Mat vid magkatarr: tillåtna och förbjudna livsmedel

2022-08-23
https://stegforhalsa.se/mat-vid-magkatarr-tillatna-och-forbjudna-livsmedel/

 

Vi berättar vilken mat du bör äta vid magkatarr, och vilka livsmedel som bör elimineras från kosten för att förhindra att den förvärras.

Gastrit, även kallat magkatarr, och magsår är två hälsoproblem som drabbar matsmältningskanalen och som dessutom kan påverka välbefinnandet allvarligt. Även om det ibland är nödvändigt att ta till medicin, är det också möjligt att anpassa kosten för att minska symtomen och leva med tillståndet. Det är viktigt att veta vilka livsmedel som man kan inkludera i kosten i dessa situationer och vilken mat som man helt bör undvika vid magkatarr.

Innan du börjar läsa vill vi notera att många matsmältningsbesvär kommer av dåliga vanor som upprätthålls över tiden. Till exempel kan alkoholkonsumtion och rökning öka risken för gastrit avsevärt. Även fetma kan öka risken.

Mat du bör äta vid magkatarr och magsår

När du drabbas av magkatarr och magsår bör du fokusera på en kost baserad på färska produkter, med ett kontrollerat fettintag. Du bör säkerställa att du får i dig näringsämnen med antiinflammatorisk potential för att säkerställa att vävnaderna återhämtar sig gradvis, vilket i sin tur minskar symtomen.

Det är viktigt att inkludera följande livsmedel:

 • Frukt: Äpplen, päron och bananer är rekommenderade livsmedel. De ger prebiotisk fiber, ett ämne som har visat sig förbättra mikrobiotans hälsa och ha en positiv inverkan på matsmältningen. Att uppnå en god mångfald av mikroorganismer på tarmnivå hjälper till att förhindra utvecklingen av många sjukdomstillstånd.
 • Grönsaker: Zucchini, aubergine, spenat och morötter bör ingå i din kost. Det bästa är att du tillagar dem innan du äter dem, särskilt om du har väldigt ont, eftersom det underlättar matsmältningen.
 • Kött: Kyckling och kalkon är de mest lämpliga, eftersom de innehåller lite fett. Dessa livsmedel påskyndar magtömningen. Fisk och skaldjur är också bra alternativ. Det är viktigt att du får i dig proteiner för att reparera den skadade vävnaden, enligt en studie publicerad i Journal of the American Medical Directors Association.
 • Mejeriprodukter: Alla tål dem inte lika väl, men bäst i dessa fall är den fermenterade typen av mejeriprodukter. De innehåller probiotika som kan hjälpa till att upprätthålla kontroll över inflammationsskapande tillstånd. Tänk på att vara försiktig med feta produkter när du har mycket smärta.
Kvinna dricker ett glas mjölk.
Många personer med magsår säger att ett glas mjölk lugnar deras symtom

C-vitamin spelar stor roll

Det är viktigt att komma ihåg att C-vitamin är ett viktigt näringsämne i hanteringen av denna typ av matsmältningsproblem. Detta beror på dess förmåga att stimulera kollagensyntesen. Detta är det mest förekommande proteinet i kroppen, som är en del av alla vävnader. Dock har de flesta livsmedel som innehåller detta element en irriterande potential, eller är mycket sura.

På grund av detta kan det vara en bra strategi att lägga till kosttillskott i kosten. Dessa hjälper magsåren att läka och att normalisera situationen internt.

Mat som du bör undvika vid magkatarr och magsår

Du bör undvika vissa livsmedel och drycker helt för att minska symtomen på gastrit och magsår. Näst intill alla som vi listar rekommenderas inte inom ramen för några som helst näringsriktlinjer, eftersom de inte ger några kvalitativa näringsämnen.

