2019-11-03

Alla vet att ekologiskt är det hälsosammare valet . Nu visar nya bevis ännu mer tydligt hur viktigt det är att äta ekologisk mat. En banbrytande studie tyder på att du kan minska risken för cancer betydligt bara genom att äta ekologiskt.

http://humansarefree.com/2019/11/eating-organic-cuts-cancer-risk-by-up.html

Medan ekologisk mat tenderar att bli dyrare, kan denna landmärkesstudie bara ändra dig om du är på hugget för att spendera extra pengar.

Cancestatistiken är skrämmande, för att säga det milt. Chansen att du kommer att utveckla cancer någon gång i ditt liv är nästan 40 % om du är man och 37 % om du är kvinna (1). 

Ekologisk mat minskar cancerrisken

Studien i JAMA Internal Medicine leddes av Julia Baudry, en epidemiolog vid ett forskningsinstitut i Frankrike. För att genomföra studien utvärderade ett team av forskare dieterna till nästan 70 000 franska vuxna frivilliga. Denna stora provstorlek hjälper till att öka noggrannheten i resultaten.

De frivilliga kategoriserades i fyra grupper baserat på hur ofta de konsumerade ekologiska livsmedel, inklusive frukt, grönsaker, kött, fisk, matoljor och till och med bearbetad mat.

Forskarna samlade in data under flera år. Sedan noterade de dem som gjorde och inte utvecklade cancer. Resultaten var dramatiska.

Volontärer med den högsta rapporterade konsumtionen av ekologisk mat var 25 % mindre benägna att få diagnosen cancer. Den största minskningen av risken sågs vid bröstcancer efter menopaus och icke-Hodgkins lymfom.

Medan grupperna som äter den mest ekologiska maten såg den största minskningen av risken, till och med grupper som åt måttliga mängder ekologisk mat hade en minskad risk för cancer, enligt resultaten.

Så varför är ekologisk mat så mycket bättre för kroppen?

Flera storskaliga studier har visat att organiska livsmedel tenderar att ha högre antioxidanter och andra näringsämnen som främjar hälsa och välbefinnande (2, 3).

Många icke-ekologiska livsmedel är också fulla med bekämpningsmedel och herbicider. Många av dessa kemikalier har visat sig ha negativa hälsoeffekter.

När det gäller cancer identifierade International Agency for Cancer Research tre kemikalier som används på grödor som klassificeras som troligen cancerframkallande hos människor (4). Detta inkluderar det ökända glyfosatet , malathion och diazinon.

Det viktiga att inse här är att ekologisk mat förorenas inte med dessa kemikalier. Det är därför forskare som Julia Baudry tror att konsumtion av ekologiska livsmedel resulterade i en lägre risk för cancer i studien.

Ett avslag för Skeptikerna

Sedan den publicerades har denna studie gjort rubriker. Som ett resultat har den väckt granskningen av flera skeptiker som hävdar att denna studie inte alls är ett avgörande bevis på att ekologisk mat kan förebygga cancer.

Skeptiker hävdar också att det inte finns några direkta bevis för konsumtion av kostbekämpningsmedel och cancer i kosten. Enligt dem är bekämpningsmedel inte en fara eftersom du konsumerar dem i små mängder.

Ja, det är sant att det inte finns några direkta bevis mellan bekämpningsmedel i mat och cancer eftersom det vore oetiskt att göra en sådan studie. Men det betyder inte att bekämpningsmedel är ofarliga eller säkra i mat.

När bekämpningsmedel utvärderas tittar forskare bara på en specifik förening i taget. Om de inte ser några effekter i små doser säger de att det är säkert. Tyvärr stämmer inte denna ”blindare på” lab-strategi med den verkliga världen.

I den verkliga världen utsätts du för dussintals bekämpningsmedel och otaliga miljögifter varje dag (5). Så även om du utsätts för låga nivåer av bekämpningsmedel kan de kumulativt lägga till sig för att skada din kropp.

Dessutom är det känt att vissa gifter synergiserar – vilket innebär att de förstärker effekterna av varandra och skapar en mer uttalad toxisk effekt.

Medan forskare inte har kommit fram till ett sätt att pålitligt studera den kumulativa och synergistiska effekten av gifter som bekämpningsmedel, är det potentiella hotet mycket verkligt. Även om de konsumeras i små doser.

Poängen

Även om ekologisk mat har en högre prislapp, börjar bevisen bevisa hur viktigt det är för hälsa och välbefinnande. Att köpa ekologiskt gäller inte bara livsmedelsbutiken utan även tillskott. Se till att dina kosttillskott också kommer från organiska källor.

En landmärkesstudie med 68 000 personer under flera år visade att personer som konsumerade den mest ekologiska maten upplevde en 25% minskad risk att utveckla cancer.

Studieforskarna trodde att denna korrelation berodde på att organiska livsmedel inte innehåller cancerframkallande bekämpningsmedel. Denna studie visar bara att det är värt det att spendera extra pengar på ekologiskt. Ditt liv kan till och med bero på det.

Annons