Analys av Dr Joseph Mercola

15 april 2022
https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2022/04/15/zinc-immunity-boosting-power.aspx

BERÄTTELSE I ETT ÖGONKAST

  • Zink har erkänts som ett viktigt mineral för människors hälsa sedan 1970-talet. Mer än 300 enzymer i din kropp kräver zink för normal funktion, och det är välkänt för sin roll i immunitet och normal immunförsvarsutveckling
  • En studie från mars 2022 har nu kastat nytt ljus över hur zink påverkar immunförsvaret. Zink krävs för utvecklingen av sjukdomsbekämpande T-celler och för regenereringen av din tymus, som producerar T-celler
  • En molekyl inuti dina celler som kallas GPR39 fungerar som en sensor som spårar förändringar i extern zink, och när nivån stiger utlöser GPR39 frisättningen av en viktig förnyelsefaktor och tymisk regenerering
  • Zinkjonoforer, som fungerar som en skyttel för att transportera zinken in i cellen, förbättrar zinkupptaget. Zinkjonoforer inkluderar hydroxiklorokin (HCQ), klorokin, quercetin och epigallokatekin gallat (EGCG)
  • Överdriven tillskott av zink kan orsaka en obalans i ditt förhållande mellan zink och koppar, vilket kan försämra immunförsvaret. Koppar är i sin tur beroende av järn

Zink har erkänts som ett viktigt mineral för människors hälsa sedan 1970-talet. 1 Det är det näst vanligaste spårmineralet som finns i människokroppen, 2 men din kropp kan inte lagra det särskilt bra, så du måste konsumera mat med zink varje dag för att tillgodose din kropps behov.

Mer än 300 enzymer i din kropp kräver zink för normal funktion, 3 och det är välkänt för sin roll i immunitet och normal utveckling av immunsystemet. 4

Forskning under det senaste decenniet har identifierat den avgörande roll som zink spelar för att minska längden och svårighetsgraden av framför allt övre luftvägsinfektioner. Till exempel fann en metaanalys 5 publicerad 2017 att de som tog ett zinktillskott på 80 till 92 milligram (mg) varje dag i början av förkylningssymtom såg en minskning av längden på förkylningen med 33 %.

Forskning publicerad 2020 visade också att zink är avgörande för immunsystemets funktion, och att brist kan öka risken för allvarlig COVID-19-sjukdom. 6 Tidigt under pandemin insåg ett antal läkare som behandlade covid-patienter vikten av zink och publicerade tidiga behandlingsriktlinjer som inkluderade det. 7 , 8 , 9

Hur zink påverkar din immunfunktion

Zink påverkar din immunfunktion och hjälper till att förebygga infektioner på en mängd olika sätt. Data har till exempel visat: 10

 

Människor som har brist på zink har en ökad känslighet för patogener, eftersom zink hjälper till att förhindra virus från att komma in i 11 och replikera 12 inuti dina celler.

Zink förmedlar ospecifik immunitet, inklusive naturliga mördarceller och neutrofiler.
Zinkbrist förhindrar aktivering av T-lymfocyter, produktion av Th1-cytokin och förmågan hos B-lymfocyter att hjälpa till. Under brist äventyras utvecklingen av B-lymfocyter.
Brist påverkar funktionen hos makrofagceller, vilket kan utlösa cytokinproduktion 13 och dysreglerad intracellulär död. Med en brist på zink får man alltså inte bara fler virusinfektioner, utan dessa utlöser en ökning av det hyperinflammatoriska svaret.
Zink är centralt för DNA-replikation, RNA-transkription och cellaktivering och -delning.
Zink stöder tillväxt och funktion av ciliära hårstrån i ditt andningsorgan. En studie publicerad i American Journal of Rhinology and Allergy 14 visade att zink stimulerar ciliärslagsfrekvens och kan hjälpa till att förbättra slemhinneclearance, vilket är viktigt för att rensa lungorna från slemhinnor. En annan grupp forskare fann att tillskott av djur med brist på zink påverkade längden på flimmerhåren och antalet epitelceller i bronkerna. 15
Zink förbättrar också din andningsepitelbarriär. 16 , 17
Zink påverkar interferon-gamma (IFN-y), som spelar en betydande roll i försvaret mot intracellulära patogener. 18 När det finns en minskning av detta cytokin, kommer din immunfunktion att försämras.
 