 • Alkohol: Detta ämne är giftigt, oavsett vid vilken dos man konsumerar det. Det är inflammatoriskt och ökar förekomsten av många kroniska och komplexa patologier. Detta är bevisat av forskning publicerad i tidskriften Drug Metabolism Reviews.
 • Kryddig mat: Även om starka kryddor är fördelaktiga för hälsan på grund av deras förmåga att aktivera ämnesomsättningen, har de en irriterande potential. Om det finns skador på fodret i mag- och tarmkanalen, bör man undvika kryddor för att kontrollera symtomen.
 • Såser: Dessa är vanligtvis mycket feta, vilket fördröjer magtömningen. De kan också innehålla konstgjorda tillsatser; element som kan skada tarmmikrobiotans mångfald och täthet.
 • Ultrabearbetade livsmedel: Man bör utesluta alla livsmedel med hög halt av transfett. Dessa element ökar inre inflammation och oxidation, vilket leder till DNA-skador.

Hackad chilipeppar.

Starka kryddor kan irritera magslemhinnan. Detta kan öka syraproduktionen och intensifiera symtomen.

Förbättra din kost för att kontrollera gastrit och magsår

Det finns ett stort antal livsmedel som kan göra det lättare att hantera gastrit och magsår. Andra gör däremot att symtomen blir mer intensiva och skadorna förvärrade. Av denna anledning är det viktigt att optimera kosten och äta mer av den mat som rekommenderas vid magkatarr.

När man optimerar kosten är det troligare att man kan undvika behovet av att inkludera läkemedel i rutinerna, vilket på medellång sikt gynnar funktionen av kroppens organ. Kom slutligen ihåg att det inte bara är kosten som spelar roll när det kommer till att underlätta samexistens med matsmältnings- eller tarmsjukdomar. Det är också nödvändigt att främja en rad hälsosamma vanor.

Det är viktigt att du utövar fysisk träning och motion regelbundet. Detta hjälper dig att undvika att gå upp i vikt, eftersom det kan hjälpa till att förändra de interna inflammatoriska nivåerna och dessutom predisponera kroppen för uppkomsten av sjukdomar.

Allmänna råd om kost vid gastrit

När man lägger upp en kost vid gastrit bör man följa dessa tips:

 • Måltiderna bör vara lätta; om det behövs kan du äta oftare, men du bör undvika att äta tills du känner dig helt mätt
 • Ät livsmedel som är hälsosamma för magen: potatis, ris, morötter, pumpor, kokt kål, äpplen, mogna bananer och olivolja
 • Lätt matlagning: Det är att föredra att ånga, koka, göra puréer eller soppor. Undvik stekning, grillning, rostning och som ger mycket torra eller underkokta maträtter.
 • Drick inte varmt
 • Drick vatten under hela dagen

Exempel på en daglig kost vid gastrit

Kom ihåg att även om denna kost hjälper till att minska en del av smärtan och obehaget som orsakas av gastrit, är det inte ett botemedel.

Frukost

 • Mjölk och yoghurt
 • Vitt bröd med sylt/två skivor vitt bröd med kalkon eller skinka
 • Mager, skivad ost

Morgonfika

 • Grillad frukt eller fruktkompott
 • Persika, äpple eller druvjuice
 • Någon frukt som din läkare rekommenderat

Lunch

 • Ugnsgrillade kycklinglår utan skinn
 • Grillat nötkött
 • Kokt kummel
 • Ugnsbakad fisk

Tillsammans med:

 • Zucchinipuré
 • Kokt potatis
 • Ris med grönsaker
 • Makaroner med kokt skinka eller bacon
 • Zucchini och aubergine

Avsluta med:

 • Mogen banan
 • Persika på burk
 • Rostad pumpa
 • Lättost
 • Hemmagjord vaniljsås med frukt

Mellanmål

 • Te med kex
 • Naturlig yoghurt
 • Lätt frukt

Middag

 • Grillade kycklingbröst med ångkokt potatis
 • Grillad skinka med kokta morötter
 • Bakad hälleflundra
 • Ägg- eller zucchiniomelett

Tillsammans med:

 • Kokta gröna bönor, morötter och potatis
 • Grönsakspuré
 • Kycklingsoppa med nudlar
 • Kokt potatis

Avsluta med:

 • Rostade äpplen
 • Mogna päron
 • Färskost med kvittengelé
 • Vaniljpudding

Prova dessa fantastiska naturliga huskurer mot gastrit

Gastrit är ett matsmältningsproblem som uppstår när magen är irriterad av en överskottsproduktion av magsyra. Vill du lära dig om några naturliga huskurer mot gastrit?Det är ett vanligt problem som nästan alltid uppstår p.g.a. dåliga matvanor, men det kan även orsakas av en bakterieinfektion. Huvudsymptomen är en okontrollerbar känsla i magen, som nästan alltid kommer med smärta, inflammation och problem med matsmältningen.

