27.1.2008

Källa: Gunnar Lindgrens email-brev, 23.1.2008

GP Uppdaterad: 2007-12-10

Skriven av Lena Ekstrand

Margarin är nyttigt och naturligt, hävdar reklamen. Tvärtom, svarar kritikerna – det kräver massor av kemikalier och är snarare onyttigt. Nu har PR-kampanjen anmälts till Konsumentverket.

Säkert såg ni den påkostade reklamkampanjen för margarin häromveckan – helsidor med vajande guldgula rapsfält under klarblå himmel.

Budskapet från producenten Unilever var enkelt. Becel, Milda och Lätta är näringsrika och naturliga produkter med nyttigt fett.

Kampanjen slog fast att det finns ett antal myter om margarin och ville motbevisa dessa med vad man kallade 10 sanningar.

Det är dessa ”sanningar” som fått kritikerna att gå i taket. Organisationen Sveriges Konsumenter i Samverkan (SKiS) har anmält hela kampanjen till Konsumentverket.

– Det handlar om ett oacceptabelt sätt att åberopa vetenskapliga fakta. I sanning nummer fem står det att ”experter rekommenderar att man använder margarin”, utan att tala om vilka experter det gäller. När forskarna inte är överens kan man inte bara säga att vissa har hela sanningen. Det är grovt vilseledande för konsumenterna, säger SKiS ordförande Bengt Ingerstam.

SKiS vänder sig mot att det vegetabiliska fettet i till exempel Milda och Lätta framställs som så oerhört hälsosamt när nyttan i själva verket är mycket omdebatterad.

– Idag är det allmänt känt att mättade fetter inte är den kostbov som margarinindustrin länge har hävdat. Att fortsätta påstå att margarin är det enda ”goda” och förtala smör och andra animaliska fetter är både smaklöst och starkt vilseledande, säger Bengt Ingerstam.
Han anser att bilderna på vackra rapsfält lurar konsumenterna att tro att raps är den enda ingrediensen i margarin när det också innehåller palmolja – en billig, industriellt processad olja som importeras från bland annat Indonesien. Importen har kritiserats för att odlingen kräver avverkning av regnskog.

Sveriges Konsumenter i Samverkan kräver att begreppet ”vegetabiliskt fett” på olika produkter ersätts med namnet på det fett som faktiskt ingår – majsolja, palmolja, solrosolja eller kokosfett – så att konsumenterna ska kunna göra ett aktivt val.

En av landets mest aktiva margarinkritiker, Gunnar Lindgren, framhåller att livsmedelsindustrin genom kemisk behandling förändrar och förstör viktiga näringsämnen i fetterna.

Han namnger de ämnen som används: bland annat extraktionsbensin, fosforsyra, lut, blekmedel, nickelkatalysator och natriummetylat. Deras uppgift är, enligt Lindgren, att ta bort fetternas naturliga egenskaper – färg, smak, lukt och konsistens – för att få fettmassan att likna smör.

Vitaminer och andra nyttigheter försvinner på vägen. Kvar blir en lukt- och smaklös vätska av fettmolekyler. Till denna fettmassa tillsätts olika ämnen så att den kan användas vid tillverkning av så vitt skilda produkter som kosmetika, målarfärger och margariner.- Om margarinet till sin konsistens liknar smör är det i sig ett bevis på att fettets naturliga identitet har ändrats, säger Gunnar Lindgren.
Han finner det upprörande att reklamen kontrasterar det ”goda” margarinet mot produkter som smör och ost. Just de mättade fetter som man varnar för i dessa naturliga livsmedel finns också i fasta margariner.

– Att varna för naturprodukter som ost och smör och i stället rekommendera kemiskt framställt margarin framstår som direkt stötande, säger han. Marknadschef Ulrika Nilsson på Unilever vill inte kommentera vare sig anmälan till Konsumentverket eller innehållet i margarinerna, men företagets dietist Eva Skoog svarar på frågor om det senare.

Vilka fetter ingår i Milda, Lätta och Becel?
– Huvudsakligen rapsolja och solrosolja. Men om vi bara skulle använda flytande oljor skulle vi bara ha flytande margariner så därför använder vi också en del palmolja. Den innehåller mer mättade fettsyror och har en fastare konsistens.
Hur mycket palmolja finns det i till exempel Lätta?
– Jag kan inte uppge den exakta mängden.
Vilka är proportionerna mellan oljorna i till exempel Milda?
– Jag kan inte lämna ut recepten, men rapsolja står för mer än hälften.
I er kampanj hänvisas det till experter som säger att man ska använda margarin och vara försiktig med ost. Vilka experter är det?
– Det är inte namngivna experter, utan Livsmedelsverkets kost- och näringsrekommendationer. I deras kostråd rekommenderas man att byta till flytande margariner för att få i sig tillräckligt med omättat fett, säger Eva Skoog.

Fotnot: Se kampanjen på (www.margarin.se)

FAKTA

Unilever

Det engelsk-holländska företaget Unilever är en av världens största tillverkare av livsmedel, drycker, tvättmedel och hygienprodukter. Det bildades 1930 genom en sammanslagning av ett holländskt margarinföretag och en brittisk tvåltillverkare.

Unilever äger cirka 400 varumärken (t ex Axe, Dove, Lux, Pepsodent, Via). Det är världens största glasstillverkare.

 

 

Annons