Zink hjälper immunsystemet att växa tillbaka immunceller

En studie från mars 2022 har nu kastat nytt ljus över hur zink påverkar immunförsvaret. Som rapporterats av Science Daily: 19

”I en ny studie publicerad online den 25 mars i tidskriften Blood, avslöjar Fred Hutchinson Cancer Research Centers forskare två sätt att mineralet stödjer immunitet och föreslår hur det kan användas för att förbättra hälsan.

Med hjälp av möss upptäckte teamet att zink behövs för utvecklingen av sjukdomsbekämpande immunceller som kallas T-celler och föranleder regenerering av tymus, det immunorgan som producerar T-celler.

”Denna studie lägger till vår kunskap om vad zink faktiskt gör i immunsystemet och föreslår en ny terapeutisk strategi för att förbättra återhämtningen av immunsystemet”, säger seniorförfattaren Dr Jarrod Dudakov, immunolog vid Fred Hutch …

Liksom hos människor fann Iovino och Dudakov att brässerna från möss som berövas zink i kosten krymper och producerar avsevärt färre mogna T-celler, även efter så lite som tre veckors diet utan zink. Iovino kunde visa att utan zink kan T-celler inte mogna helt.

Han fann också att zinkbrist bromsar återhämtningen av antalet T-celler efter att möss fått immunförstörande behandlingar som liknar dem som ges till patienter som ska få en blodstamcellstransplantation. Omvänt påskyndar extra zink denna process, och T-celler återhämtar sig snabbare än normalt.”

När zink utanför cellerna stiger frisätter cellerna en regenerativ faktor som utlöser förnyelse inuti tymus. T-celler ackumulerar zink när de utvecklas, men när de dödas av en strålning (eller annan skadlig händelse), frigörs det zink, vilket höjer den externa zinknivån.

En molekyl inuti dina celler som heter GPR39 fungerar som en sensor som spårar förändringar i extern zink, och när nivån stiger utlöser GPR39 frisättning av förnyelsefaktor och tymisk regenerering. Forskarna fann också att de kunde utlösa denna regenerativa process med en ny förening som efterliknar stigande zinknivåer. Dudakov förklarade: 20

”Vad vi tror pågår är, när du ger zinktillskott, som ackumuleras i de utvecklande T-cellerna. Det lagras och lagras och lagras, sedan kommer skadan och zinken frigörs.

Nu har du mer zink än du normalt skulle göra, och det kan starta denna regenerativa väg. Med den experimentella föreningen kan vi bara rikta oss direkt mot GPR39 och i princip få samma effekt utan någon av den förbehandlingen.”

Zinkjonoforer förbättrar zinks effektivitet

Medan zink är ett avgörande mineral för normal immunfunktion, är tilläggszink inte särskilt biotillgängligt. Så för att förbättra zinkupptaget i cellen kan en zinkjonofor vara mycket användbar. Zinkjonoforer fungerar i princip som skyttlar som transporterar zinken genom cellmembranet in i cellen, och att få in zinken i cellen är avgörande för att stoppa viral replikation.

Zinkjonoforer som har fått mycket exponering i alternativa medier under de senaste två åren är hydroxiklorokin (HCQ), klorokin, quercetin och epigallokatechingallat (EGCG). 21 Chansen är stor att du har hört talas om att HCQ används för COVID-19, men den verkliga nyckeln i tidiga behandlingsprotokoll som använder HCQ är verkligen zinken. Den primära rollen för HCQ är att öka zinkupptaget i cellen.

Quercetin, som är ett naturligt tillskott, transporterar även zink men har antivirala, 22 , 23 , 24 , 25 , 26 , 27 , 28 , 29 , 30 anti-blodkoagulerande, antiinflammatoriska och antioxiderande egenskaper utöver det. 31 Quercetin har också visat sig hämma bindningen av spikprotein till ACE-2-receptorer, och därigenom blockera förmågan hos SARS-CoV-2 att infektera mänskliga celler. 32

Viktigt är att quercetin ökar mitokondriell biogenes i skelettmuskulaturen, vilket tyder på att en del av dess antivirala effekter beror på förbättrad mitokondriell antiviral signalering. 33 Genom att dämpa oxidativ skada minskar det också din risk för sekundära bakterieinfektioner, 34 vilket faktiskt är den primära orsaken till influensarelaterade dödsfall.

