cancer, psoriasis, hjärt-kärlsjukdomar, födoämnesnäring, psykiska störningar, hudvård och mer, besök databasen för exponering för solljus på GreenMedInfo.com.

References

[i] Zeckhauser, R. J., & Slusky, D. (2018). Sunlight and Protection Against Influenza. The National Bureau of Economic Research. Retrieved from https://www.nber.org/papers/w24340

[ii] Phan, T., Jaruga, B., Pingle, S. et al. Intrinsic Photosensitivity Enhances Motility of T Lymphocytes. Sci Rep 6, 39479 (2016). https://doi.org/10.1038/srep39479

[iii] Pathology 2012, Volume 44, Supplement 1, Page S40 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031302516326927

[iv] Radiat Res (2017) 187 (4): 493-501. https://meridian.allenpress.com/radiation-research/article-abstract/187/4/493/192663/Germicidal-Efficacy-and-Mammalian-Skin-Safety-of?redirectedFrom=fulltext

[v] Dermatoendocrinol. 2013 Jan 1; 5(1): 51-108.

[vi] J Pharmacol Pharmacother. 2012 Apr-Jun; 3(2): 118-126.

[vii] Environ Health Perspect. 2008 Apr; 116(4): A160-A167.

[viii] J Pharmacol Pharmacother. 2012 Apr-Jun; 3(2): 118-126.

[ix] Phan, T., Jaruga, B., Pingle, S. et al. Intrinsic Photosensitivity Enhances Motility of T Lymphocytes. Sci Rep 6, 39479 (2016). https://doi.org/10.1038/srep39479

[x] https://www.mdpi.com/2076-3417/10/7/2597/htm

[xi] Phan, T., Jaruga, B., Pingle, S. et al. Intrinsic Photosensitivity Enhances Motility of T Lymphocytes. Sci Rep 6, 39479 (2016). https://doi.org/10.1038/srep39479

[xii] J Hosp Infect. 2013 Aug; 84(4): 271-282.

[xiii] J Hosp Infect. 2013 Aug; 84(4): 271-282.

[xiv] J Hosp Infect. 2013 Aug; 84(4): 271-282.

[xv] Jia J, Hu J, Huo X, Miao R, Zhang Y, Ma F. Effects of vitamin D supplementation on cognitive function and blood Aβ-related biomarkers in older adults with Alzheimer’s disease: a randomised, double-blind, placebo-controlled trial. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2019;90(12):1347‐1352. doi:10.1136/jnnp-2018-320199

[xvi] Int J Mol Sci. 2018 Sep; 19(9): 2736.

[xvii] Issues Ment Health Nurs. Author manuscript; available in PMC 2011 Jun 1.

[xviii] Can Fam Physician. 2006 Apr 10; 52(4): 422-423.

[xix] Horio T. Skin disorders that improve by exposure to sunlight. Clin Dermatol. 1998;16(1):59‐65. doi:10.1016/s0738-081x(97)00170-3

[xx] Berg M. Epidemiological studies of the influence of sunlight on the skin. Photodermatol. 1989;6(2):80‐84.

[xxi] Environ Health Perspect. 2008 Apr; 116(4): A160-A167.

[xxii] Environ Health Perspect. 2008 Apr; 116(4): A160-A167.

[xxiii] Fleury N, Geldenhuys S, Gorman S. Sun Exposure and Its Effects on Human Health: Mechanisms through Which Sun Exposure Could Reduce the Risk of Developing Obesity and Cardiometabolic Dysfunction. Int J Environ Res Public Health. 2016;13(10):999. Published 2016 Oct 11. doi:10.3390/ijerph13100999

[xxiv] Environ Health. 2009; 8: 34.

[xxv] Issues Ment Health Nurs. Author manuscript; available in PMC 2011 Jun 1.

[xxvi] Int J Biometeorol. Author manuscript; available in PMC 2015 Apr 1.

[xxvii] Clin Interv Aging. 2018; 13: 2075-2082.

[xxviii] Environ Health. 2009; 8: 34.

[xxix] Int J Biometeorol. Author manuscript; available in PMC 2015 Apr 1.