31 oktober, 2019
Av Inger Palm
https://kurera.se/d-vitamin-ger-kol-patienter-farre-skov/

För låga värden av D-vitamin har visat sig vara utbrett, framförallt bland den nordiska befolkningen eftersom solen är vår främsta källa för inlagring av vitaminet i kroppen. D-vitaminbrist kan ge allt från värkande muskler och benbrott till allvarliga sjukdomar som depression. En studie på KOL-patienter visade att om de som hade normala nivåer D-vitamin minskades risken markant för besvärliga skov.  

Att fylla på D-vitamin gör vi genom att vistas i solen. Det räcker med att vara ute en kvart om dagen några gånger i veckan för att vi ska ha tillräckligt med D-vitamin i kroppen för att må bra. Eventuellt överskott lagras in i kroppens fettvävnad och frigörs vid behov. Du som varit ute mycket under sommaren har ett D-vitamin förråd som räcker fram till oktober, men sedan behöver du andra D-vitaminkällor. De får du antingen via kosten eller via ett tillskott. Även om du är ute på vintern är solen inte lika stark och inlagring av D-vitamin blir därför minimal. För att tanka D-vitamin på vintern måste du bege dig till varmare länder.

LÄS OCKSÅ: Fakta om D-vitamin

Mindre skov för KOL-patienter
Effekten D-vitamin har på skelettet har länge varit känt, sedan kom studier som visade på bättre immunförsvar, mindre astmaanfall, hjälp mot viktökning och även den psykiska hälsan ansågs vara i behov av vitamin D. Då listan över vitaminets hälsofördelar bara växte bestämde sig forskare vid Queen Mary University i London för att sammanställa metaanalyser på D-vitamin och upptäckte att KOL-patienter som getts D-vitamin fick färre skov och förbättringen var hela 45 procent.

Färre dödsfall
Kol är en lungsjukdom som ökar dramatiskt i världen och bara i Sverige har cirka 700 000 personer KOL. 2015 dog 3,2 miljoner till följd av sjukdomen. Den som får KOL har rökt för mycket och för länge eller exponerats för ämnen som skapat varaktig irritation i luftvägarna. Sjukdomen går ofta i skov och när någon dör har personen nästan uteslutande drabbade av en infektion orsakad av en förkylning. Analysen visade också att D-vitamintillskott kunde minska antalet dödsfall.

Det visade sig också vid en senare analys att en av fem KOL-patienter hade för låga D-vitaminvärden, vilket betyder närmare en kvarts miljon britter. Färre skov innebär även en samhällsbesparande kostnad eftersom skov ofta betyder sjukhusvistelse.

Datan hämtades från 469 patienter i tre olika kliniska prövningar där studierna var gjorda i Storbritannien, Belgien och Nederländerna.

 

Källa: Queen Mary, University of London