När HCQ förbjöds att användas mot covid, vände sig många klokt till quercetin, som finns tillgängligt över disk. Ett antal studier har visat att quercetin, när det används tidigt, sänker risken för sjukhusvistelse och dödsfall av covid, 35 och förbättrar kliniska resultat. 36

Se upp, zinktillskott kan utlösa en kopparobalans

Trots alla dess fördelar är mer inte bättre när det gäller zinktillskott. Faktum är att det kan slå tillbaka om du misslyckas med att upprätthålla ett sunt förhållande mellan zink och koppar.

Som noterats av Chris Masterjohn, som har en Ph.D. i näringsvetenskap, 37 i en artikel 38 och serie av Twitter-inlägg, 39 ”acceptabla förhållanden mellan zink och koppar varierar från 2-till-1 till 15-till-1 till förmån för zink. Koppar verkar säkert att konsumera upp till maximalt 10 mg/d” och ”den maximala mängden zink man kan konsumera när man håller sig inom det acceptabla intervallet av zink-till-koppar-förhållanden och även håller sig inom den övre gränsen för koppar är 150 mg /d.”

Zinkintag i doser mellan 150 mg och 300 mg per dag har visat sig minska markörer för immunfunktion, varnar Masterjohn, och det är ”mycket möjligt att den skadliga effekten av 300 mg/d zink på lymfocytstimuleringsindexet förmedlas mestadels eller helt genom induktion av kopparbrist.”

Även intag av 60 mg zink per dag har visat sig sänka aktiviteten av superoxiddismutas, ett enzym som är viktigt för antioxidantförsvaret och immunförsvaret och är beroende av både zink och koppar för normal funktion.

Så en viktig sak att komma ihåg är att din zinknivå också påverkas av din kopparnivå, och en obalans i detta förhållande kan leda till hälsoproblem. Det bästa sättet att lätt uppnå rätt balans är att få dina mineraler från riktig mat odlad i hälsosamma näringsrika jordar.

Behöver du mer zink?

Som sagt, zinkbrist är vanligt. Experter tror att cirka 17,3% av världens befolkning har brist på 40 och det uppskattas att de flesta över 65 konsumerar bara 50% av den rekommenderade mängden. 41

Detta underskott kan delvis bero på att marken utarmar zink på grund av konventionella jordbruksmetoder och kan också helt enkelt bero på att inte tillräckligt med zinkrika livsmedel ingår i kosten. Allvarlig brist är dock sällsynt, 42 och ofta förknippad med ett ärftligt tillstånd som kallas acrodermatitis enteropathica.

Vanliga tecken 43 att din kropp kan behöva mer zink är aptitlöshet, mental slöhet, nedsatt smak- eller luktsinne, frekventa förkylningar, influensa eller infektioner, håravfall 44 och dålig neurologisk funktion. 45 Individer med högre risk för zinkbrist inkluderar de med undernäring, ihållande diarré, 46 äldre, personer med inflammatoriska eller autoimmuna sjukdomar, kroniska alkoholister, vegetarianer och veganer. 47

Även om det kan vara nödvändigt att komplettera under sjukdom när din kropp behöver mer zink, rekommenderar jag att du försöker tillgodose ditt dagliga behov av mat. Livsmedel som är rika på zink inkluderar: 48 , 49 , 50

Alaskan kungkrabba Ostron Mandel Cashewnötter
Kidneybönor Betad kyckling lamm Kikärtor
Gröt Gräsmatat nötkött Cheddar eller schweizisk ost Yoghurt
Svampar Spenat Fläskkotletter Pumpafrön

Personligen skulle jag vara mycket försiktig med att ta mer än 15 mg zink per dag som tillskott. Om du äter stora mängder animaliska livsmedel som nötkött kanske du inte ens behöver någon, eftersom animalisk mat (se tabellen ovan) vanligtvis är fylld med zink, särskilt organkött.

Jag äter ungefär tre fjärdedelar av ett pund mald bison om dagen, som har 20 mg zink. Jag tar personligen inget zinktillskott annat än det jag får från min mat, vilket troligen är en optimal form för att maximera upptaget.

