2022-06-18

Elexir Pharma Kollagen 120 stHydrolyserat kollagen
Det betyder att man under tillverkningen minskat storleken på molekylerna i ingredienserna. Det i sin tur gör det lättare för kroppen att snabbt ta upp ämnena. Ett kollagentillskott som inte är hydrolyserat har större storlek på molekylerna vilket gör att kroppen inte kan tillgodogöra sig det optimalt. Då blir resultatet inte lika bra.

Kombinationen av dessa ämnen minskar inflammationen i lederna och bromsar nedbrytningen av brosket samtidigt som de till viss del troligen kan återuppbygga brosk.

Här finns Collagen:
https://www.apohem.se/vitaminer-kosttillskott/kosttillskott/hud-har-naglar/elexir-pharma-kollagen-120-st

Det är vanligt att drabbas av artros efter klimakteriet eftersom östrogenproduktionen nästan hamnar på noll. Det kvinnliga hormonet bidrar till att lederna är mjuka och rörliga. 

 BioCell Collagen, ett tillskott som minskar smärta i leder och muskler samt ökar ledvätskan, vilket ofta resulterar i att man blir mer rörlig. Den speciella formulan bygger på en patenterad process där kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat har hydrolyserats.

Maten som kan lindra din ledvärk

https://kurera.se/lista-maten-som-kan-lindra-din-ledvark/

Många svenskar lider av värk i lederna. Men det finns hjälp.
Här är livsmedlen som kan lindra smärtorna.

Ledvärk är vanligt. Och av dem som har ont lider flera hundra tusen av en ledsjukdom vid namn artros. Men det finns hjälpmedel. Motion och rätt kost är två saker.
– Det som gör ont i leden är ofta inflammationen. Man behöver ofta stärka benen och då är kalcium bra. Det finns i mjölk och hårdost exempelvis. Grönsaker är också bra, speciellt broccoli och kål som är rikt på kalk, säger Charlotte Erlanson Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet, till Expressen.

Bok om mat som stärker hälsan
Charlotte Erlanson Albertsson, som är författare till boken ”Maten som stärker din hälsa”, menar även att att antioxidanter är bra vid ledvärk.
– När man har ont i lederna är det oftast en inflammation. Då ska kroppen läka och det strömmar blod dit under den processen, på så sätt kommer det mycket syre till den inflammerade delen och därför är det viktigt att få i sig antioxidanter, säger hon.

Kost som kan hjälpa mot ledvärk:
https://kurera.se/lista-maten-som-kan-lindra-din-ledvark/


Feta fiskar

 • Makrill
 • Sardin
 • Sill
 • Ansjovis
 • Lax


Kommentar:
 Feta fiskar innehåller fleromättat fett som ger en gynnsam ämnesomsättning i kroppen och professor Ingemar Pettersson menar att det även bidrar till att man inte får lika ilskna smärtor i lederna.

Frukt och grönt med C-vitamin

 • Nypon
 • Röd paprika
 • Apelsin
 • Kiwi
 • Broccoli
 • Jordgubbar
 • Svarta vinbär


Kommentar:
 Dessa frukter, bär och grönsaker innehåller mycket C-vitamin, vilket Charlotte Erlanson Albertsson menar är bra eftersom C-vitamin ska ha en lindrande effekt vid ledvärk.

Mat med kalcium

 • Hårdost
 • Mjölk


Kommentar
: Kalcium ska ha en positiv effekt när det gäller ledvärk och behövs även för att göra skelettet starkt.

Frukt och grönt med andra bra ämnen:

 • Blåbär: Innehåller mycket antioxidanter som ska ha en lindrande effekt vid ledvärk och inflammationer.
 • Tomat: Är bra för blodkärlen enligt Charlotte Erlanson Albertsson och kan ha en lindrande effekt vid ledvärk.
 • Avokado: Har en antiinflammatorisk effekt och kan på så sätt minska ledvärken.
 • Spenat: Innehåller K-vitamin som stärker benmassan. Ska ha en positiv effekt när det gäller smärta i leder.

Ät dig frisk – med antiinflammatorisk mat

https://kurera.se/at-dig-frisk-med-antiinflammatorisk-mat/

Av Maja Sönnerbo

Socker, margarin och rött kött orsakar låggradig inflammation i kroppen. Det kan leda till både hjärtsjukdom och depression. Men kaffe, grönsaker och lagom mycket vin skyddar dig.

Inflammation är en viktig del av kroppens immunförsvar. Men vårt högeffektiva försvar är inte orsakar   livsmedel som orr varje personerheller inteinte anpassat för dagens livsstil. Idag lever vi tre till fyra gånger så länge som våra förfäder och utsätts för helt andra typer av hälsofaror. Immunförsvaret som en gång räddade vårt liv har nu blivit ett potentiellt hot mot vår hälsa.

