https://www.orthokennis.nl/artikelen/bitter-is-better-an-introduction-to-salvestrols

01-jul-2008

Introduktion

Salvestroler tillhör fytoalexinerna, föreningar som en växt producerar för att skydda sig mot stressfaktorer som svampar, virus, bakterier, UV-ljus och insekter. Salvestroler har en cancerhämmande effekt hos människor. De får tumörceller att dö men lämnar friska celler oskadd. De bittra salvestrolerna finns endast i relevanta mängder i biologiskt odlade grönsaker, örter och frukt. Människor som föredrar biologiska (obearbetade) produkter är därför mer benägna att skyddas bättre mot alla typer av cancer än människor som väljer vanliga (sprayade) produkter.

Förhållandet mellan diet och cancer

Cirka 4 av 10 män och 3,5 av 10 kvinnor kommer att få cancer under sitt liv. Rökning är ansvarig för en tredjedel av alla fall av cancer; kostfaktorer är också ansvariga för en tredjedel av fallen. En brist, obalanserad diet med för lite grönsaker eller frukt och cancerframkallande ämnen i kosten spelar en roll i cancerutvecklingen.

Engelska forskare har upptäckt en viktig tumörselektiv mekanism som används av vissa fytonäringsämnen i vår kost för att ta bort cancerceller. Dessa fytonäringsämnen, som har fått namnet salvestroler, har till stor del gått förlorade från vår kost under det senaste decenniet, förutom från biologiska produkter.

Nytt CYP1B1-enzym

I början av 90-talet upptäckte professor Dan Burke tillsammans med sin forskargrupp vid universitetet i Aberdeen en ny typ av cytokrom P450-enzym, CYP1B1, i tumörceller. I kroppen tar cytokrom P450-enzymerna CYP1, CYP2, CYP3 hand om avgiftning av kroppens egna metaboliter och kroppens främmande giftiga ämnen (xenobiotica, såsom cancerframkallande ämnen, toxiner av vegetabiliskt ursprung och cancerläkemedel). De finns huvudsakligen i levern (till stöd för avgiftning av fas 1) och finns också i andra organ som tunntarmen, njurarna och lungorna. Andra cytokrom p450-enzymer (typ CYP11, CYP17, CYP19 och CYP21) är involverade i syntesen av ämnen som spelar en roll vid cellreglering och cellsignalering, såsom steroider, fettsyror och prostaglandiner. [1]

Enzym mestadels i tumörceller

Det som är anmärkningsvärt med det upptäckta CYP1B1-proteinet är att det oftast finns i (humana) cancerceller, inte i friska vävnadsceller. [1-4] Friska vävnadsceller innehåller genen för CYP1B1, men under normala omständigheter gör denna gen verkar inte komma till uttryck, eller gör det knappast. In vitro-forskning har visat att CYP1B1 kan aktivera (pro) cancerframkallande ämnen. Det är dock osannolikt att CYP1B1 spelar en viktig roll i utvecklingen av cancer, eftersom enzymet inte är aktivt i normala celler. [5] Burkes forskargrupp hittade CYP1B1-proteinet i alla möjliga typer av humana tumörcellinjer. Det extrema överuttrycket av CYP1B1-enzymet är ett vanligt kännetecken för alla former av cancer som förekommer hos människor. [1,5] Det inducerbara CYP1B1-proteinet kan kanske användas i framtiden som en diagnostisk tumörmarkör för att upptäcka cancer i tidigt stadium. [2,5]

Professor Burke misstänker att CYP1B1-genen är ”påslagen” i en muterad kroppscell för att möjliggöra att tumörcellen avlägsnas selektivt (tumörundertryckningsgen).

Prodrugs aktiverade av CYP1B1

Upptäckten av CYP1B1-proteinet har lett till forskning om (naturliga och syntetiska) anticancermedel (cytostatika) som aktiveras av CYP1B1. Medlen är inte (eller knappast) toxiska av sig själva utan omvandlas av CYP1B1-enzymet till toxiska ämnen som resulterar i apoptos (programmerad celldöd) i tumörcellen. [1,2,6,16] Omvänt verkar det också vara cancerläkemedel som inaktiveras av CYP1B1, vilket gör dem ineffektiva (tumörresistens). Exempel är docetaxel, ellipticin, mitoxantron och tamoxifen. [17] Nuvarande cytostatika har allvarliga biverkningar eftersom de inte bara är giftiga för cancerceller utan också påverkar friska celler och vävnader. Att hitta säkra, helst naturliga ”läkemedel” som bara aktiveras i tumörcellen skulle representera enorma vetenskapliga framsteg i kampen mot cancer. [16]

