De flesta ryser av obehag bara av att höra namnen på dessa ogräs och många försöker utrota dem, men varför inte ta vara på dem istället. De innehåller massor av nyttigheter och växer frodigt – du behöver inte vara orolig att de tar slut.

Kirskål
Plockar man dessa direkt när de sticker upp och inte låter de gå i blom så är inte risken så stor att de sprider sig vidare. Du kan använda den på samma sätt som du använder spenat, mixa i smoothie eller direkt i en sallad. Kirskålen är en medicinalväxt som användes mot bland annat gikt. Den är näringsrik, stärkande och renande.

Maskrosor
Vårt vanligast ogräs, måste man väl kalla den. Men utrota den inte – den innehåller C-vitamin, är renande, urindrivande, leverstärkande och med sin bittra smak så stimulerar den matsmältningen. Bladen kan användas i sallad, pesto eller smoothie, men välj de små bladen – äldre blad kan bli lite väl bittra i smaken. Även blommorna och roten är ätliga.

Brännässlor
Rika på klorofyll är brännässlorna stärkande för immunförsvaret. På våren kan man använda hela nässlan men lite senare på säsongen när den börjar bli stor så använder man bladen i toppen. Man kan även klippa ner nässlan så kommer nya skott. Nässlorna kan torkas och malas till ett näringsrikt pulver. Brännässlor är rika på C-, B- och K-vitamin samt järn, kalium, kalcium, magnesium, zink och kisel. Innehållet av kisel gör att den stärker hår, hud och naglar och nässlan är även renande samt urindrivande och njurstärkande.
Genom att mixa, förvälla eller steka nässlan får du bort den brännande känslan.
Läs också: Därför ska du äta nässlor

God nyttig ogräspajRecept på Ogräspaj
God och meganyttig ogräspaj, med kirskål och nässlor.

 

 

 

Näringsboostad NässelpestoRecept på Nässelpesto
Testa en nässelpesto och du kommer aldrig vilja bli av med ditt ogräs igen. Jättegod till pasta!

 

Annons