Många har kunskap om att vitt socker, mjölkprodukter, gluten bl a är dåligt för oss och har valt att undvika det helt, men varför är det ingen som pratar om rapsolja? Det är minst lika illa, om inte ännu värre till och med. Nu är det dags att komma ut med att informera om detta, för jag är trött på okunskapen folk har om denna dagligt välanvända produkt, både i hemmet men också som används flitigt på restauranger som vänder sig till hälsoinriktade och hälsomedvetna människor. Snacka om att man kan bli lurad.

Vad är rapsolja?
Rapsolja är en vegetabilisk olja som framställs genom att man pressar rapsfrön, antingen genom kallpressning eller varmpressning. Rapsolja sägs tåla temperaturer upp till 180 grader. Vid högre temperaturer bryts fleromättade fettsyror ner, dem förstörs alltså helt och hållet.  Rapsolja bör därför inte användas till fritering, stekning, ugnsbakning eller grillning eller annan tillagning med temperatur över 200 grader, vilket dock är vanligt i restauranger, processade livsmedel t. ex färdigköpt vegetabilisk mjölk, yoghurt, biffar och halvfabrikat, tyvärr används denna olja även ofta i hemmet till matlagning. Nu tror du kanske att du kan köpa kallpressad ”fin” rapsolja istället och använda den med försiktighet i matlagning som kräver upphettning, men nej, rapsolja oavsett, är en produkt vi bör undvika.

Rapsodlare har förädlat växten så att modern raps har en fettsyresammansättning med hög andel enkelomättat fett och saknar den giftiga eurukasyra och glukosinolater (ökar risk för struma) som tidigare gjorde raps olämpligt som livsmedel. Tillverkarna har på senare tid tagit fram rapsolja med små/inga mängder eurukasyra. Eurukasyra är mycket farligt för hjärtat, men trots att vi förädlat växten så hårt visar faktiskt studier ändå att rapsolja orsakar hjärtproblem.

Rapsolja medför minst tre miljörisker:
• Odlingsgifter: Enligt margarintillverkaren Carlshamn är den svenska konventionellt odlade rapsen så hårt besprutad att den är alltför giftig för att kunna kallpressas.
• Rovdrift: Rapsodlingen har minskat drastiskt sedan ändrade EU-regler om jordbruksstöd i gjort rapsodling olönsam. Svenskt margarin görs nu istället av palmolja, vars moderväxt tokodlas i Asien på bekostnad av tropisk regnskog.
• Ett av de mest bländande problemen med raps är att över 90% av raps är genetiskt modifierade. Och tro vad du vill om genetiskt modifierade organismer, men studier har kopplat GMO-konsumtion till lever- och njurproblem, immunsuppression, allergiska reaktioner, neurotoxicitet och mer.

Så vad är hälsoriskerna med att äta rapsolja?
– I din kropp betyder ordet ”oxiderat” skador på dina celler och vävnader, särskilt de områden som är rika på fett, som din hjärna t.ex. Du vet vad som händer när ett äpple utsätts för luft va? Oxidation är den process som gör den brun och gör att det blir dåligt. Om du äter vegetabiliska oljor som redan oxideras från värme och ljus vid bearbetning, utsätter du dina egna friska vävnader för ett flyktigt ämne som kommer att skada dem. Oxidation eller härskning är inte bara en viktig bidragsgivare till de flesta degenerativa sjukdomar, det orsakar också inflammation. Överdriven inflammation i kroppen kan orsaka allt från artrit till allvarligare sjukdomar som Parkinsons, bipolära sjukdom, schizofreni och tvångssyndrom.
– Nya studier kopplar också rapsolja till ökad inflammation och oxidativ stress.
– Raps ökar stelheten hos membran (vilket kan utlösa degenerativa sjukdomar).
– På grund av dess höga svavelinnehåll oxiderar den lätt, vilket kan förvärra allergier och problem för personer med bronkiala eller astmatiska problem.
– Mänskliga studier avslöjar att raps orsakar en ökning av lungcancer.
– Raps kan förkorta djurens livslängd och lägre trombocytantal.
– Daglig konsumtion av raps kan öka dina triglycerider över 40 procent.
– Rapsolja bildar osynbart mögel snabbt och hämmar också enzymfunktionen.
– Det ökar fria radikaler, oxiderar naturliga antioxidanter och detta kan kopplas till ökad förekomst av många sjukdomar.
– Rapsolja har visat sig vara frätande i kärlsystemet, vilket skapar mikroinflammation, läckande tarm och förkalkning i fodret i våra blodkärl. Som du kan föreställa dig kan detta resultera i allvarliga och till och med livshotande problem som hjärtsjukdom och stroke.
– Rapsolja ger inte så mycket bismak när den är dålig så det är svårt att veta om man får i sig härsken olja.
– Rapsolja minskar vitamin E i kroppen.
– Anthony William skriver att rapsolja är huvudorsaken till IBS, inflammation och att det matar dåliga virus, bakterier och annat skräp vi har i kroppen.

Var försiktig och uppmärksam när du är på restaurang eller handlar mat så att du inte luras att tro att de är det hälsosammaste alternativet i stan.  Hälsoinriktning är populärt numera när det kommer till restauranger, caféer och även nya produkter på marknaden så som färdigköpta veganska biffar, vegansk yoghurt, vegetabilisk mjölk etc, vilket i och för sig är väldigt bra, men okunskapen om att rapsolja är dåligt för oss är vanlig, därför används rapsolja tyvärr ofta även på hälsoinriktade ställen. Ta reda på vad den som gör maten använder för olja och våga stå på dig med att din mat är värd hälsosammare alternativ. Och kom ihåg, det finns inget sådant som GMO-fri bra rapsolja.

Vi människor har en förmåga att ta hand om våra bilar mer än vad vi tar hand om oss själva, rapsolja kan även användas som förnyelsebart bränsle i dieselmotorer, och ja, kör på med det, men sluta ät den.

Källor:
Sauer FD. et al. ”Additional vitamin E required in milk replacer diets that contain canola oil”. Nutr Res, 1997;17:259-69.
Kramer JKG. et al. ”Reduction of myocardial necrosis in male albino rats by manipulation of dietary fatty acid levels”.
Lipids, 1982;17: 372-82.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29920087

http://www.huffpost.com/entry/genetically-modified-food_b_2039455
http://www.ars.usda.gov/ARSUserFiles/80400525/Articles/JADA106_867-880.pdf
Ekologisk oljeväxtodling (Ekologiskt jordbruk 28:1999; SLU 1999).
Anthony William, Medical Medium
Julia Ross, in the book The Mood Cure

Annons