CYP1B1-proteinet har detekterats i olika typer av (humana) precancerösa och cancerceller (karcinom, lymfom, sarkom, neuroepiteliala tumörer, könscellstumörer, metastaser) härrörande från hjärna, bröst, prostata, testikel, lunga, lever, njure, urinblåsa , bindväv, tjocktarm / ändtarm, matstrupe, lymfkörtel, äggstockar, livmoder, hud, tunntarm och magvävnader. [1,2,5] Lätt CYP1B1-aktivitet har hittats i blodkärlsvävnad som omger tumörvävnad i tjocktarmen. Ämnen som attackerar tumörceller efter aktivering med CYP1B1 kan också ha en tumörspecifik antivaskulär verkan. [7]

Från syntetiskt till naturligt

Efter att han utsågs till Montfort University i Leicester, kom professor Burke i kontakt med klinisk kemist professor Gerry Potter. Potter är expert på utveckling av cancerläkemedel. Efter upptäckten av CYP1B1 utvecklade han det första syntetiska läkemedlet (DMU-135) som omvandlas av CYP1B1 till en kraftfull tyrosinkinashämmare, som effektivt förstör tumörceller. [8] Den aktiva komponenten i DMU-135 är en stilbenstruktur. Stilbenes är organiska, bioaktiva ämnen med 1,2-difenyleten som funktionell grupp.

Potter och Burke undrade om mat kan innehålla liknande naturliga föreningar som aktiveras av CYP1B1 som cytotoxiska ämnen. När allt kommer omkring beräknas det att cirka 1000 cancerceller utvecklas i kroppen varje dag. Dessa avlägsnas i allmänhet snabbt och effektivt och leder inte till tumörbildning. I stället för att fråga varför människor får cancer är det bättre att fråga varför människor inte får cancer. CYP1B1-enzymet kan representera en självförstörande mekanism i cancerceller, som har utvecklats under utvecklingen (CYP-enzymer är lika gamla som mänskligheten) för att selektivt ta bort celler som har spårats av. Om så är fallet skulle det vara logiskt att tro att CYP1B1-enzymet använder komponenter från kosten för att tvinga tumörcellen till apoptos så att det inte längre utgör ett hot. Detta kan vara ett av de sätt som kosten skyddar mot cancer.

Resveratrol-substrat för CYP1B1

Burke och Potter-teamet letade efter komponenter i kosten som är giftiga för tumörceller och är ett substrat för CYP1B1. 2002 publicerade professor Potter forskning som visade att resveratrol (3,5,4′-trihydroxystilbene) omvandlades av CYP1B1 till piceatannol, en tyrosinekinashämmare som är dödlig för tumörceller. [1,9,10] Den naturliga fytoöstrogenresveratrol finns i mat som druvor och rött vin, jordnötter, bär, plommon, några tallar och i tomatskal. Resveratrol har antioxidativa, antiinflammatoriska, antivirala, neuroskyddande och kemopreventiva egenskaper. Det var redan känt att resveratrol hjälper till att förhindra bildning av tumörceller; i denna forskning visades att resveratrol också spelar en roll för att avlägsna tumörceller. [1,9,10]

Druvor och bär är en viktig källa till stilbenes, inklusive resveratrol, pterostilben, piceid, astringin och viniferin. [11,12] Andra vegetabiliska ämnen som liknar resveratrol, pinostilben, desoxyrhapontigenin och pterostilben binder också till CYP1B1-enzymet; en källa är koreansk rabarber (Rheum undulatum). [11,13] Pterostilben (3,5-dimetoxi-4-hydroxystilben) har visat sig ha en cancerhämmande, antioxidativ och antiinflammatorisk effekt och att inducera apoptos i olika avbrytande celler linjer. [11,13]

Cancerhämmande salvestroler

Sammantaget har de engelska forskarna identifierat mer än tjugo fytonäringsämnen (bioflavenoids, karboxylsyror, stilbenes, stilbenoids) i grönsaker, örter och frukt, med den gemensamma nämnaren att de alla inducerar apoptos i cancerceller efter aktivering med CYP1B1. Ämnena bildar en så kallad farmakofor: en grupp av biokemiskt orelaterade ämnen, i vilka komponenten i molekylen som är ansvarig för den biologiska aktiviteten är densamma. [14] Forskarna har kallat denna grupp fytonäringsämnen ”salvestrols” (salva betyder att spara, strol härrör från resveratrol, den första salvestrol), men kommer ännu inte att avslöja vilka fytonäringsämnen som berörs. De i allmänhet bittra eller skarpa smakproverna hör till fytoalexinerna, ämnen som produceras av växter som skydd mot svampar, bakterier, virus, insekter och ultraviolett ljus. [13] Dessa fytoalexiner, som representerar växtens immunsystem, finns främst i skalen av frukt, i frön, löv och utsidan av rötterna; delar av växten som kommer i kontakt med stressorn. Beroende på om växten kommer i kontakt med stressfaktorn innehåller den en liten (basal) eller stor mängd fytoalexiner. Salvestroler skiljer sig åt i förhållande till biologisk aktivitet, biologisk tillgänglighet, halveringstid och löslighet i vatten eller fett. De är naturliga, giftfria för friska celler och förekommer i mat som hjälper till att förhindra cancer. Många traditionella medicinska örter innehåller en hög nivå av salvestroler.