Om du väljer ett tillskott rekommenderar Masterjohn att du tar 7 mg till 15 mg zink fyra gånger om dagen, helst på fastande mage, eller med en fytatfri mat. 51 Det rekommenderade kosttillskottet i USA är 11 mg för vuxna män och 8 mg för vuxna kvinnor, med något högre doser som rekommenderas för gravida och ammande kvinnor, 52 så vi pratar inte om att ta betydligt högre doser.

Han rekommenderar också att du får minst 1 mg koppar från mat och kosttillskott för varje 15 mg zink du tar. 53 Det är bäst att få din koppar från mat och inte ett tillskott.

Bra källor inkluderar ostron, gräsmatad nötlever och annat organkött. C-vitamin för hela livsmedel kan också vara till hjälp, eftersom C-vitamin innehåller ett enzym som kallas tyrosinas, som har två kopparatomer i sig. Acerola körsbär är en utmärkt källa. Du vill också ha mycket mättat fett i kosten, eftersom koppar är ett fettlösligt mineral. Om du inte har fett i kosten, sjunker din förmåga att absorbera koppar.

Tänk också på ditt koppar-till-järn-förhållande

Koppar är också starkt beroende av järn och måste övervägas tillsammans. Om du inte har tillräckligt med koppar i kosten försämras hemoglobinproduktionen, tillsammans med många andra aspekter av järnmetabolismen. Så att vara anemisk betyder inte automatiskt att du har järnbrist. Du kan ha kopparbrist. Anemi relaterar vanligtvis till järndysfunktion eller dysreglering, inte brist.

Detta ömsesidiga beroende, och koppars och järns roll för din mitokondriella energiproduktion, diskuterades utförligt i en nyligen genomförd intervju med Morley Robbins, MBA, CHC, 54 författare till ”Cu-RE Your Fatigue: The Root Cause and How to Fix It Self.” Jag har tagit med den intervjun ovan.

Den vanliga missuppfattningen att anemi alltid är resultatet av otillräcklig järn är tragiskt, eftersom överskott av järn ökar oxidativ stress och orsakar metabolisk dysfunktion. Som förklarat av Robbins, producerar dina mitokondrier inte bara energi. De är också viktiga återvinningscentraler. Järn måste återvinnas genom mitokondrierna till antingen hem- eller järnsvavelkluster, och båda kräver också koppar i omvandlingen.

Inuti din kropp är det ideala förhållandet mellan järn och koppar i genomsnitt 50 till 1. Helst skulle du ha cirka 5 000 mg järn och cirka 100 mg koppar i kroppen.

De flesta människor har förhöjt järn

Faktum är att de flesta män och postmenopausala kvinnor har för mycket järn och kan dra nytta av regelbunden blodgivning. Som förklarat av Robbins, samlar du på dig cirka 1 mg järn varje dag (baserat på forskning från ledande järnbiologer), och om du inte förlorar blod, behåller du den mängden. När du är 65 kan du ha samlat på dig över 20 000 mg lagringsjärn.

Så återigen, oftare än inte, är anemi (karakteriserad som lågt serumjärn och lågt serumferritin) inte ett tecken på otillräckligt järn utan snarare ett tecken på att järnet inte återvinns på rätt sätt på grund av otillräcklig koppar.

Detta lagringsjärn kommer att radikalt öka den oxidativa stressen och vävnadsskadorna i din kropp. Det är också en av de vanligaste orsakerna till trötthet på grund av hur det försämrar den mitokondriella produktionen av energi.

När du donerar en pint eller en halv liter blod tar du bort cirka 250 mg järn från ditt vävnadsjärn. Att donera fyra pints om året är mycket mer än vad de flesta gör, men du kan se att om du hade 20 000 mg lagringsjärn skulle det ta dig 20 år att donera blod fyra gånger om året för att få ner det till en hälsosam nivå.

Även om regelbunden blodgivning är ett mycket effektivt sätt att sänka ditt järn, kan det vara ett problem för många att förlora 10 % av ditt blod på en gång. Det är lättare för ditt system att ta bort blod i mindre mängder en gång i månaden enligt schemat som jag har listat nedan. Om du har hjärtsvikt eller svår KOL bör du diskutera detta med din läkare, men annars är detta en ganska passande rekommendation för de flesta.

Män 150 ml
Postmenopausala kvinnor 100 ml
Premenopausala kvinnor 50 ml

Referenser:

 
Annons