Många gånger kommer det sporadiskt, men det kan även bli till något återkommande som leder till komplikationer om det inte behandlas. Utöver de behandlingar som rekommenderas av din läkare finns det även naturliga lösningar som kan hjälpa dig att behandla gastrit utan några bieffekter.

Naturliga huskurer mot gastrit

Potatisjuice

otatisjuice hjälper dig att reglera pH-värdet i din mage för att kontrollera den brännande känsla som orsakas av gastrit. Den reducerar även överskottsproduktion av gas och inflammationsnivåer som är associerade med detta tillstånd.

Hur gör jag?

 • Extrahera potatisjuicen och drick 3 till 4 matskedar.
 • Ta två gånger per dag om symptomen fortsätter.

Kokosvatten

Kokosvatten är känt för sitt höga näringsvärde och är en av våra bästa huskurer mot gastrit. Dess alkaliska verkan reducerar syran och motverkar också uttorkning och avgiftar magen.

Hur gör jag?

 • Ta 1 dl kokosvatten vid första tecken på gastrit.
 • Om problemet kvarstår dricker du upp till 3 gånger per dag.

Naturlig yoghurt

De levande kulturerna i naturlig yoghurt är fantastiska för att motverka bakterien H. pylori som orsakar kronisk gastrit. Denna probiotika reglerar pH-värdet i magtrakten och förstärker den barriär som skyddar magen mot för mycket syra.

Hur gör jag?

Jordgubbar

Jordgubbar innehåller fenoliska substanser som kan hjälpa dig att reducera inflammation i magen och motverkar därför symptomen vid gastrit. Dess antioxidanter motverkar den negativa effekten från fria radikaler och stödjer slemhinnornas återhämtning.

Hur gör jag?

 • Gör ett te med torkade jordgubbar och drick 2 gånger per dag.
 • Ät 3 till 5 mogna jordgubbar per dag.

Rismjölk

Rismjölk är en vegetabilisk dryck som har blivit populär över hela världen och är bra mot diarré och hudproblem. Utöver dess antioxidanter och fibrer, innehåller den även mineraler som hjälper dig att reglera pH-värdet i ditt matsmältningssystem för att motverka överskott av syra.

Rismjölk reducerar den brännande känslan i magen och motverkar inflammation.

Hur gör jag?

 • Lägg först till några matskedar ris i 2 1/2 dl vatten och koka under några minuter.
 • När det formas en vit vätska silar du och dricker.
 • Upprepa två gånger per dag.

Ekologisk honung

Honung motverkar syra och kan hjälpa dig att reparera magens slemhinnor och motverka magsår och gastrit. Dess naturliga socker är ett bränsle för kroppen. Då det metaboliseras enkelt orsakar det inte några hälsoproblem.

Den förser även kroppen med mineraler, antioxidanter och antiinflammatoriska substanser som reducerar smärta och magsmärtor.

Hur gör jag?

 • Ta två matskedar ekologisk honung vid första tecken på gastrit.
 • Du kan spä ut det i varmt vatten om du vill.

Aloe vera

Aloe vera har antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper, vilket gör den till en av våra bästa naturliga huskurer mot gastrit. Den motverkar först och främst bakterien H. pylori, och hjälper även med att återbygga slemhinnorna i magen.

Hur gör jag?

 • Extrahera först ett par matskedar aloe vera gel.
 • Mixa det sedan och drick.
 • Ta denna kur på morgonen innan frukost.

OBS: Då det har en mild laxerande verkan bör du inte ta för mycket.

Som du kan se finns det flera naturliga huskurer mot gastrit som du kan använda istället för konventionella mediciner. Välj en av dessa rekommenderade lösningar och se hur bra det fungerar!

Annons