Hittills har in vitro-forskning visat att salvestroler inducerar apoptos i tumörceller härrörande från hjärn-, bröst-, ben-, kolon-, äggstock-, testikel- och lungcancervävnad. Resultaten av (ytterligare) behandling av cancerpatienter med koncentrerat salvestrol-extrakt är uppmuntrande.

Working mechanism of salvestrols

Få salvestroler i nuvarande diet

Professor Potter och hans kollegor gjorde en intressant upptäckt under sin sökning efter salvestroler: nivån på skyddande salvestroler i färska grönsaker, frukt och örter och bearbetad mat varierar enormt. Bekämpningsmedel som fungicider har drastiskt sänkt nivån av salvestroler i vanliga grönsaker och frukt. Logiskt, för det finns inte längre ett behov av att växten producerar fytoalexiner. Däremot innehåller sprutad mat också cancerframkallande ämnen på grund av bekämpningsmedelsrester. Dessutom har växtval och växtförädling under de senaste femtio till sextio åren lett till en minskning av odlingen av växtvarianter som är naturligt rika på bittra salvestroler (och mindre beroende av bekämpningsmedel). Människor tenderar att ogillar mat som smakar bitter och föredrar att äta söta rosenkål snarare än groddar med en något bitter smak. Människor vill också välja nya sorter av grönsaker och frukt som är enhetliga i storlek, färg och form och att lämna äldre sorter och de som är mindre attraktiva, som är rikare på salvestroler.

Slutligen tar livsmedeltillverkare bort salvestroler för att uppnå smak, färg och transparens hos (raffinerade) livsmedel som fruktjuicer och olivolja. Smaken blir sötare utan att behöva tillsätta socker. Som en allmän regel innehåller raffinerad mat liten eller ingen salvestrol. Forskargruppen för Burke och Potter har kommit till slutsatsen att dagens diet innehåller 80 till 90 % mindre salvestrol än för femtio till hundra år sedan. Endast biologisk (obearbetad) mat innehåller fortfarande relevanta mängder salvestrol. Minskningen av skyddande salvestroler och ökningen av cancerframkallande ämnen i livsmedel kan ha bidragit till ökningen av cancer under det senaste decenniet.

Viktiga biologiska källor till salvestroler

Grönsaker: gröna grönsaker, kronärtskockor, sparris, vattenkrasse, alla typer av kål, paprika, avokado, grodd sojabönor, vilda morötter, selleri, gurka, spenat, pumpa, zucchini, aubergine;

Frukt: röd frukt, oliver, bär, druvor, äpplen, jordgubbar, plommon, fikon, hallon, mandarin, apelsin, mullbär, melon, ananas, mango;

Örter: persilja, basilika, rosmarin, timjan, salvia, mynta, maskros, rooibos, groblad, nypon, mjölktistel, majsblomma (bär), kamomill, citronbiesborste.

Högre intag av salvestroler

För bättre skydd mot cancer är det lämpligt att öka intaget av salvestroler genom att äta obearbetade biologiska grönsaker, örter och frukt. Ett projekt pågår för närvarande i England där människor letar efter äldre grönsaks- och fruktsorter som naturligt innehåller fler salvestroler. Grönsaker tillagas bäst genom ångning eller stekning; salvestroler är ganska värmebeständiga men ligger kvar i vattnet när grönsaker kokas. Dessutom kan man använda vegetabiliska eller fruktkoncentrat, utvalda för deras höga salvestrolnivå. [15] Ytterligare tillskott med salvestroler (tillsammans med en multi och synergisterna biotin, niacin, C-vitamin, magnesium och selen) och kroppsrörelser (syre) kan ge ett viktigt bidrag till återhämtning från cancer. Framtida (klinisk) forskning kommer att behöva undersöka detta.

Upptäckten av salvestroler är i alla fall en extra anledning att välja biologisk, färsk och obearbetad mat.

Här kan Salvestrol köpas i Sverige:

https://www.fruugo.se/salvestrol-shield-60-kapslar/p-23137560-50635251

Annons