Fel livsstil ger inflammation
Felaktig kost, rökning och för lite motion gör vårt immunförsvar överaktiverat. Med tiden orsakar det låggradig kronisk inflammation i kroppen. Tillståndet ger inga tydliga symptom, men på sikt skadar det blodkärlen, ökar risken för diabetes och kan göra oss deprimerande. Det har också kopplats samman med cancer, hjärtsjukdomar, stroke och demens.
– Vid en inflammation ökar mängden cytokiner i kroppen, berättar överläkare Mats Humble. Det är immuncellernas signalsubstans. Cytokinerna påverkar hela kroppen men framförallt hjärnan. Det framkallar trötthet, sjukdomskänsla och kan göra oss deprimerade.

Mats_B _Humble

Överläkare Mats Humble.

 

Magen är centrum
Att en inflammationsframkallande kost kan leda till depression uppmärksammades nyligen i en stor studie från Harvard School of Public Health. Studien visade att livsmedel som margarin, socker och rött kött ökar inflammationsgraden i kroppen. Grönsaker, kaffe, olivolja och vin i måttlig mängd fungerar istället antiinflammatoriskt.
– Vi vet idag att tarmflorans kvalitet har stor betydelse för inflammationsgraden i kroppen, säger Mats Humble. Det kan förklara varför kosten spelar roll.

Vad är det som gör att vissa livsmedel är inflammatoriska?
– Det beror på matchningen mot vårt immunsystem och vår metabolism, säger Mats. För vissa är gluten väldigt inflammatoriskt och för andra spelar det inte så stor roll. Andra livsmedel, till exempel socker, verkar vara inflammatoriskt för alla. Vår kropp har svårt att hantera det, helt enkelt.

Lagom är bäst
En kost som innehåller för mycket energi överlag är också förknippad med ökad inflammation.Kan man äta för mycket nyttig mat?
– Ja. Dels vet man att övervikt i sig ökar inflammationsgraden i kroppen, säger Mats Humble. Men även om man inte är överviktig är överkonsumtion inte bra.  Den nyttiga, antiinflammatoriska maten inte stimulerar oss däremot inte att överäta som den onyttiga maten ofta gör.

Kostlistorna är riktlinjer
Det kan vara svårt att undvika all mat som är inflammatorisk, menar Mats Humble. Däremot kan man se listorna över inflammatoriska och antiinflammatoriska livsmedel som riktlinjer.
– Till exempel behövs både omega-3, som är antiinflammatoriskt, och omega-6, som är inflammatoriskt, till en viss nivå i hjärnan. Men det ska vara en bra balans mellan fettsyrorna. I Sverige är det allra vanligaste att man äter för lite omega-3 och för mycket omega-6. De flesta kan därför förbättra sin balans genom att antingen öka intaget av omega-3 eller minska intaget av omega-6, förklarar Mats.

Hejdå apelsiner?
I vissa andra studier har citrusfrukter pekats ut som olämpliga. Samtidigt är de fulla med nyttiga vitaminer och antioxidanter. Kan andra hälsoaspekter väga upp att ett livsmedel är inflammatoriskt?
– Är man allergisk mot citrusfrukter ska man naturligtvis inte äta dem, säger Mats Humble. För andra är det nog inga problem att äta dem i lagom mängd.
– Det går att hitta positiva och negativa effekter för de flesta födoämnen om man letar i olika studier. Man måste se till helheten och sedan anpassa kosten efter individens behov.

Viktigt med varierad kost
Även forskarna bakom Harvard-studien underströk att kosten ska ses som en helhet. Det finns normalt inget livsmedel som ensamt påverkar graden av inflammation i kroppen. Du blir alltså inte sjuk så fort du äter något som är inflammatoriskt. Men de flesta skulle må bra av att minska mängden inflammatoriska livsmedel och öka mängden antiinflammatoriska, förklarar Mats Humble.
– Det är stor risk att man blir ”troende” kring det här. Men det kan också bli väldigt fel om man äter alldeles för ensidigt. En varierad kost är viktigt för hälsan.

Fakta

Antiinflammatoriskt – Ät mer:
Grönsaker – gärna fiberrika och grönbladiga
Bär
Frukt i måttlig mängd
Baljväxter
Mathavre
Kaffe – 3-4 koppar/dag
Vin – högst 1 glas/dag
Olivolja och rapsolja
Omega-3
Kokosfett
Nötter och frön
Kryddor som ingefära, kanel, gurkmeja och vitlök

Inflammatoriskt – hoppa över:
Rött kött
Mjölkprodukter
Transfetter
Majsolja, solrosolja
Socker
Vitt ris
Raffinerat spannmål som vitt mjöl, vitt bröd, nudlar, pasta
Margarin
Omega-6